Kerevizle Yapılanlar(Soguk Mezeler.) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kerevizle Yapılanlar(Soguk Mezeler.)Kerevizle yapılanlar Zeytinyağlı Kereviz Malzemesi 1 tatlı kaşığı un Yarım limonun suyu 1 su bardağı su 6 adet orta boy kereviz 2 adet havuç 150 gram arpacık soğanı Yarım su bardağı zeytinyağı 2 adet patates 1 tatlı kaşığı şeker Tuz Hazırlanışı: İlk önce arpacık soğanlarını soyun Sonra, patates ve havuçları soyup küpşeklinde doğrayın En son olarak, kerevizleri soyup ortadan ikiye ayırın![]() İçlerini bir kaşık yardımıyla derince oyun Ayrı bir kapta hazırladığınız,un, limon suyu ve sudan oluşan karışımın içine atın ![]() Kerevizlerin kararmaması için olmazsa olmaz bir şart! Şimdi, kerevizlerin içine dolduracağımız harcı hazırlamaya geldi sıra Küpküp doğranmış patatesler ile havuçları karıştırın Arzu edersenizkerevizlerin ortasından çıkan koni şeklindeki kereviz parçalarını da küp şeklinde doğrayıp bu harca katabilirsiniz Ben koni kerevizleri yemeğinyanında pişirmeyi tercih ettim Dahası var: kereviz alırken çoğu kişisaplarını kestirir Ne yazık!![]() ![]() Zira, kerevizin ilk piyasaya çıktığı güzgünlerinde, patlıcanlar da ufalıp turşuluk ebada inmiştir Turşu üstadıbabamdan bilirim; patlıcan turşusunu maydanoz sapı ile sarmak çok büyük görgüsüzlük telâkki edilir Usulüne uygun olan, mutlaka kereviz sapıkullanılmalıdır Kereviz sapları, turşuyu iştahla dişlerken kendilezzetleri, hem de turşu suyuna kattıkları rayiha açısından vazgeçilmez ![]() Burada mevzuumuz patlıcan sapı değil ama ben de, saplardan vaz geçemediğim için, harcın içine biraz kereviz sapı doğradım ![]() Harcı hazır ettikten sonra, kerevizlerin içini doldurun Çok az zeytinyağıya da sıvı yağda arpacık soğanlarını bir kaç dakika döndürün Doldurduğunuzkerevizleri tencerenize dizin Arpacık soğanlarını köşelere toplatın Buradaönemli nokta, kerevizlerin büyüklüğü Çünkü, kerevizler yeterince genişdeğil ise, arpacık soğanları sığmıyor İşin ideali, harcın soğanlarayrılmadan kerevizlere doldurulması O zaman, yemeğin görünümü de pek güzeloluyor ![]() Unlu karışımı bir süzgeçten geçirerek kerevizlerin üstüne dökün Tuzunuayarlayın Çok az zeytinyağı gezdirin Orta hararetli ateşte 20 dakika kadarpişirin Sonra, bir kayık servis tabağına dizip manzaranın güzelliğini seyredalın ![]() Zeytinyağlı Kereviz (İkinci tarif) Malzemesi 2 adet büyük kereviz 2 adet orta boy patates 2 adet havuç 10 adet arpacık soğanı 1 limonun suyu 50 gram un 50 gram bezelye (dondurulmuş) Zeytinyağı, Tuz, Karabiber Hazırlanışı: Un, su ve limonun suyu karıştırılır Enginar şeklinde ayıklanan kerevizler,bu karışıma atılır Havuçlar ve patatesler, arpacık soğanları ile karışımakatılır Zeytinyağı ilâvesi ile pişmeye bırakılır Bezelyeler, ayrı birkapta bir taşım kaynatıldıktan sonra, yemek servis yapılırken, üzerine eklenir Arzu edilirse, üzerine kıyılmış dereotu da serpilebilir![]() "Şipşak" Zeytinyağlı Kereviz Malzemesi 4 adet kereviz 2 adet kuru soğan 2 adet havuç 1 adet limonun suyu Zeytinyağı, Tuz, Su (yeteri kadar) Hazırlanışı: Kerevizleri soyun, yıkayın Ve hemen, limonlu suya atın Soğanı çentipzeytinyağında öldürün Kerevizleri halka halka doğrayarak soğana ekleyin![]() Bu tarifin özelliği, tamamen "sade suya tirit" misali, yalnızca kereviz kullanılarak yapılabilmesi Diyelim ki, evdeki kerevizlerin daha fazlabekletilmeye tahammülü yok Ama, evde havuç da yok O zaman, tek başınakereviz solo yapabilir Fakat, havuç da koymak istiyorsanız, havuçları dahalkalar halinde doğrayıp tencereye -tercihen, kerevizlerden az önce- katın ![]() Üzerine bir tutam tuz ve yeteri kadar su ekleyip kısık ateşte pişirin ![]() Zeytinyağlı Kereviz Bu tarifin farklılığı, patates + havuç harcının, yemeğin bütünü ateşe konmadan önce kavrulması Ayrıca, ağırlıklı dereotu kullanılıyor![]() Malzemesi 1 kg orta boy düzgün kereviz1,5 su bardağı zeytinyağı 1 avuç arpacık soğanı 2 adet orta boy havuç 2 adet orta boy patates 1 çay bardağı konserve bezelye Yarım demet dereotu 1,5 limonun suyu 2 su bardağı su Tuz Hazırlanışı: Havuçları temizleyip küp şeklinde doğrayın Arpacık soğanları temizleyin![]() Kerevizlerin kabuklarını soyup iki başlarını keserek yassılaştırın Ortadanenine kesip kararmamaları için yarım limon sıkılmış, 5 bardak su içinde bekletin ![]() Bir tencereye, yağı, arpacık soğanları ve havuçları koyup orta ateşte 2-3 dakika kavurun 2 bardak sıcak su ve 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyerek ve yarımlimon sıkarak bir taşım kaynatın Limonlu suda bekletilen kerevizleritencereye koyup ağzı kapalı olarak hafif ateşte pişirin Kerevizler yarıpişmiş hale geldiğinde, yarım demet dereotunu yıkayın, kalın saplarını kesip tutam halinde tencerenin kenarına koyun Patates + havuç harcını ekleyipyemek pişince ateşten alın ![]() Yemek soğuyunca, kerevizleri tek tek çıkarıp geniş kısımları yukarı gelecek şekilde servis tabağına dizip üzerlerine birer kaşık sebze karışımı koyun ![]() Tencerenin dibinde kalan sosu üzerinde gezdirip limon suyu ile servis yapın ![]() Pırasalı- Yerelmalı Kereviz Malzemesi (4 kişilik): 4 adet iri boy kereviz 1 adet limonun suyu 1 adet orta boy pırasa 1 adet orta boy havuç 3-4 adet yerelması 1 adet orta boy kuru soğan 1 çorba kaşığı şeker Yarım su bardağı su Yarım çay bardağı zeytinyağı Tuz Hazırlanışı: Kerevizleri derince soyalım Yarım limonun suyunu eklediğimiz suya atalım vebiraz bekletelim Pırasanın yarısını 2 cm kalınlığında iri halkalar halindedoğrayalım Öbür yarısını ise, ince ince dilimleyelim Havucu veyerelmalarını tavla zarı iriliğinde, soğanı da yemeklik doğrayalım ![]() İri doğranmış pırasalar haricindeki tüm sebzeleri harmanlayalım Kerevizilimonlu sudan çıkarıp yarıdan keselim Her iki yarısının da iç kısmınıbıçakla oyarak çıkaralım Kerevizlerin içlerinden çıkan parçaları da, küçükdoğrayıp öteki sebzelere karıştıralım ![]() Kerevizlerin oyuklarına sebzeleri doldurup yayvan bir tencereye dizelim ![]() Kenarlara, iri doğranmış pırasaları yerleştirelim ![]() Kalan yarım limonun suyunu, 1 çorba kaşığı toz şekeri, suyu, tuzu ve yarım çay bardağı zeytinyağını bir kapta çırpalım ve tencereye aktaralım Kapaklıve çok kısık ateşte yemeğimizi pişirelim Piştikten sonra soğumayabırakalım ![]() Haşlama Kereviz Salatası Malzemesi (4 kişilik): 2 adet orta boy kereviz 1 demet maydanoz 3 çorba kaşığı mayonez 2 çorba kaşığı yoğurt 3 diş sarımsak Tuz Hazırlanışı: Kerevizleri iyice yıkayıp derin bir tencerede yarı yarıya haşlayın Haşlanankerevizlerin kök kısımlarını bıçakla düz kesip kabuklarını soyun Kibritçöpü inceliğinde uzun şeritler halinde kesin Sarımsağı dövüp, mayonez veyoğurt ile karıştırın Bu karışıma kerevizleri ilâve edin İnce kıyılmışmaydanozları da karıştırın Yeteri kadar tuz koyduktan sonra servis yapın![]() Cevizli Kereviz Salatası Malzemesi 3 adet orta boy kereviz 1 fincan sıvı yağ 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 kâse yoğurt 2-3 diş sarımsak 1 çay bardağı dövülmüş ceviz 1-2 domates (dilimlenmiş) Tuz, Maydanoz Hazırlanışı: Kerevizleri soyup rendeleyin Kararmasın diye, sıvı yağ ve limonlakarıştırın Bu karışımı kerevize ekleyin Ceviz içini de salatayakarıştırın Salatayı servis tabağına aldıktan sonra, üzerini maydanoz vedomates dilimleri ile süsleyin ![]() Elmalı Kereviz Salatası Malzemesi 1 adet golden elma 1 adet irice kereviz Yarım fincan dövülmüş ceviz 2 çorba kaşığı zeytinyağı / limon sosu 2 çorba kaşığı mayonez Hazırlanışı: Kereviz ile elmayı soyun İkisini de irice rendeleyin Üstüne hemen limonsuyunu sıkın Dövülmüş cevizi, salata sosunu, mayonez ve tuzu ilâve edin Bukarışımı iyice harmanlayın Arzu edilirse, salatanın üzerine de birazdövülmüş iç ceviz serpilebilir ![]() Yoğurtlu Kereviz Salatası Malzemesi 3 orta boy kereviz 1 kâse sarımsaklı yoğurt 1 kâse mayonez 1 demet kıyılmış dereotu 1 bardak dolusu iç ceviz 1-2 salatalık turşusu 1 adet domates 1 adet taze salatalık Yeterince tuz Hazırlanışı: Kerevizi derince soyup rendenin ince tarafı ile rendeleyin Hiç bekletmeden,mayonez ile yoğurdu ilâve edip harmanlayın Dereotunu, ceviz içini, minikdoğranmış salatalık turşusunu ekleyip tekrar harmanlayın Salatayı servistabağına aldıktan sonra, domates ve salatalıklar ile süsleyin ![]() Bu salatayı ek malzeme ile daha da zenginleştirmek mümkün Meselâ, 3-4sarımsak ilâvesi ile, yoğurdunu sarımsaklı hazırlayabilirsiniz Arzuederseniz, içine dövülmüş iç ceviz de katabilirsiniz Salata hazır olunca,üstünü ve kenarlarını kırmızı turp, domates ve salatalık dilimleri ile süsleyebilirsiniz ![]() Kereviz Cipsi Bu tarif, kendi başına bir yemek gibi algılanmamalı Tıpkı patates cipslerigibi, kereviz cipsi de, tüm kırmızı et yemeklerinin yanına yakışıyor ![]() Malzemesi (4 kişilik): 2 adet küçük kereviz 1 limonun suyu Az ayçiçek yağı Tuz Hazırlanışı: Kerevizleri soyup cips gibi ince halkalar halinde kesin Bunları tuzlu velimonlu suda kaynar suda 5 dakika haşlayın Sonra, kerevizleri süzün ve birmutfak havlusu arasında kurutun Kerevizleri kızgın ayçiçek yağına atın vepatates kızartır gibi kızartın Kerevizler pembeleşince, delikli kepçe ileçıkartıp gene bir mutfak havlusu üzerine sererek yağlarını emdirin Tuzlayıpservis yapın ![]() |
|
|
|