Hamilelik Ve Listeria Enfeksiyonu |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamilelik Ve Listeria EnfeksiyonuHamilelik ve listeria enfeksiyonu [/b] Yazan: Dr alper mumcu Tarih:Listeriozis besinler yolu ile bulaşan ve Listeriamonocytogenes adı verilen bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur Her yıl Amerika Birleşik Devletlerinde 2 500civarında kişinin bu hastalığa yakalandığı ve bunlardan beşyüzünün hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir ![]() Listeria enfeksiyonu hamile kadınlarda düşük, erken doğum, anne karnında ya da doğum sonrası erken dönemde ölüm gibi ciddi sonuçlar doğurabilir Listeridan sorumlu olan bakteri toprak, su, bitkiler gibi her yerde bulunabilir Hayvanlar ve insanlar hastalığa yakalanmadanbakteriyi taşıyabilirler Doğada bu kadar yaygın bulunmasınakarşın çok sık karşılaşılmayan listeria enfeksiyonları insanlara bakteriyi taşıyan besinler yolu ile bulaşır Her 1 milyon kişiden 7'sinde listeria enfeksiyonu görülmektedir Küçük çocuklar, 60 yaşından büyükerişkinler, kanser, AIDS, şeker hastalığı ya da böbrek hastalığı gibi bağışıklık sistemi yetersizliğine neden olan kronik hastalığı olanlar ile organ nakli sonrası kullanılan ilaçlar nedeni ile bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler listeria enfeksiyonu açısından yüksek risk grubunu oluşturular Hamilelik sırasında dabağışıklık sistemi bir miktar baskılandığından risk artışı söz konusudur Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi(CDC) hamile bir kadının listeria enfeksiyonu açısından hamile olmayan bir kadına göre 20 kat yüksek risk taşıdığını belirtmektedir Bu ülkede görülen listeriaenfeksiyonlarının önemli bir kısmı hamile kadınlarda ortaya çıkmaktadır Listeria nasıl bulaşır? Bir besin zehirlenmesi türü olan listeria enfeksiyonu sağlıksız koşullarda üretilen ve saklanan besinler yolu ile bulaşır En sık etkilenen besin maddeleri çiğ et, çiğdeniz ürünleri, çiğ yumurta, pastörize edilmemiş süt ve bu süt ile üretilen besinler, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, önceden pişirilmiş hazır gıdalardır Bu tür gıdalarınalınması ile vücuda giren bakteri enfeksiyona neden olabilir Belirtileri nelerdir? Vücuda alındıktan sonra belirtilerin ortaya çıkması birkaç gün ya da hafta sürebilir Çoğu durumda herhangi bir belirtiolmaz En sık karşılaşılan belirtiler grip benzeriyakınmalardır Ani başlayan ateş, kas ve karın ağrısı,bulantı, kusma ve ishal diğer belirtileridir Yakınmalarınhepsi birarada olabileceği gibi sadece biri ya da birkaçı da görülebilir Enfeksiyon sinir sistemine yayılırsabaşağrısı, hafıza kaybı, ense sertliği, denge sağlayamama ya da epilepsi benzeri nöbetler ortaya çıkabilir Tanı Listeria tanısı şüpheli durumlarda yapılan kan testleri ile konur? Bebek üzerindeki etkileri nelerdir? Anne adayı enfeksiyona yakalansa bile bebeğin etkilenmemesi olasıdır Enfeksiyon direkt olarak plasenta yolu ilebulaşabileceği gibi bebek hastalığı doğum sırasında da kapabilir Anne karnında yakalanılan enfeksiyon düşük, erken doğum ya da anne karnında ölüme neden olabilir Bulgu göstermeyenlisteria enfeksiyonu varlığında ise bebekte anomali ya da gebelik kaybının arttığına dair bir bulgu yoktur Listeriaenfeksiyonları tekrarlayan düşüklere neden olmaz Aktif enfeksiyon varlığında erken dönemde uygulanan yüksek doz antibiyotik tedavisi ile bebeğin etkilenmesi önlenebilir ve sağlıklı bir bebeğin doğması sağlanabilir ![]() Doğum sonrası yenidoğanda görülen enfeksiyonlar ise oldukça ciddidir Bu bebeklerde menenjit görülebileceği gibisepsis adı verilen tablo ortaya çıkabilir ve enfeksiyon kan yolu ile tüm vücuda yayılabilir Bu bebeklerin yaklaşıkyarısı kaybedilir Bazı zamanlarda ise belirtiler doğumdanbir süre sonra ortaya çıkabilir Bebeklerde beslenmebozukluğu görülebilir Önlemler Listeriayı önlemenin tek yolu bakteri içerebilecek besin maddelerinden uzak durmaktır Basit bir kural yiyecekleriyemeden hemen önce pişirmektir Pişmiş yiyeceklerinbuzdolabında saklanması listeriayı önlemez Bu nedenlehazırlandıktan sonra üzerinden 12 saatten fazla geçmiş olan yiyeceklerin yenmemesi idealdir Listeria enfeksiyonunu engellemek için alınabilecek bazı önlemler şunlardır: Çiğ ya da az pişmiş et ve yumurta yemeyin Salam, sucuk, jambon gibi işlenmiş, çiğ ve soğuk tüketilen besin maddelerinden uzak durmaya çalışın ![]() Açık büfe restoranlarda uzun süre beklediğinden şüphe ettiğiniz yiyecekleri yemeyin Pastörize edilmememiş süt ve süt ürünlerini kesinlikle tüketmeyin Bu tür ürünleri alırkenmutlaka tanınmış ve üzerinde pastörize sütten üretilmiştir ibaresi bulunan markaları tercih edin ![]() Türk mutfağında yaygın olarak tüketilmeyen ancak büyük marketlerde son zamanlarda satılmaya başlanan camambert, fetta gibi yumuşak peynirleri tüketmemeye özen gösterin Dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra yeniden dondurmayın Önceden pişirilmiş besin maddelerini yemeden önce mutlaka yeniden ısıtın Ambalajlı besin maddelerinin üzerinde yazan saklama koşullarına mutlaka uyun ve son kullanma tarihi geçmiş ürünleri asla tüketmeyin Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları yemeyin Sebze ve meyveleri çok iyi yıkamadan yemeyin Çiğ ya da füme edilmiş deniz ürünleri yemeyin * [/b] Kaynak: Dr Alper Mumcu |
|
Hamilelik Ve Listeria Enfeksiyonu |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamilelik Ve Listeria EnfeksiyonuHamilelik ve listeria enfeksiyonu [/b] Yazan: Dr alper mumcu Tarih:Listeriozis besinler yolu ile bulaşan ve Listeriamonocytogenes adı verilen bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur Her yıl Amerika Birleşik Devletlerinde 2 500civarında kişinin bu hastalığa yakalandığı ve bunlardan beşyüzünün hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir ![]() Listeria enfeksiyonu hamile kadınlarda düşük, erken doğum, anne karnında ya da doğum sonrası erken dönemde ölüm gibi ciddi sonuçlar doğurabilir Listeridan sorumlu olan bakteri toprak, su, bitkiler gibi her yerde bulunabilir Hayvanlar ve insanlar hastalığa yakalanmadanbakteriyi taşıyabilirler Doğada bu kadar yaygın bulunmasınakarşın çok sık karşılaşılmayan listeria enfeksiyonları insanlara bakteriyi taşıyan besinler yolu ile bulaşır Her 1 milyon kişiden 7'sinde listeria enfeksiyonu görülmektedir Küçük çocuklar, 60 yaşından büyükerişkinler, kanser, AIDS, şeker hastalığı ya da böbrek hastalığı gibi bağışıklık sistemi yetersizliğine neden olan kronik hastalığı olanlar ile organ nakli sonrası kullanılan ilaçlar nedeni ile bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler listeria enfeksiyonu açısından yüksek risk grubunu oluşturular Hamilelik sırasında dabağışıklık sistemi bir miktar baskılandığından risk artışı söz konusudur Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi(CDC) hamile bir kadının listeria enfeksiyonu açısından hamile olmayan bir kadına göre 20 kat yüksek risk taşıdığını belirtmektedir Bu ülkede görülen listeriaenfeksiyonlarının önemli bir kısmı hamile kadınlarda ortaya çıkmaktadır Listeria nasıl bulaşır? Bir besin zehirlenmesi türü olan listeria enfeksiyonu sağlıksız koşullarda üretilen ve saklanan besinler yolu ile bulaşır En sık etkilenen besin maddeleri çiğ et, çiğdeniz ürünleri, çiğ yumurta, pastörize edilmemiş süt ve bu süt ile üretilen besinler, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, önceden pişirilmiş hazır gıdalardır Bu tür gıdalarınalınması ile vücuda giren bakteri enfeksiyona neden olabilir Belirtileri nelerdir? Vücuda alındıktan sonra belirtilerin ortaya çıkması birkaç gün ya da hafta sürebilir Çoğu durumda herhangi bir belirtiolmaz En sık karşılaşılan belirtiler grip benzeriyakınmalardır Ani başlayan ateş, kas ve karın ağrısı,bulantı, kusma ve ishal diğer belirtileridir Yakınmalarınhepsi birarada olabileceği gibi sadece biri ya da birkaçı da görülebilir Enfeksiyon sinir sistemine yayılırsabaşağrısı, hafıza kaybı, ense sertliği, denge sağlayamama ya da epilepsi benzeri nöbetler ortaya çıkabilir Tanı Listeria tanısı şüpheli durumlarda yapılan kan testleri ile konur? Bebek üzerindeki etkileri nelerdir? Anne adayı enfeksiyona yakalansa bile bebeğin etkilenmemesi olasıdır Enfeksiyon direkt olarak plasenta yolu ilebulaşabileceği gibi bebek hastalığı doğum sırasında da kapabilir Anne karnında yakalanılan enfeksiyon düşük, erken doğum ya da anne karnında ölüme neden olabilir Bulgu göstermeyenlisteria enfeksiyonu varlığında ise bebekte anomali ya da gebelik kaybının arttığına dair bir bulgu yoktur Listeriaenfeksiyonları tekrarlayan düşüklere neden olmaz Aktif enfeksiyon varlığında erken dönemde uygulanan yüksek doz antibiyotik tedavisi ile bebeğin etkilenmesi önlenebilir ve sağlıklı bir bebeğin doğması sağlanabilir ![]() Doğum sonrası yenidoğanda görülen enfeksiyonlar ise oldukça ciddidir Bu bebeklerde menenjit görülebileceği gibisepsis adı verilen tablo ortaya çıkabilir ve enfeksiyon kan yolu ile tüm vücuda yayılabilir Bu bebeklerin yaklaşıkyarısı kaybedilir Bazı zamanlarda ise belirtiler doğumdanbir süre sonra ortaya çıkabilir Bebeklerde beslenmebozukluğu görülebilir Önlemler Listeriayı önlemenin tek yolu bakteri içerebilecek besin maddelerinden uzak durmaktır Basit bir kural yiyecekleriyemeden hemen önce pişirmektir Pişmiş yiyeceklerinbuzdolabında saklanması listeriayı önlemez Bu nedenlehazırlandıktan sonra üzerinden 12 saatten fazla geçmiş olan yiyeceklerin yenmemesi idealdir Listeria enfeksiyonunu engellemek için alınabilecek bazı önlemler şunlardır: Çiğ ya da az pişmiş et ve yumurta yemeyin Salam, sucuk, jambon gibi işlenmiş, çiğ ve soğuk tüketilen besin maddelerinden uzak durmaya çalışın ![]() Açık büfe restoranlarda uzun süre beklediğinden şüphe ettiğiniz yiyecekleri yemeyin Pastörize edilmememiş süt ve süt ürünlerini kesinlikle tüketmeyin Bu tür ürünleri alırkenmutlaka tanınmış ve üzerinde pastörize sütten üretilmiştir ibaresi bulunan markaları tercih edin ![]() Türk mutfağında yaygın olarak tüketilmeyen ancak büyük marketlerde son zamanlarda satılmaya başlanan camambert, fetta gibi yumuşak peynirleri tüketmemeye özen gösterin Dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra yeniden dondurmayın Önceden pişirilmiş besin maddelerini yemeden önce mutlaka yeniden ısıtın Ambalajlı besin maddelerinin üzerinde yazan saklama koşullarına mutlaka uyun ve son kullanma tarihi geçmiş ürünleri asla tüketmeyin Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları yemeyin Sebze ve meyveleri çok iyi yıkamadan yemeyin Çiğ ya da füme edilmiş deniz ürünleri yemeyin * [/b] Kaynak: Dr Alper Mumcu |
|
|
|