07-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çay Nasıl Demlenir?
- Çay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde kapalı ambalajda muhafaza edilmeli

- Çay iyi su ile yapılır
 - Kireçli, madenli, klorlu su ile çay olmazÇayın suyu mutlaka yumuşak huylu, kireç sertliğinden uzak, tatlı bir su olmalı

Porselen demlik tercih edilmeli
- Madenî, hele alüminyum demlikte iyi çay olmaz

- Demlik önceden ısıtılmalı

- Temiz demlik içine beher bardak için bir çay kaşığı dolusu çay konularak ılık su ile yıkanmalı

- Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır
 - Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C'den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir

- Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalıdır
Demleme esnasında demliğin üzerine temiz bir bez konulmalıdır
- Demliğin ağzı alüminyum folyo ile huni şeklinde kapatılmalıdır
Demleme esnasında demlik katti surette sallanmamalıdır
- Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında çayın kalitesine göre 10-15 dakika arasında olmalıdır
 - Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 20-25 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır

- Demlenmeden sonra, dem ile posa birbirinden ayrılmalıdır
Dem porselen bir kaba aktarılmalıdır
- Demlenen çay yarım saat içinde içilmelidir

|
|
|