![]() |
Arıza _Bir Arıza'nın Anatomisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arıza _Bir Arıza'nın AnatomisiARIZALARIN KUTSAL/BAŞKALDIRI KİTABI ÇIKTI: "NE MUTLU ARIZAYIM DİYENE!" Sinem Ersever'in yazdığı 'Arıza' adlı kitap, 'arızaların aklını okuma kitabı' gibi düşünülmüş ![]() ![]() ![]() Siz de benim gibi kendini 'arıza' hissedenlerden misiniz? Arıza olduğunuzu biliyor ama neden arıza yaptığınızı bir türlü çözemiyor musunuz? O zaman ’sizinle arızalarımız üzerine konuşmalıyız!’ Alfa Yayınları'ndan çıkan, Sinem Ersever'in yazdığı 'Arıza' adlı kitabı ilk gördüğümde 'kendimi kullanma kılavuzumu' bulduğum hissiyle, sevindim ![]() Bu düşüncem haklı bir şüphe miydi, yoksa 'arızalı düşünceler'imden biri miydi? Kafamın içinde bu düşüncelerle boğuşurken, -ki biz arızalar bunu hep yapar- Arıza kitabıyla daha başında arızalı bir ilişki kurmaya başladığımı fark ettim ![]() ![]() ARIZA YAZARI, BÜYÜK ARIZA OLMALI! Kitapla ilişkimi bir yana bırakıp, yazarı üzerine düşünmeye başladım ![]() Nasıl ki, başarı üzerine kitap yazmak için başarılı olmak gerekiyorsa, Arıza üzerine kitap yazabilmek için de, önce "ağır siklet bir arıza" olmak lazımdı! Bu düşüncelerle, yazarın arızalarını araştırmaya karar verdim ![]() Yazarıyla ilgili önce kitap içinde araştırma yaptım, özgeçmişi bile yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda kitapta yazılanları ipucu olarak değerlendirip, yazarı çözmeye karar verdim ![]() ARIZACA YAZILMIŞ BİR KİTAP! 'Bir Arıza'nın Anatomisi' üst başlığıyla sunulan kitapta, Sinem Ersever, "Bu kitap, arızalar için, arızalara göre, bir arıza tarafından ve 'arızaca' yazılmıştır" diyor ![]() Önce kitabın 'arızalardan nasıl kurtulabileceğimizi' anlatacağını düşünüyordum ![]() ![]() ![]() ![]() Yazar ’devrimci’ bir tavırla, normallere bayrak açmış; "arızamız kusurumuz değil, kimliğimizdir!" diyor ![]() "Dünyanın tüm arızaları birleşmeliyiz, terapistlerimizden başka kaybedeceğimiz kimse yok!" gibi cümlelerinde, sol söylemlere de gönderme yapıyor ![]() Siyasi ve sosyal hayatımızda iz bırakan, pek çok söz, 'arıza dili ve edebiyatı'na çevrilmiş durumda ![]() ![]() ![]() ![]() Yazar kitabın arızaların dünyasını ’içeriden’ deşifre ediyor ![]() ![]() Gelin arızalar bir olalım, daha güçlü olalım mesajları da var; "Kitapta, biz arızaların 'Tek kişilik insanlar' olsak da 'yalnız' olmadığımıza dikkat çekmek istedim ![]() BİLGİ ÇAĞINA DEĞİL, ARIZA ÇAĞINA GİRMİŞ DURUMDAYIZ! Kitap arızaları normallere, normalleri arızalara anlatıyor ![]() ![]() 'İçindekiler'ine bakıldığında, sonu başında başı sonunda olan kitap, okuruna kısaca 'arızasın sen arıza kal' diyor ![]() Kitapta, arızalar farklı boyutlarıyla ele alınıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Yazara göre arızaların ortak özellikleri, duygusal istikrarsızlıkları ve bulanık mantıkları ![]() ![]() ![]() Yazar, artık arıza çağına girdiğimizi vurguluyor: "Bilgi çağına girmeyi beklerken, 'arıza çağı'na girmiş durumdayız ![]() ![]() Haksız da sayılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() KİTABIN YAZARI DA BİR ARIZA! Yazar kendine sürekli 'arıza' denmesinden yola çıkıp, arızaların kim olduğunu araştırmış ![]() ![]() ![]() Dahilik ile delilik arasındaki ince sınır hattı da kitaba konu olmuş: "Bilirsiniz, normaller oldukça pragmatiktir ![]() ![]() Arıza dehalar listesi ilginç ![]() ![]() Sinem Ersever, normaller ile arızalar arasındaki farkları sıralarken self-sabotaja meyilli arıza beyinlerin nasıl çalıştığına da değiniyor ![]() "Biz arızaların beyninin girişindeki algı aynası, normallerinki gibi tek biçimli değildir ![]() ![]() Bazılarımızınki, yansıyan her olayı olduğundan büyük gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NORMALLLERİN DÜNYASINDA ARIZA OLARAK YAŞAMAK! Yazarın, normallerin egemen olduğu bir dünyada "öteki" olarak var olmaya çalışan arızalara verdiği sosyalleşme taktiklerinden biri ilginç; "Normallerle aynı dünyada yaşamayı biz seçmedik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitap boyunca sık sık ezber bozan arızalar ve düzenden yana normaller arasındaki farklar, siyah ve beyaz gibi lanse ediliyor gibi gelse de ilerleyen bölümlerde ayrımın bu kadar keskin olmadığını görüyorsunuz: "Her arızanın içinde biraz normallik, her normalin içinde biraz arızalık vardır", diyor yazar ![]() Sonuç olarak, arızalar üzerine Türkçedeki ilk kapsamlı çalışma kitapçılarda görücüye çıktı ![]() ![]() ![]() Çevremizdeki arızaların sayısı ve artış hızını düşündüğümde çok satacağına kanaat getirmiştim ki, kitabın 48 saatte ikinci baskısını yaptığını öğrendim ![]() Kitaptan arıza olmak üzerine aforizmalar: • Arızalar 'birey' halinde, normaller 'birlik' halinde yaşarlar ![]() • Her normalin içinde biraz anormallik, her arızanın içinde biraz normallik bulunur ![]() • Arıza aklın öteki yüzüdür ![]() • Arızalı atalarını dinle: 'Akıllı olup dünyanın kahrını çekeceğine, arıza ol, dünya senin kahrını çeksin!' • Modern tıp kitapları 365 farklı arıza çeşidi sayıyor ![]() • Her güne değişik bir arıza! Artık bilgi değil, arıza çağındayız ![]() • Dünyanın tüm arızaları birleşelim ve sesimizi yükseltelim, terapistlerimizden başka kaybedecek şeyimiz yok! • Ne mutlu arızayım diyene! ARIZA Sinem Ersever Alfa Yayınları |
![]() |
![]() |
|