ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Gebelik & Doğum (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=411)
-   -   Hamilelik Ve Listeria Enfeksiyonu (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=293784)

Prof. Dr. Sinsi 07-24-2012 12:18 AM

Hamilelik Ve Listeria Enfeksiyonu
 

Hamilelik ve listeria enfeksiyonu

[/b]
Yazan: Dr.alper mumcu Tarih:Listeriozis besinler yolu ile bulaşan ve Listeria
monocytogenes adı verilen bakterinin neden olduğu bir
enfeksiyondur. Her yıl Amerika Birleşik Devletlerinde 2.500
civarında kişinin bu hastalığa yakalandığı ve bunlardan
beşyüzünün hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.
Listeria enfeksiyonu hamile kadınlarda düşük, erken doğum,
anne karnında ya da doğum sonrası erken dönemde ölüm gibi
ciddi sonuçlar doğurabilir.

Listeridan sorumlu olan bakteri toprak, su, bitkiler gibi her
yerde bulunabilir. Hayvanlar ve insanlar hastalığa yakalanmadan
bakteriyi taşıyabilirler. Doğada bu kadar yaygın bulunmasına
karşın çok sık karşılaşılmayan listeria enfeksiyonları
insanlara bakteriyi taşıyan besinler yolu ile bulaşır.

Her 1 milyon kişiden 7'sinde listeria enfeksiyonu
görülmektedir. Küçük çocuklar, 60 yaşından büyük
erişkinler, kanser, AIDS, şeker hastalığı ya da böbrek
hastalığı gibi bağışıklık sistemi yetersizliğine neden
olan kronik hastalığı olanlar ile organ nakli sonrası
kullanılan ilaçlar nedeni ile bağışıklık sistemi
baskılanmış kişiler listeria enfeksiyonu açısından yüksek
risk grubunu oluşturular. Hamilelik sırasında da
bağışıklık sistemi bir miktar baskılandığından risk
artışı söz konusudur. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi
(CDC) hamile bir kadının listeria enfeksiyonu açısından
hamile olmayan bir kadına göre 20 kat yüksek risk
taşıdığını belirtmektedir. Bu ülkede görülen listeria
enfeksiyonlarının önemli bir kısmı hamile kadınlarda ortaya
çıkmaktadır.

Listeria nasıl bulaşır?

Bir besin zehirlenmesi türü olan listeria enfeksiyonu
sağlıksız koşullarda üretilen ve saklanan besinler yolu ile
bulaşır. En sık etkilenen besin maddeleri çiğ et, çiğ
deniz ürünleri, çiğ yumurta, pastörize edilmemiş süt ve bu
süt ile üretilen besinler, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler,
önceden pişirilmiş hazır gıdalardır. Bu tür gıdaların
alınması ile vücuda giren bakteri enfeksiyona neden olabilir.

Belirtileri nelerdir?

Vücuda alındıktan sonra belirtilerin ortaya çıkması birkaç
gün ya da hafta sürebilir. Çoğu durumda herhangi bir belirti
olmaz. En sık karşılaşılan belirtiler grip benzeri
yakınmalardır. Ani başlayan ateş, kas ve karın ağrısı,
bulantı, kusma ve ishal diğer belirtileridir.Yakınmaların
hepsi birarada olabileceği gibi sadece biri ya da birkaçı da
görülebilir. Enfeksiyon sinir sistemine yayılırsa
başağrısı, hafıza kaybı, ense sertliği, denge sağlayamama
ya da epilepsi benzeri nöbetler ortaya çıkabilir.

Tanı

Listeria tanısı şüpheli durumlarda yapılan kan testleri ile
konur?

Bebek üzerindeki etkileri
nelerdir?

Anne adayı enfeksiyona yakalansa bile bebeğin etkilenmemesi
olasıdır. Enfeksiyon direkt olarak plasenta yolu ile
bulaşabileceği gibi bebek hastalığı doğum sırasında da
kapabilir.

Anne karnında yakalanılan enfeksiyon düşük, erken doğum
ya da anne karnında ölüme neden olabilir. Bulgu göstermeyen
listeria enfeksiyonu varlığında ise bebekte anomali ya da
gebelik kaybının arttığına dair bir bulgu yoktur. Listeria
enfeksiyonları tekrarlayan düşüklere neden olmaz.

Aktif enfeksiyon varlığında erken dönemde uygulanan
yüksek doz antibiyotik tedavisi ile bebeğin etkilenmesi
önlenebilir ve sağlıklı bir bebeğin doğması sağlanabilir.


Doğum sonrası yenidoğanda görülen enfeksiyonlar ise
oldukça ciddidir. Bu bebeklerde menenjit görülebileceği gibi
sepsis adı verilen tablo ortaya çıkabilir ve enfeksiyon kan
yolu ile tüm vücuda yayılabilir. Bu bebeklerin yaklaşık
yarısı kaybedilir. Bazı zamanlarda ise belirtiler doğumdan
bir süre sonra ortaya çıkabilir. Bebeklerde beslenme
bozukluğu görülebilir.

Önlemler

Listeriayı önlemenin tek yolu bakteri içerebilecek besin
maddelerinden uzak durmaktır. Basit bir kural yiyecekleri
yemeden hemen önce pişirmektir. Pişmiş yiyeceklerin
buzdolabında saklanması listeriayı önlemez. Bu nedenle
hazırlandıktan sonra üzerinden 12 saatten fazla geçmiş olan
yiyeceklerin yenmemesi idealdir.

Listeria enfeksiyonunu engellemek için alınabilecek bazı
önlemler şunlardır:


Çiğ ya da az pişmiş et ve yumurta yemeyin
Salam, sucuk, jambon gibi işlenmiş, çiğ ve soğuk
tüketilen besin maddelerinden uzak durmaya çalışın.
Açık büfe restoranlarda uzun süre beklediğinden
şüphe ettiğiniz yiyecekleri yemeyin.
Pastörize edilmememiş süt ve süt ürünlerini
kesinlikle tüketmeyin. Bu tür ürünleri alırken
mutlaka tanınmış ve üzerinde pastörize sütten
üretilmiştir ibaresi bulunan markaları tercih edin.
Türk mutfağında yaygın olarak tüketilmeyen ancak
büyük marketlerde son zamanlarda satılmaya başlanan
camambert, fetta gibi yumuşak peynirleri tüketmemeye
özen gösterin
Dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra yeniden
dondurmayın
Önceden pişirilmiş besin maddelerini yemeden önce
mutlaka yeniden ısıtın
Ambalajlı besin maddelerinin üzerinde yazan saklama
koşullarına mutlaka uyun ve son kullanma tarihi
geçmiş ürünleri asla tüketmeyin
Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları
yemeyin
Sebze ve meyveleri çok iyi yıkamadan yemeyin
Çiğ ya da füme edilmiş deniz ürünleri yemeyin


*

[/b]

Kaynak: Dr.Alper Mumcu

Prof. Dr. Sinsi 07-24-2012 12:19 AM

Hamilelik Ve Listeria Enfeksiyonu
 

Hamilelik ve listeria enfeksiyonu

[/b]
Yazan: Dr.alper mumcu Tarih:Listeriozis besinler yolu ile bulaşan ve Listeria
monocytogenes adı verilen bakterinin neden olduğu bir
enfeksiyondur. Her yıl Amerika Birleşik Devletlerinde 2.500
civarında kişinin bu hastalığa yakalandığı ve bunlardan
beşyüzünün hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.
Listeria enfeksiyonu hamile kadınlarda düşük, erken doğum,
anne karnında ya da doğum sonrası erken dönemde ölüm gibi
ciddi sonuçlar doğurabilir.

Listeridan sorumlu olan bakteri toprak, su, bitkiler gibi her
yerde bulunabilir. Hayvanlar ve insanlar hastalığa yakalanmadan
bakteriyi taşıyabilirler. Doğada bu kadar yaygın bulunmasına
karşın çok sık karşılaşılmayan listeria enfeksiyonları
insanlara bakteriyi taşıyan besinler yolu ile bulaşır.

Her 1 milyon kişiden 7'sinde listeria enfeksiyonu
görülmektedir. Küçük çocuklar, 60 yaşından büyük
erişkinler, kanser, AIDS, şeker hastalığı ya da böbrek
hastalığı gibi bağışıklık sistemi yetersizliğine neden
olan kronik hastalığı olanlar ile organ nakli sonrası
kullanılan ilaçlar nedeni ile bağışıklık sistemi
baskılanmış kişiler listeria enfeksiyonu açısından yüksek
risk grubunu oluşturular. Hamilelik sırasında da
bağışıklık sistemi bir miktar baskılandığından risk
artışı söz konusudur. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi
(CDC) hamile bir kadının listeria enfeksiyonu açısından
hamile olmayan bir kadına göre 20 kat yüksek risk
taşıdığını belirtmektedir. Bu ülkede görülen listeria
enfeksiyonlarının önemli bir kısmı hamile kadınlarda ortaya
çıkmaktadır.

Listeria nasıl bulaşır?

Bir besin zehirlenmesi türü olan listeria enfeksiyonu
sağlıksız koşullarda üretilen ve saklanan besinler yolu ile
bulaşır. En sık etkilenen besin maddeleri çiğ et, çiğ
deniz ürünleri, çiğ yumurta, pastörize edilmemiş süt ve bu
süt ile üretilen besinler, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler,
önceden pişirilmiş hazır gıdalardır. Bu tür gıdaların
alınması ile vücuda giren bakteri enfeksiyona neden olabilir.

Belirtileri nelerdir?

Vücuda alındıktan sonra belirtilerin ortaya çıkması birkaç
gün ya da hafta sürebilir. Çoğu durumda herhangi bir belirti
olmaz. En sık karşılaşılan belirtiler grip benzeri
yakınmalardır. Ani başlayan ateş, kas ve karın ağrısı,
bulantı, kusma ve ishal diğer belirtileridir.Yakınmaların
hepsi birarada olabileceği gibi sadece biri ya da birkaçı da
görülebilir. Enfeksiyon sinir sistemine yayılırsa
başağrısı, hafıza kaybı, ense sertliği, denge sağlayamama
ya da epilepsi benzeri nöbetler ortaya çıkabilir.

Tanı

Listeria tanısı şüpheli durumlarda yapılan kan testleri ile
konur?

Bebek üzerindeki etkileri
nelerdir?

Anne adayı enfeksiyona yakalansa bile bebeğin etkilenmemesi
olasıdır. Enfeksiyon direkt olarak plasenta yolu ile
bulaşabileceği gibi bebek hastalığı doğum sırasında da
kapabilir.

Anne karnında yakalanılan enfeksiyon düşük, erken doğum
ya da anne karnında ölüme neden olabilir. Bulgu göstermeyen
listeria enfeksiyonu varlığında ise bebekte anomali ya da
gebelik kaybının arttığına dair bir bulgu yoktur. Listeria
enfeksiyonları tekrarlayan düşüklere neden olmaz.

Aktif enfeksiyon varlığında erken dönemde uygulanan
yüksek doz antibiyotik tedavisi ile bebeğin etkilenmesi
önlenebilir ve sağlıklı bir bebeğin doğması sağlanabilir.


Doğum sonrası yenidoğanda görülen enfeksiyonlar ise
oldukça ciddidir. Bu bebeklerde menenjit görülebileceği gibi
sepsis adı verilen tablo ortaya çıkabilir ve enfeksiyon kan
yolu ile tüm vücuda yayılabilir. Bu bebeklerin yaklaşık
yarısı kaybedilir. Bazı zamanlarda ise belirtiler doğumdan
bir süre sonra ortaya çıkabilir. Bebeklerde beslenme
bozukluğu görülebilir.

Önlemler

Listeriayı önlemenin tek yolu bakteri içerebilecek besin
maddelerinden uzak durmaktır. Basit bir kural yiyecekleri
yemeden hemen önce pişirmektir. Pişmiş yiyeceklerin
buzdolabında saklanması listeriayı önlemez. Bu nedenle
hazırlandıktan sonra üzerinden 12 saatten fazla geçmiş olan
yiyeceklerin yenmemesi idealdir.

Listeria enfeksiyonunu engellemek için alınabilecek bazı
önlemler şunlardır:


Çiğ ya da az pişmiş et ve yumurta yemeyin
Salam, sucuk, jambon gibi işlenmiş, çiğ ve soğuk
tüketilen besin maddelerinden uzak durmaya çalışın.
Açık büfe restoranlarda uzun süre beklediğinden
şüphe ettiğiniz yiyecekleri yemeyin.
Pastörize edilmememiş süt ve süt ürünlerini
kesinlikle tüketmeyin. Bu tür ürünleri alırken
mutlaka tanınmış ve üzerinde pastörize sütten
üretilmiştir ibaresi bulunan markaları tercih edin.
Türk mutfağında yaygın olarak tüketilmeyen ancak
büyük marketlerde son zamanlarda satılmaya başlanan
camambert, fetta gibi yumuşak peynirleri tüketmemeye
özen gösterin
Dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra yeniden
dondurmayın
Önceden pişirilmiş besin maddelerini yemeden önce
mutlaka yeniden ısıtın
Ambalajlı besin maddelerinin üzerinde yazan saklama
koşullarına mutlaka uyun ve son kullanma tarihi
geçmiş ürünleri asla tüketmeyin
Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları
yemeyin
Sebze ve meyveleri çok iyi yıkamadan yemeyin
Çiğ ya da füme edilmiş deniz ürünleri yemeyin


*

[/b]

Kaynak: Dr.Alper Mumcu


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.