Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eitim, özel

Özel E?itim Nedir?

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Özel E?itim Nedir?

Özel e?itim gerektiren bireylerin e?itim gereksinmelerini kar?ylamak için özel olarak yeti?tirilmi? personel, geli?tirilmi? e?itim programlary ve yöntemleri ile onlaryn özür ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen e?itime "özel e?itim" denir

Ülkemizdeki özel e?itim hizmetleri, engel gruplaryna göre olu?turulmu? özel e?itim okullarynda yürütülmektedir Ayryca, özel e?itim gerektiren ö?rencilerin normal okullarda akranlaryyla birlikte e?itim görmelerine de önem verilmektedir

"Kayna?tyrma" olarak tanymlanan bu uygulamalaryn yaygynla?tyrylmasyna çaly?ylmaktadyr Ülkemizde halen; görme, i?itme, ortopedik, zihinsel engelliler, süre?en hastaly?y olanlar, uyum güçlü?ü olanlar, dil ve konu?ma güçlü?ü olanlar, üstün ve özel yetenekliler olmak üzere sekiz ayry gruba özel e?itim okul ve kurumlarynda kayna?tyrma uygulamalarynda özel e?itim tedbirleri alynarak e?itim hizmetleri verilmektedir

Özel E?itimin Amaçlary
Türk Milli E?itiminin genel amaç ve temel ilkeleri do?rultusunda özel e?itim gerektiren bireylerin;
Toplum içindeki rollerini gerçekle?tiren, ba?kalary ile iyi ili?kiler kuran, i?birli?i içinde çaly?abilen, çevresine uyum sa?layabilen, üretici ve mutlu bir yurtta? olarak yeti?melerini,
Kendi kendilerine yeterli bir duruma gelmeleri için temel ya?am becerilerini geli?tirmelerini,
Uygun e?itim programlary ile özel yöntem, personel ve araç gereç kullanarak ilgileri, ihtiyaçlary, yetenekleri ve yeterlilikleri do?rultusunda üst ö?renime, i? ve meslek alanlaryna ve hayata hazyrlanmalaryny amaçlar

Kayna?tyrma Uygulamalary
Özel e?itim gerektiren ö?rencilerin normal akranlaryyla ayny synyfta ve ayny okulda e?itim görmelerini sa?lamaya yönelik çaly?malara öncelik verilmektedir Bu noktadan hareketle, durumu uygun olan ö?renciler normal synyflarda kayna?tyrma uygulamalaryna alynmaktadyr Durumu normal akranlaryyla ayny synyfta ö?renim görmeye uygun olmayan ö?renciler için normal okullaryn bünyesinde özel e?itim synyflary açylmaktadyr Kayna?tyrma uygulamalaryna devam eden ö?rencilerin bireysel özellikleri dikkate alynarak mevcut ilkö?retim programy uygulanmaktadyr Sadece, zihinsel ö?renme yetersizli?i olan ö?renciler için, özellikleri dikkate alynarak hazyrlanmy? olan ayry ilkö?retim programy uygulanmaktadyr

Özel E?itimin Ylkeleri
· Özel e?itim gerektiren tüm bireyler; ilgi, istek, yeterlilik ve yetenekleri do?rultusunda ve ölçüsünde özel e?itim hizmetinden yararlandyrylyr
· Özel e?itim gerektiren bireylerin e?itimine erken ya?ta ba?lanyr
· Özel e?itim hizmetleri, özel e?itim gerektiren bireyleri sosyal ve fiziksel çevrelerinden mümkün oldu?u kadar ayyrmadan planlanyr ve yürütülür
· Özel e?itim gerektiren bireylerin, e?itsel performanslary dikkate alynarak, amaç, içerik ve ö?retim süreçlerinde uyarlamalar yapylarak yetersizli?i olmayan akranlary ile e?itimlerine öncelik verilir
· Özel e?itim gerektiren bireylerin her tür ve kademedeki e?itimlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi için her türlü rehabilitasyonlaryny sa?layacak kurum ve kurulu?larla i?birli?i yapylyr
· Özel e?itim gerektiren bireyler için bireyselle?tirilmi? e?itim plany geli?tirilir ve e?itim programlary bireyselle?tirilerek uygulanyr
· Ailelerin, özel e?itim sürecinin her boyutuna aktif olarak katylmalary ve e?itimleri sa?lanyr
· Özel e?itim politikalarynyn geli?tirilmesinde, özel e?itim gerektiren bireylere yönelik etkinlik gösteren sivil toplum örgütleri ile i?birli?i içinde çaly?ylyr
· Özel e?itim hizmetleri, özel e?itim gerektiren bireylerin toplumla etkile?im ve kar?ylykly uyum sa?lama sürecini kapsayacak ?ekilde planlanyr

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com