![]() |
Turşu Nasıl Kurulur |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turşu Nasıl Kuruluriyi turşu nasıl yapılır - turşu yapmanın incelikleri - turşu yapımının püf noktaları - turşunuzu doğru kurun - turşunun yararlarıTurşular çok eski tarihlere kadar dayanan bir Türk eseridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turşu kurmanın püf noktaları Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin ![]() ![]() * Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın ![]() ![]() * Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin ![]() * Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin ![]() ![]() * Turşuyu serin ve ışık almayacak bir yerde saklayın ![]() * Turşunun çabuk ekşimesi için içine birkaç tane nohut atabilirsiniz ![]() Limonla mı sirkeyle mi? Günümüzde ise bu alışkanlık halen devam etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Sirke ile turşusu kurulan sebzelere patlıcan, kelek, acur, salatalık, pancarı, limon ile turşusu kurulan sebzelere beyaz lahana ve kırmızılâhanayı söyleyebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turşunuzu doğru kurun! Turşu eğer düzgün kurulmazsa değişik hastalıkları olabilir ![]() ![]() ![]() * Turşunun tuzu ve ekşisi az olursa * Sıcak yerde tutulursa * Kullanılan su, mikrop ihtiva ediyorsa * Kabı hava alıyorsa * Kullanılan sebze ve meyveler bayat ve hastalıklı ise * Su turşularında yani sirke kullanılmadan yapılan turşularda, küflenme ihtimali daha yüksek olduğundan, suyun kaynatılarak soğumasında fayda vardır ![]() * Küflenmeye mani olmak için eczanelerde satılan ve organik bir madde olduğu için zararsız olan, potasyum sorbat yani kalsiyum sorbat kullanılabilir ![]() * Turşu için kullanılan kavanozların başka kokulardan ve tadlardan iyice arın dırılkmış olması gerekmektedir ![]() ![]() * Cam kavanozlar ilk tercih edilmesi gereken olmalıdır ![]() alıntı Turşunun Faydaları Turşu Yapımının Sırları Turşu Yapmanın Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
|