![]() |
Hıyar Taratoru
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Bu tarif 1844 yılında yayımlanmış. Özge Samancı 19. Yüzyıl Osmanlı Mutfağı kitabında tarifi ölçülendirmiş. Özgün tarifte fındık kullanılmış, bizim önerimiz ise ceviz ile ama siz badem de deneyebilirsiniz. “ Tariki: Kırılmış findığı bir toprak tava içine koyup ateşte iç kabuğunu çıkaralar. Ba’dehu havanda bir iyice dövüp ezildikte birkaç diş sarımsak ve tuz koyup tekrar hall edeler ve bir parça has ekmek içini suda gereği gibi ıslatıp onu dahi içine kodukta yine tekrar dakk edip gereği gibi inceldikte bir miktar sirke veya limonu bir miktar su ile sulandıralar. Ba’dehu hıyarı ince tekerlek gibi kesip bir kâse içinde tuz ile iyice karıştırıp sonra mamul taratoru üzerine dökeler ve bir miktar-ı vâfi zeyt yağı koyup tenavül buyuralar. Fındığın iç kabuğu çıkarılmasa da olur ama çıkarılsa daha ala olacağı bedîhîdir. Hıyar bulunmaz ise semizotunu yaprak yaprak ayırıp hıyar mahalline vaz’ oluna. Karnıbahar veya ıspanak kökünü suda iyice haşlayıp âdeta yapılmış taratoru üzerine vaz’ edilse yine zeyt yağı dahi konulsa pek latîf tarator olur.” Melceü’t-Tabbahîn (1844) Salatası için:
|
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.