![]() |
Özbek Edebiyatından Örnekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Özbek Edebiyatından ÖrneklerEDEBİ ESERLERDEN ÖRNEKLER 1) Yeni Özbek Latin Alfabesi ile yazılan örnekler a) Qarg’ish: Beddua Juvonmarg bo’l ![]() ![]() Tilingni tishla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Suvlarga oqsin ![]() ![]() Tog’larga ursin ![]() ![]() Mening qarg’amdan yiroqqa ![]() Arvoh ursin Suya aksın ![]() ![]() Dağlara taşlara vursun ![]() Benim bedduamdan uzağa ![]() İşi berbat olsun ![]() b) Olqish: Dualar Omin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Omin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Omin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c) Ağıtlar: Con otam ![]() ![]() Conimga darmonim otam ![]() Har nechük dardü alamga ![]() Malhamim bolgan otam ![]() Suyab otga mindirgan ![]() Suyganimni kiydirgan ![]() Non desam navvot bergan ![]() Suv desam sharbat bergan ![]() Bosh belginam boylagan ![]() Nozik ko’nglim ovlagan ![]() Voy otam ![]() ![]() Conimga malhamim otam ![]() Orqa sochim oldirib ![]() Ardoqlab o’stirgan otam ![]() Yelka sochim to’r- to’r o’rdirib ![]() To’rlarga o’stirgan otam ![]() Türkiye Türkçesi ile söylenişi: Can atam ![]() ![]() Canımın dermanı atam ![]() Her türlü derdi elemime ![]() Melhem olan atam ![]() Dayanak olup ata bindiren ![]() Beğendiklerimi giydiren ![]() Ekmek desem çörek veren ![]() Su desem şerbet verdi ![]() Boylu boyunca uzanan ![]() Nazik gönlümü yakan ![]() Eyvah atam ![]() Canıma melhemim atam ![]() Uzayan saçlarımı kestirip ![]() Gözetip büyüten atam ![]() Belik belik saçlarımı ördürüp ![]() Beliklerimi uzatan atam ![]() şeklinde babanın kaybından duyulan acı dile getirilirken ![]() Onam yotar cho’zilib Tanidan coni üzilib Onamni ko’rgan bandani Ko’ngillari buzilib ![]() Onam desam o’leman Havuz suvidek to’laman ![]() Onaconimni yod olsam ![]() Oçilgan guldek so’laman ![]() Qabristonning yo’llarin Tuproqlari maydadir Manim anam ölibdi Endi körmak kaydadır ![]() Qaro yerlar qattiqmikin ![]() ![]() Yoningizga borsammikin ![]() ![]() Sochingizni oqartirib ![]() Qaro tog’ ekanini bilmabman ![]() ![]() Sariq dard ekan bilmabman ![]() ![]() ![]() (Nasriddinov ![]() Türkiye Türkçesi ile söylenişi: Anam yatar uzanıp ![]() Teninden canı çekilip Anamı gören kulların Gönülleri üzülüp ![]() Anam desem ölürüm Havuz suyu gibi dolarım ![]() Anacığımı yad etsem ![]() Açılan gül gibi solarım ![]() Kabristanın yolları Toz topraktır Benim anam öldü Şimdi görmek ne mümkün ![]() Kara yerler sert mi ![]() ![]() Yanınıza gelsem mi ![]() ![]() Saçınızı ağartıp ![]() Kara dağ olduğunu bilmedim ![]() ![]() ![]() Sarı dert olduğunu bilmedim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|