Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hıyar, taratoru

Hıyar Taratoru

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hıyar Taratoru





Bu tarif 1844 yılında yayımlanmış Özge Samancı 19 Yüzyıl Osmanlı Mutfağı kitabında tarifi ölçülendirmiş Özgün tarifte fındık kullanılmış, bizim önerimiz ise ceviz ile ama siz badem de deneyebilirsiniz
“ Tariki: Kırılmış findığı bir toprak tava içine koyup ateşte iç kabuğunu çıkaralar Ba’dehu havanda bir iyice dövüp ezildikte birkaç diş sarımsak ve tuz koyup tekrar hall edeler ve bir parça has ekmek içini suda gereği gibi ıslatıp onu dahi içine kodukta yine tekrar dakk edip gereği gibi inceldikte bir miktar sirke veya limonu bir miktar su ile sulandıralar Ba’dehu hıyarı ince tekerlek gibi kesip bir kâse içinde tuz ile iyice karıştırıp sonra mamul taratoru üzerine dökeler ve bir miktar-ı vâfi zeyt yağı koyup tenavül buyuralar Fındığın iç kabuğu çıkarılmasa da olur ama çıkarılsa daha ala olacağı bedîhîdir Hıyar bulunmaz ise semizotunu yaprak yaprak ayırıp hıyar mahalline vaz’ oluna Karnıbahar veya ıspanak kökünü suda iyice haşlayıp âdeta yapılmış taratoru üzerine vaz’ edilse yine zeyt yağı dahi konulsa pek latîf tarator olur” Melceü’t-Tabbahîn (1844)
Salatası için:
  • 2 adet (yaklaşık 200 gr) salatalık,
  • ½ çay kaşığı tuz
Ceviz taratoru için:
  • 50 gr çekilmiş ceviz içi,
  • 1 dilim (20 gr) ekmek (ufalanmış),
  • 2 diş sarımsak, ezilmiş,
  • 1 ½ çorba kaşığı (20 ml) limon suyu,
  • 2 ½ çorba kaşığı (30-40 ml) su,
  • 1 çorba kaşığı (15 ml) zeytinyağı
Salatalığı soyun ve ince dilimleyin, bir kâseye koyun ve tuzla karıştırarak bekletin Cevizleri, ekmeği, sarmısağı, limon suyunu, suyu ve tuzu mutfak robotuna koyun ve malzemeleri hamur olana dek karıştırın Robotu çalıştırırken zeytinyağını ekleyin ve karıştırmaya devam edin Taratoru salatalık ile karıştırın ve servis yapın Taratoru yaparken ceviz yerine fındık, tatlı badem veya dolmalık fıstık da kullanabilirsiniz Bu tarator ızgara balık, midye tava yanına da çok yakışır, salatalık yerine semizotu veya haşlanmış ıspanak ile de karıştırılabilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.