Safranlı Hicaz Pilavı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Safranlı Hicaz PilavıBuhara pilavı - hicaz pilavı - sebzeli pilav - safranlı pilav Buhara Pilâvı Ölçüler: (6-7 porsiyon için) Pirinç: 500 g Tereyağı: 150 g Havuç (orta boy): 2 adet Kuzu (kuşbaşı, but tarafından): 300 g Badem (kabukları soyulup hafif ezilerek dilimlenmiş) … 100 gKarabiber 1 yemek kaşığı Tuz:4 yemek kaşığı Yapılışı: 1 Soğanlar tereyağının 1/3′ü ile uygun bir tencerede hafif pembeleştirilir Kuşbaşıdan daha küçük kuzu etleri ilâve edilip suyu saldırılmadan kavrulur Üzerini 4- 5 parmak geçecek kadar sıcak su ilâve edilir, kaynayınca altı kısılır![]() ![]() 2 Etler yumuşamaya başlayınca içine 3-4 cm boyuda 2 bıçak sırtı kalınlığında kibrit çöpü gibi doğranan havuçlar ilâve edilir Pişirilip hazırlanır Tuz ilâve edilir Su ölçüsü yarım litreye tamamlanır![]() 3 Diğer tarafta 5 dakika ılık su ile ıslatılan pirinçler suyu bulanık çıkmayıncaya kadar yıkanır, suyu süzülür Kalan tereyağı eritilir ve pirinçler tereyağı ile kavrulur Sonlarına doğru bademler ilâve edilir![]() 4 Hazırlanan et karışımı ilâve edilir Karabiberi serpilir Ağzı kapatılır 5 dakika harlı, 5 dakika orta, 5 dakika hafif ateşte pişirilir Altı kapatılıp 15-20 dakika dinlendirilerek sıcak servis yapılır![]() Not: a Bazı uygulamalarda badem konulmadığı görülür![]() b Pilâvın suyu pirincin cinsine göre ayarlanır![]() c Aynı pilâv havuç yerine haşlanmış nohut ilâve edilerek, safran ile pişirilirse Hicaz pilâvı adını alır
|
|
|
|