ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Serbest Forum (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=151)
-   -   Çay Nasıl Demlenir? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=242759)

Prof. Dr. Sinsi 07-16-2012 09:58 PM

Çay Nasıl Demlenir?
 

  • Çay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde kapalı ambalajda muhafaza edilmeli.
  • Çay iyi su ile yapılır.
    • Kireçli, madenli, klorlu su ile çay olmazÇayın suyu mutlaka yumuşak huylu, kireç sertliğinden uzak, tatlı bir su olmalı.

    Porselen demlik tercih edilmeli.
    • Madenî, hele alüminyum demlikte iyi çay olmaz.
  • Demlik önceden ısıtılmalı.
  • Temiz demlik içine beher bardak için bir çay kaşığı dolusu çay konularak ılık su ile yıkanmalı.
  • Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır.
    • Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C'den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir.
  • Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalıdır.Demleme esnasında demliğin üzerine temiz bir bez konulmalıdır.
  • Demliğin ağzı alüminyum folyo ile huni şeklinde kapatılmalıdır.Demleme esnasında demlik katti surette sallanmamalıdır.
  • Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında çayın kalitesine göre 10-15 dakika arasında olmalıdır.
    • Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 20-25 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır.
  • Demlenmeden sonra, dem ile posa birbirinden ayrılmalıdır. Dem porselen bir kaba aktarılmalıdır.
  • Demlenen çay yarım saat içinde içilmelidir.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.