ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Salata & Meze (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=689)
-   -   Kerevizle Yapılanlar(Soguk Mezeler.) (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=189836)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 10:47 AM

Kerevizle Yapılanlar(Soguk Mezeler.)
 
Kerevizle yapılanlar

Zeytinyağlı Kereviz

Malzemesi

1 tatlı kaşığı un

Yarım limonun suyu

1 su bardağı su

6 adet orta boy kereviz

2 adet havuç

150 gram arpacık soğanı

Yarım su bardağı zeytinyağı

2 adet patates

1 tatlı kaşığı şeker

Tuz


Hazırlanışı:

İlk önce arpacık soğanlarını soyun. Sonra, patates ve havuçları soyup küp

şeklinde doğrayın. En son olarak, kerevizleri soyup ortadan ikiye ayırın.

İçlerini bir kaşık yardımıyla derince oyun. Ayrı bir kapta hazırladığınız,

un, limon suyu ve sudan oluşan karışımın içine atın.

Kerevizlerin kararmaması için olmazsa olmaz bir şart!


Şimdi, kerevizlerin içine dolduracağımız harcı hazırlamaya geldi sıra. Küp

küp doğranmış patatesler ile havuçları karıştırın. Arzu ederseniz

kerevizlerin ortasından çıkan koni şeklindeki kereviz parçalarını da küp

şeklinde doğrayıp bu harca katabilirsiniz. Ben koni kerevizleri yemeğin

yanında pişirmeyi tercih ettim. Dahası var: kereviz alırken çoğu kişi

saplarını kestirir. Ne yazık!... Zira, kerevizin ilk piyasaya çıktığı güz

günlerinde, patlıcanlar da ufalıp turşuluk ebada inmiştir. Turşu üstadı

babamdan bilirim; patlıcan turşusunu maydanoz sapı ile sarmak çok büyük

görgüsüzlük telâkki edilir. Usulüne uygun olan, mutlaka kereviz sapı

kullanılmalıdır. Kereviz sapları, turşuyu iştahla dişlerken kendi

lezzetleri, hem de turşu suyuna kattıkları rayiha açısından vazgeçilmez.

Burada mevzuumuz patlıcan sapı değil ama ben de, saplardan vaz geçemediğim

için, harcın içine biraz kereviz sapı doğradım.


Harcı hazır ettikten sonra, kerevizlerin içini doldurun. Çok az zeytinyağı

ya da sıvı yağda arpacık soğanlarını bir kaç dakika döndürün. Doldurduğunuz

kerevizleri tencerenize dizin. Arpacık soğanlarını köşelere toplatın. Burada

önemli nokta, kerevizlerin büyüklüğü. Çünkü, kerevizler yeterince geniş

değil ise, arpacık soğanları sığmıyor. İşin ideali, harcın soğanlar

ayrılmadan kerevizlere doldurulması. O zaman, yemeğin görünümü de pek güzel

oluyor.


Unlu karışımı bir süzgeçten geçirerek kerevizlerin üstüne dökün. Tuzunu

ayarlayın. Çok az zeytinyağı gezdirin. Orta hararetli ateşte 20 dakika kadar

pişirin. Sonra, bir kayık servis tabağına dizip manzaranın güzelliğini seyre

dalın.


Zeytinyağlı Kereviz

(İkinci tarif)

Malzemesi

2 adet büyük kereviz

2 adet orta boy patates

2 adet havuç

10 adet arpacık soğanı

1 limonun suyu

50 gram un

50 gram bezelye (dondurulmuş)

Zeytinyağı, Tuz, Karabiber


Hazırlanışı:

Un, su ve limonun suyu karıştırılır. Enginar şeklinde ayıklanan kerevizler,

bu karışıma atılır. Havuçlar ve patatesler, arpacık soğanları ile karışıma

katılır. Zeytinyağı ilâvesi ile pişmeye bırakılır. Bezelyeler, ayrı bir

kapta bir taşım kaynatıldıktan sonra, yemek servis yapılırken, üzerine

eklenir. Arzu edilirse, üzerine kıyılmış dereotu da serpilebilir.


"Şipşak" Zeytinyağlı Kereviz

Malzemesi

4 adet kereviz

2 adet kuru soğan

2 adet havuç

1 adet limonun suyu

Zeytinyağı, Tuz, Su (yeteri kadar)


Hazırlanışı:

Kerevizleri soyun, yıkayın. Ve hemen, limonlu suya atın. Soğanı çentip

zeytinyağında öldürün. Kerevizleri halka halka doğrayarak soğana ekleyin.


Bu tarifin özelliği, tamamen "sade suya tirit" misali, yalnızca kereviz

kullanılarak yapılabilmesi. Diyelim ki, evdeki kerevizlerin daha fazla

bekletilmeye tahammülü yok. Ama, evde havuç da yok. O zaman, tek başına

kereviz solo yapabilir. Fakat, havuç da koymak istiyorsanız, havuçları da

halkalar halinde doğrayıp tencereye -tercihen, kerevizlerden az önce- katın.

Üzerine bir tutam tuz ve yeteri kadar su ekleyip kısık ateşte pişirin.


Zeytinyağlı Kereviz


Bu tarifin farklılığı, patates + havuç harcının, yemeğin bütünü ateşe

konmadan önce kavrulması. Ayrıca, ağırlıklı dereotu kullanılıyor.

Malzemesi

1 kg. orta boy düzgün kereviz

1,5 su bardağı zeytinyağı

1 avuç arpacık soğanı

2 adet orta boy havuç

2 adet orta boy patates

1 çay bardağı konserve bezelye

Yarım demet dereotu

1,5 limonun suyu

2 su bardağı su

Tuz


Hazırlanışı:

Havuçları temizleyip küp şeklinde doğrayın. Arpacık soğanları temizleyin.

Kerevizlerin kabuklarını soyup iki başlarını keserek yassılaştırın. Ortadan

enine kesip kararmamaları için yarım limon sıkılmış, 5 bardak su içinde

bekletin.


Bir tencereye, yağı, arpacık soğanları ve havuçları koyup orta ateşte 2-3

dakika kavurun. 2 bardak sıcak su ve 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyerek ve yarım

limon sıkarak bir taşım kaynatın. Limonlu suda bekletilen kerevizleri

tencereye koyup ağzı kapalı olarak hafif ateşte pişirin. Kerevizler yarı

pişmiş hale geldiğinde, yarım demet dereotunu yıkayın, kalın saplarını kesip

tutam halinde tencerenin kenarına koyun. Patates + havuç harcını ekleyip

yemek pişince ateşten alın.


Yemek soğuyunca, kerevizleri tek tek çıkarıp geniş kısımları yukarı gelecek

şekilde servis tabağına dizip üzerlerine birer kaşık sebze karışımı koyun.

Tencerenin dibinde kalan sosu üzerinde gezdirip limon suyu ile servis yapın.



Pırasalı- Yerelmalı Kereviz

Malzemesi

(4 kişilik):

4 adet iri boy kereviz

1 adet limonun suyu

1 adet orta boy pırasa

1 adet orta boy havuç

3-4 adet yerelması

1 adet orta boy kuru soğan

1 çorba kaşığı şeker

Yarım su bardağı su

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Tuz


Hazırlanışı:

Kerevizleri derince soyalım. Yarım limonun suyunu eklediğimiz suya atalım ve

biraz bekletelim. Pırasanın yarısını 2 cm. kalınlığında iri halkalar halinde

doğrayalım. Öbür yarısını ise, ince ince dilimleyelim. Havucu ve

yerelmalarını tavla zarı iriliğinde, soğanı da yemeklik doğrayalım.


İri doğranmış pırasalar haricindeki tüm sebzeleri harmanlayalım. Kerevizi

limonlu sudan çıkarıp yarıdan keselim. Her iki yarısının da iç kısmını

bıçakla oyarak çıkaralım. Kerevizlerin içlerinden çıkan parçaları da, küçük

doğrayıp öteki sebzelere karıştıralım.


Kerevizlerin oyuklarına sebzeleri doldurup yayvan bir tencereye dizelim.

Kenarlara, iri doğranmış pırasaları yerleştirelim.


Kalan yarım limonun suyunu, 1 çorba kaşığı toz şekeri, suyu, tuzu ve yarım

çay bardağı zeytinyağını bir kapta çırpalım ve tencereye aktaralım. Kapaklı

ve çok kısık ateşte yemeğimizi pişirelim. Piştikten sonra soğumaya

bırakalım.


Haşlama Kereviz Salatası

Malzemesi

(4 kişilik):

2 adet orta boy kereviz

1 demet maydanoz

3 çorba kaşığı mayonez

2 çorba kaşığı yoğurt

3 diş sarımsak

Tuz


Hazırlanışı:

Kerevizleri iyice yıkayıp derin bir tencerede yarı yarıya haşlayın. Haşlanan

kerevizlerin kök kısımlarını bıçakla düz kesip kabuklarını soyun. Kibrit

çöpü inceliğinde uzun şeritler halinde kesin. Sarımsağı dövüp, mayonez ve

yoğurt ile karıştırın. Bu karışıma kerevizleri ilâve edin. İnce kıyılmış

maydanozları da karıştırın. Yeteri kadar tuz koyduktan sonra servis yapın.

Cevizli Kereviz Salatası

Malzemesi

3 adet orta boy kereviz

1 fincan sıvı yağ

1 tatlı kaşığı limon suyu

1 kâse yoğurt

2-3 diş sarımsak

1 çay bardağı dövülmüş ceviz

1-2 domates (dilimlenmiş)

Tuz, Maydanoz


Hazırlanışı:

Kerevizleri soyup rendeleyin. Kararmasın diye, sıvı yağ ve limonla

karıştırın. Bu karışımı kerevize ekleyin. Ceviz içini de salataya

karıştırın. Salatayı servis tabağına aldıktan sonra, üzerini maydanoz ve

domates dilimleri ile süsleyin.

Elmalı Kereviz Salatası

Malzemesi

1 adet golden elma

1 adet irice kereviz

Yarım fincan dövülmüş ceviz

2 çorba kaşığı zeytinyağı / limon sosu

2 çorba kaşığı mayonez


Hazırlanışı:

Kereviz ile elmayı soyun. İkisini de irice rendeleyin. Üstüne hemen limon

suyunu sıkın. Dövülmüş cevizi, salata sosunu, mayonez ve tuzu ilâve edin. Bu

karışımı iyice harmanlayın. Arzu edilirse, salatanın üzerine de biraz

dövülmüş iç ceviz serpilebilir.


Yoğurtlu Kereviz Salatası

Malzemesi

3 orta boy kereviz

1 kâse sarımsaklı yoğurt

1 kâse mayonez

1 demet kıyılmış dereotu

1 bardak dolusu iç ceviz

1-2 salatalık turşusu

1 adet domates

1 adet taze salatalık

Yeterince tuz


Hazırlanışı:

Kerevizi derince soyup rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Hiç bekletmeden,

mayonez ile yoğurdu ilâve edip harmanlayın. Dereotunu, ceviz içini, minik

doğranmış salatalık turşusunu ekleyip tekrar harmanlayın. Salatayı servis

tabağına aldıktan sonra, domates ve salatalıklar ile süsleyin.


Bu salatayı ek malzeme ile daha da zenginleştirmek mümkün. Meselâ, 3-4

sarımsak ilâvesi ile, yoğurdunu sarımsaklı hazırlayabilirsiniz. Arzu

ederseniz, içine dövülmüş iç ceviz de katabilirsiniz. Salata hazır olunca,

üstünü ve kenarlarını kırmızı turp, domates ve salatalık dilimleri ile

süsleyebilirsiniz.


Kereviz Cipsi


Bu tarif, kendi başına bir yemek gibi algılanmamalı. Tıpkı patates cipsleri

gibi, kereviz cipsi de, tüm kırmızı et yemeklerinin yanına yakışıyor.

Malzemesi

(4 kişilik):

2 adet küçük kereviz

1 limonun suyu

Az ayçiçek yağı

Tuz


Hazırlanışı:

Kerevizleri soyup cips gibi ince halkalar halinde kesin. Bunları tuzlu ve

limonlu suda kaynar suda 5 dakika haşlayın. Sonra, kerevizleri süzün ve bir

mutfak havlusu arasında kurutun. Kerevizleri kızgın ayçiçek yağına atın ve

patates kızartır gibi kızartın. Kerevizler pembeleşince, delikli kepçe ile

çıkartıp gene bir mutfak havlusu üzerine sererek yağlarını emdirin. Tuzlayıp

servis yapın.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.