Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Aşk & Sevgi - Bayanlar, Erkekler > Bayanlara Özel > Gebelik & Doğum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
enfeksiyonu, hamilelik, listeria

Hamilelik Ve Listeria Enfeksiyonu

Eski 07-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hamilelik Ve Listeria Enfeksiyonu




Hamilelik ve listeria enfeksiyonu

[/b]
Yazan: Dralper mumcu Tarih:Listeriozis besinler yolu ile bulaşan ve Listeria
monocytogenes adı verilen bakterinin neden olduğu bir
enfeksiyondur Her yıl Amerika Birleşik Devletlerinde 2500
civarında kişinin bu hastalığa yakalandığı ve bunlardan
beşyüzünün hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir
Listeria enfeksiyonu hamile kadınlarda düşük, erken doğum,
anne karnında ya da doğum sonrası erken dönemde ölüm gibi
ciddi sonuçlar doğurabilir

Listeridan sorumlu olan bakteri toprak, su, bitkiler gibi her
yerde bulunabilir Hayvanlar ve insanlar hastalığa yakalanmadan
bakteriyi taşıyabilirler Doğada bu kadar yaygın bulunmasına
karşın çok sık karşılaşılmayan listeria enfeksiyonları
insanlara bakteriyi taşıyan besinler yolu ile bulaşır

Her 1 milyon kişiden 7'sinde listeria enfeksiyonu
görülmektedir Küçük çocuklar, 60 yaşından büyük
erişkinler, kanser, AIDS, şeker hastalığı ya da böbrek
hastalığı gibi bağışıklık sistemi yetersizliğine neden
olan kronik hastalığı olanlar ile organ nakli sonrası
kullanılan ilaçlar nedeni ile bağışıklık sistemi
baskılanmış kişiler listeria enfeksiyonu açısından yüksek
risk grubunu oluşturular Hamilelik sırasında da
bağışıklık sistemi bir miktar baskılandığından risk
artışı söz konusudur Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi
(CDC) hamile bir kadının listeria enfeksiyonu açısından
hamile olmayan bir kadına göre 20 kat yüksek risk
taşıdığını belirtmektedir Bu ülkede görülen listeria
enfeksiyonlarının önemli bir kısmı hamile kadınlarda ortaya
çıkmaktadır

Listeria nasıl bulaşır?

Bir besin zehirlenmesi türü olan listeria enfeksiyonu
sağlıksız koşullarda üretilen ve saklanan besinler yolu ile
bulaşır En sık etkilenen besin maddeleri çiğ et, çiğ
deniz ürünleri, çiğ yumurta, pastörize edilmemiş süt ve bu
süt ile üretilen besinler, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler,
önceden pişirilmiş hazır gıdalardır Bu tür gıdaların
alınması ile vücuda giren bakteri enfeksiyona neden olabilir

Belirtileri nelerdir?

Vücuda alındıktan sonra belirtilerin ortaya çıkması birkaç
gün ya da hafta sürebilir Çoğu durumda herhangi bir belirti
olmaz En sık karşılaşılan belirtiler grip benzeri
yakınmalardır Ani başlayan ateş, kas ve karın ağrısı,
bulantı, kusma ve ishal diğer belirtileridirYakınmaların
hepsi birarada olabileceği gibi sadece biri ya da birkaçı da
görülebilir Enfeksiyon sinir sistemine yayılırsa
başağrısı, hafıza kaybı, ense sertliği, denge sağlayamama
ya da epilepsi benzeri nöbetler ortaya çıkabilir

Tanı

Listeria tanısı şüpheli durumlarda yapılan kan testleri ile
konur?

Bebek üzerindeki etkileri
nelerdir?

Anne adayı enfeksiyona yakalansa bile bebeğin etkilenmemesi
olasıdır Enfeksiyon direkt olarak plasenta yolu ile
bulaşabileceği gibi bebek hastalığı doğum sırasında da
kapabilir

Anne karnında yakalanılan enfeksiyon düşük, erken doğum
ya da anne karnında ölüme neden olabilir Bulgu göstermeyen
listeria enfeksiyonu varlığında ise bebekte anomali ya da
gebelik kaybının arttığına dair bir bulgu yoktur Listeria
enfeksiyonları tekrarlayan düşüklere neden olmaz

Aktif enfeksiyon varlığında erken dönemde uygulanan
yüksek doz antibiyotik tedavisi ile bebeğin etkilenmesi
önlenebilir ve sağlıklı bir bebeğin doğması sağlanabilir


Doğum sonrası yenidoğanda görülen enfeksiyonlar ise
oldukça ciddidir Bu bebeklerde menenjit görülebileceği gibi
sepsis adı verilen tablo ortaya çıkabilir ve enfeksiyon kan
yolu ile tüm vücuda yayılabilir Bu bebeklerin yaklaşık
yarısı kaybedilir Bazı zamanlarda ise belirtiler doğumdan
bir süre sonra ortaya çıkabilir Bebeklerde beslenme
bozukluğu görülebilir

Önlemler

Listeriayı önlemenin tek yolu bakteri içerebilecek besin
maddelerinden uzak durmaktır Basit bir kural yiyecekleri
yemeden hemen önce pişirmektir Pişmiş yiyeceklerin
buzdolabında saklanması listeriayı önlemez Bu nedenle
hazırlandıktan sonra üzerinden 12 saatten fazla geçmiş olan
yiyeceklerin yenmemesi idealdir

Listeria enfeksiyonunu engellemek için alınabilecek bazı
önlemler şunlardır:


Çiğ ya da az pişmiş et ve yumurta yemeyin
Salam, sucuk, jambon gibi işlenmiş, çiğ ve soğuk
tüketilen besin maddelerinden uzak durmaya çalışın
Açık büfe restoranlarda uzun süre beklediğinden
şüphe ettiğiniz yiyecekleri yemeyin
Pastörize edilmememiş süt ve süt ürünlerini
kesinlikle tüketmeyin Bu tür ürünleri alırken
mutlaka tanınmış ve üzerinde pastörize sütten
üretilmiştir ibaresi bulunan markaları tercih edin
Türk mutfağında yaygın olarak tüketilmeyen ancak
büyük marketlerde son zamanlarda satılmaya başlanan
camambert, fetta gibi yumuşak peynirleri tüketmemeye
özen gösterin
Dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra yeniden
dondurmayın
Önceden pişirilmiş besin maddelerini yemeden önce
mutlaka yeniden ısıtın
Ambalajlı besin maddelerinin üzerinde yazan saklama
koşullarına mutlaka uyun ve son kullanma tarihi
geçmiş ürünleri asla tüketmeyin
Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları
yemeyin
Sebze ve meyveleri çok iyi yıkamadan yemeyin
Çiğ ya da füme edilmiş deniz ürünleri yemeyin


*

[/b]

Kaynak: DrAlper Mumcu

Alıntı Yaparak Cevapla

Hamilelik Ve Listeria Enfeksiyonu

Eski 07-24-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hamilelik Ve Listeria Enfeksiyonu




Hamilelik ve listeria enfeksiyonu

[/b]
Yazan: Dralper mumcu Tarih:Listeriozis besinler yolu ile bulaşan ve Listeria
monocytogenes adı verilen bakterinin neden olduğu bir
enfeksiyondur Her yıl Amerika Birleşik Devletlerinde 2500
civarında kişinin bu hastalığa yakalandığı ve bunlardan
beşyüzünün hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir
Listeria enfeksiyonu hamile kadınlarda düşük, erken doğum,
anne karnında ya da doğum sonrası erken dönemde ölüm gibi
ciddi sonuçlar doğurabilir

Listeridan sorumlu olan bakteri toprak, su, bitkiler gibi her
yerde bulunabilir Hayvanlar ve insanlar hastalığa yakalanmadan
bakteriyi taşıyabilirler Doğada bu kadar yaygın bulunmasına
karşın çok sık karşılaşılmayan listeria enfeksiyonları
insanlara bakteriyi taşıyan besinler yolu ile bulaşır

Her 1 milyon kişiden 7'sinde listeria enfeksiyonu
görülmektedir Küçük çocuklar, 60 yaşından büyük
erişkinler, kanser, AIDS, şeker hastalığı ya da böbrek
hastalığı gibi bağışıklık sistemi yetersizliğine neden
olan kronik hastalığı olanlar ile organ nakli sonrası
kullanılan ilaçlar nedeni ile bağışıklık sistemi
baskılanmış kişiler listeria enfeksiyonu açısından yüksek
risk grubunu oluşturular Hamilelik sırasında da
bağışıklık sistemi bir miktar baskılandığından risk
artışı söz konusudur Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi
(CDC) hamile bir kadının listeria enfeksiyonu açısından
hamile olmayan bir kadına göre 20 kat yüksek risk
taşıdığını belirtmektedir Bu ülkede görülen listeria
enfeksiyonlarının önemli bir kısmı hamile kadınlarda ortaya
çıkmaktadır

Listeria nasıl bulaşır?

Bir besin zehirlenmesi türü olan listeria enfeksiyonu
sağlıksız koşullarda üretilen ve saklanan besinler yolu ile
bulaşır En sık etkilenen besin maddeleri çiğ et, çiğ
deniz ürünleri, çiğ yumurta, pastörize edilmemiş süt ve bu
süt ile üretilen besinler, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler,
önceden pişirilmiş hazır gıdalardır Bu tür gıdaların
alınması ile vücuda giren bakteri enfeksiyona neden olabilir

Belirtileri nelerdir?

Vücuda alındıktan sonra belirtilerin ortaya çıkması birkaç
gün ya da hafta sürebilir Çoğu durumda herhangi bir belirti
olmaz En sık karşılaşılan belirtiler grip benzeri
yakınmalardır Ani başlayan ateş, kas ve karın ağrısı,
bulantı, kusma ve ishal diğer belirtileridirYakınmaların
hepsi birarada olabileceği gibi sadece biri ya da birkaçı da
görülebilir Enfeksiyon sinir sistemine yayılırsa
başağrısı, hafıza kaybı, ense sertliği, denge sağlayamama
ya da epilepsi benzeri nöbetler ortaya çıkabilir

Tanı

Listeria tanısı şüpheli durumlarda yapılan kan testleri ile
konur?

Bebek üzerindeki etkileri
nelerdir?

Anne adayı enfeksiyona yakalansa bile bebeğin etkilenmemesi
olasıdır Enfeksiyon direkt olarak plasenta yolu ile
bulaşabileceği gibi bebek hastalığı doğum sırasında da
kapabilir

Anne karnında yakalanılan enfeksiyon düşük, erken doğum
ya da anne karnında ölüme neden olabilir Bulgu göstermeyen
listeria enfeksiyonu varlığında ise bebekte anomali ya da
gebelik kaybının arttığına dair bir bulgu yoktur Listeria
enfeksiyonları tekrarlayan düşüklere neden olmaz

Aktif enfeksiyon varlığında erken dönemde uygulanan
yüksek doz antibiyotik tedavisi ile bebeğin etkilenmesi
önlenebilir ve sağlıklı bir bebeğin doğması sağlanabilir


Doğum sonrası yenidoğanda görülen enfeksiyonlar ise
oldukça ciddidir Bu bebeklerde menenjit görülebileceği gibi
sepsis adı verilen tablo ortaya çıkabilir ve enfeksiyon kan
yolu ile tüm vücuda yayılabilir Bu bebeklerin yaklaşık
yarısı kaybedilir Bazı zamanlarda ise belirtiler doğumdan
bir süre sonra ortaya çıkabilir Bebeklerde beslenme
bozukluğu görülebilir

Önlemler

Listeriayı önlemenin tek yolu bakteri içerebilecek besin
maddelerinden uzak durmaktır Basit bir kural yiyecekleri
yemeden hemen önce pişirmektir Pişmiş yiyeceklerin
buzdolabında saklanması listeriayı önlemez Bu nedenle
hazırlandıktan sonra üzerinden 12 saatten fazla geçmiş olan
yiyeceklerin yenmemesi idealdir

Listeria enfeksiyonunu engellemek için alınabilecek bazı
önlemler şunlardır:


Çiğ ya da az pişmiş et ve yumurta yemeyin
Salam, sucuk, jambon gibi işlenmiş, çiğ ve soğuk
tüketilen besin maddelerinden uzak durmaya çalışın
Açık büfe restoranlarda uzun süre beklediğinden
şüphe ettiğiniz yiyecekleri yemeyin
Pastörize edilmememiş süt ve süt ürünlerini
kesinlikle tüketmeyin Bu tür ürünleri alırken
mutlaka tanınmış ve üzerinde pastörize sütten
üretilmiştir ibaresi bulunan markaları tercih edin
Türk mutfağında yaygın olarak tüketilmeyen ancak
büyük marketlerde son zamanlarda satılmaya başlanan
camambert, fetta gibi yumuşak peynirleri tüketmemeye
özen gösterin
Dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra yeniden
dondurmayın
Önceden pişirilmiş besin maddelerini yemeden önce
mutlaka yeniden ısıtın
Ambalajlı besin maddelerinin üzerinde yazan saklama
koşullarına mutlaka uyun ve son kullanma tarihi
geçmiş ürünleri asla tüketmeyin
Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları
yemeyin
Sebze ve meyveleri çok iyi yıkamadan yemeyin
Çiğ ya da füme edilmiş deniz ürünleri yemeyin


*

[/b]

Kaynak: DrAlper Mumcu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.