İsmimi Sormadı İsmini Sormadım - Metin Üstündağ |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İsmimi Sormadı İsmini Sormadım - Metin Üstündağİsmimi Sormadı İsmini Sormadım Metin Üstündağ - Metin Üstündağ Sözleri - Metin Üstündağ Yazıları "Sana ve tüm sandıklarıma ![]() "çok eski zamanlardı ![]() ![]() daha kâmil değildim daha bulamamıştım, bedeliolacağım sözcük dizimlerini, "halk anlamaz" diyerek kendimi saklıyordum daha ![]() gece gündüz içiyor, kendimden geçiyordum ![]() köprüaltı'ndaydım ![]() köprüaltı'ndaydı![]() köprüaltı'ndaydık![]() köprü dahaaltımızdaydı az ötemde duruyordum![]() az ötede duruyordu gözlerimdeki hüzün,"taşra baskısı ![]() " gözlerindeki hüzün, "kızyurdu yalnızlığı![]() "- eskiden, tekel birası vardı, dedim ![]() - efendim ![]() yoğurt mu dediniz, dedi![]() - eskiden, tekel birası vardı dedim daha dikik ve daha dolu tamambirası birazcık kamu arpalar içerirdi lâkin köprü'ye de yakışırdı ![]() - ha, şimdi amarcord'um ![]() evet hatırlıyorum![]() bi de golden sakızvardı içinden artiz resimleri çıkan en bir çok da ekrem bora![]() ben dedim: "yanıma gelsene ![]() benimle kalsana![]() yalnız benim olsana![]() ![]() (susadıkça ankara gazozu) o dedi: "gayet mümkün ![]() " (geldi, kaldı, oldu)ben dedim: "saçlarınız böyle tuhaf, örgülü ![]() Vadideki Hayat vardı![]() ![]() hani dizi ![]() oradaki kızılderili jim'e benziyor "o dedi: "ben Rudi Cordeş'i de severdim ![]() falkonotti ne adiydi değilmi ![]() Ramona güzel kızdı![]() "ben dedim: "bizim televizyonumuz yoktu ![]() şimdi acayip bulvar olan biraile bahçesinde, çekirdek yiyerek, kaçak Dr Kimbıl'ı seyrederdik mahallecek "o dedi: "biz de televizyonu Küçük Ev'in büyük kızı Meri Ingıls'ın kör olduğu bölümde almıştık "ben dedim: "beyoğlu civarında şimdi "fast food" ve "atari salonu" olan her yer, o zaman birahane salonuydu ![]() değişim en önce beyoğlu ve beyazıt'ayansıyor bu istanbul'da "o dedi: "bir çocuk sevmiştim lise'de ![]() tıpkım eski Tarık Akan![]() haniyerli filmlerdi ![]() hani uzun saçları ve renkli gözleri vardı onun![]() "ben dedim: "bilmiyorum ![]() her filminde mutlaka, Elmadağ'dan Taksim'e(en azından bir kere) ağır çekimde koşardı ![]() akabinde o günün en sevilen popşarkısı ![]() kan ve gül![]() gül ve diken mesela "o dedi: "clip'si şarkılardı ![]() hayatlarımız clip![]() ispanyol paçapantolonlar, fil kulağı yakalı gömlekler, apartman topuklu ayakkabılar, mini etekler, favoriler ve bıyıklar ![]() köylü, kentli demeden tüm hanımlar mini etekgiyerdi nerdeyse on yıl sonra türban vakası patlaması ne garip "ben dedim: "bu ülke nerelerine yaşıyorsa bunca hayatı ![]() ezbereyaşıyor ![]() çabucak unutuyor![]() sıfırın altında belleği![]() anılar emeklemiyor "o dedi: "1 Mayıs ve Taksim'deki onca insanın yeri ![]() şimdi her galiplikupa maçı sonrası, ellerinde bir bayrak, dillerinde slogan, kadınlı erkekli çıkıp tur atıyorlar ![]() bayraklar ve sloganlar mı değişti yalnız![]() neredengeliyor bu happening çılgınlık Taksim niye kusmuyor![]() "ben dedim: "devrimciliğimiz de biraz Yılmaz Güney markajı içermiyor muydu ![]() erkeglerin hepsi birer Yılmaz Güney kopyası değil miydi![]() kısa saç,küt bıyıklar ![]() hepsi onun yadigarı![]() kafa olarak da belki onun nûveleri vegûveleriydik ![]() bütünsüz olamayan çok tümsek tam tamlardık![]() kendimiz değildikki belki de bundan yandık ![]() bütünü oluşturan birer tek tük değildik![]() çoktukama yoktuk ![]() belki bundan yenildik "o dedi: "menekşe yeşili'ydi prenses süreya'nın gözleri ![]() rıza şahpehlevi'den çocuğu olmuyor diye nasıl da üzülürdük "ben dedim: "ne hızlı yaşlanmışız ![]() yaşlandırılmışız değil mi![]() HaldunTaner yaşımıza gelmeden, Haldun Taner gibi konuşur olduk ![]() "o dedi: "çünkü bizim her şeyimiz aşırı toplumsal ![]() buna kalp midayanır, manda gönünden "ben dedim: "ne güzel şakıyorsun a bülbül ![]() uzat alt öperceni, az birazöpeyim ufarak "(öpüştük ![]() ![]() öpüştük![]() ![]() öpüştük![]() öpüştük![]() )- susmak vaktidir dedi bir arkadaşımın evi var![]() kendisi kürt veşimdi mülteci isveç'te ![]() - orada oralım mı oralarımız buralarımızı yâni ![]() ![]() atladık bir taksiye ![]() bile bile yanlış sokaklara girerekten, bile bileyanlış caddelere çıkaraktan, bile bile taksicinin teybine bir erkin koray kaseti koyaraktan, bile bile şimdi apartman olmuş arsalardaki çocukluklarımızı uzaktan severekten, dediği eve geldik ![]() o dedi: "ellerin niye bu kadar büyük ![]() "ben dedim: "seni daha büyük kucaklamak için ![]() "o dedi: "gözlerin niye böyle büyüdü ![]() "ben dedim: "seni daha net görebilmek için ![]() "o dedi: "çükün de hemen kalkmış büyükanne" ben dedim: "gak, guk ![]() hatta kem, küm![]() "sabaha kadar seviştik ![]() sabaha kadar ter içtik![]() öğlen uyandığımdayastığın öbür ucu sibirya ![]() sibirya'ya ilişik bir ufacık not'çuk:"belki yine, rastlaşırız kimbilir ![]() belki yine, konuşuruzçocukluğumuzdan ![]() belki yine, çıkarken anahtarı su saatinin üzerine bırak![]() ![]() belki yine, seni çok sevdim ![]() belki yine, kendine iyi bak, sevgili kimsesizçocuk jack" (seni seven pasaklı sally) kalktım ![]() giyindim![]() anahtarı su saatinin üzerine bıraktım![]() vurdumaşkşamdan kalma kendimi, bir başka istanbul aşkşamına ![]() gol oldum![]() ismimi sormadı ![]() ismini sormadım![]() "ocak 1992" |
|
|
|