 |
|
| Prof. Dr. Sinsi |
07-16-2012 09:58 PM |
Çay Nasıl Demlenir?
- Çay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde kapalı ambalajda muhafaza edilmeli.
- Çay iyi su ile yapılır.
- Kireçli, madenli, klorlu su ile çay olmazÇayın suyu mutlaka yumuşak huylu, kireç sertliğinden uzak, tatlı bir su olmalı.
Porselen demlik tercih edilmeli.
- Madenî, hele alüminyum demlikte iyi çay olmaz.
- Demlik önceden ısıtılmalı.
- Temiz demlik içine beher bardak için bir çay kaşığı dolusu çay konularak ılık su ile yıkanmalı.
- Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır.
- Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C'den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir.
- Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalıdır.Demleme esnasında demliğin üzerine temiz bir bez konulmalıdır.
- Demliğin ağzı alüminyum folyo ile huni şeklinde kapatılmalıdır.Demleme esnasında demlik katti surette sallanmamalıdır.
- Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında çayın kalitesine göre 10-15 dakika arasında olmalıdır.
- Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 20-25 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır.
- Demlenmeden sonra, dem ile posa birbirinden ayrılmalıdır. Dem porselen bir kaba aktarılmalıdır.
- Demlenen çay yarım saat içinde içilmelidir.
|
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.