![]() |
Bilge Kağan |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilge KağanBen, Tanrı gibi gökte doğmuş Türk Bilge Kağan, bu çağda, tahtıma oturdum ![]() kardeşlerim, yeğenlerim, oğullarım! Bütün soyum, milletim! Sağdaki Şadapıt Beğler, soldaki Tarkanlar, buyruk beğleri! Otuz Tatar, Dokuz Oğuz Beyleri! Millet! Sözlerimi iyice işitin, sağlamca dinleyin! Doğuda gündoğusuna, batıda günbatısına, kuzeyde gece ortasına kadar olan yerler içinde yaşayan milletler hep bana bağlıdır ![]() bunca ülkeyi düzene soktum ![]() yoktur ![]() olmayacaktır ![]() Doğuda Şantung Ovasına kadar ordu şevkettim, denize ulaşmamıza az kaldı ![]() az kaldı ![]() ![]() Kuzeyde Yir Bayırku'ların toprağına ordu sevkettim ![]() adını, Türk şanını alıştırdım ![]() Ötüken ormanında yabancılar yok ![]() ![]() tutulacak yer Ötüken Ormanıdır ![]() düzelttim ![]() Altın, gümüş, pirinç, ipek, bunca şeyleri ölçüsüz veren Çin milletinin sözü tatlı, kumaşı yumuşak, yani armağanı çekicidir ![]() dil ve çekici armağanlarla uzaktaki milletleri kandırarak kendilerine çekerler ![]() ![]() Uzaktaki kavimler Çinlilerin ne fesatçı olduklarını ancak o zaman anlar ![]() Ey Türk Milleti! Tatlı sözlere, yumuşak armağanlara kandınız ve birçoklarınız öldü ![]() Tögültün Ovasına gidip yerleşirsen, ey Türk milleti, öleceksin! Oralara gittiğiniz zaman Çin'den gelen kötü kişiler aranıza sokulur ve sizi şöyle kandırırlar: "Onlar uzaktakilere kötü, yakındakilere iyi armağanlar verirler" ![]() Nice bilgisiz kişiler bu sözlere kanıp oralara gitti ve öldüler ![]() O yerlere varırsan ey Türk milleti, öleceksin! Ötüken'de kalıp, oralara kervan ve kafile gönderirsen, sıkıntın olmaz ![]() oturursan, ebedî il tutarak oturacaksın ![]() Ey Türk Milleti! Sen, aç olunca tokluk nedir bilmezsin, fakat tok olunca da açlık nedir düşünmezsin! Böyle olduğun için, seni yüceltmiş olan kağanının sözünü tutmadın ![]() vardın ![]() ![]() öle yite yürüyordun ![]() ![]() ![]() Tanrı yarlıkladığı için, kendi kut'um (meziyetlerim, talihim) var olduğu için, ben, kağan olarak Taht'a oturdum ![]() yoksul, dağınık milleti topladım ![]() ![]() milleti çok kıldım ![]() Sözümde yalan, yanlış var mı? Türk Beğler! Millet! İşitin! Türk Milletinin derlenip il tuttuğunu, yanıldığı zaman öldüğünü, buraya vurdum ![]() ![]() okuyarak bilin! Türk Milleti! Beğleri! Tahtına bağlı, kağanına itaat eden beğler olarak mı yanılacaksınız! Ben bu bengi (ebedî) taşı yontturdum, diktirdim ![]() (türbe) yaptırdım ![]() ![]() sözleri yazdırdım ![]() taşı görsün ![]() Üstte mavi gök, altta yağız yer kılındıkta, ikisi arasında kişi oğlu yaratılmış ![]() Kağan Taht'a oturmuş ![]() sahip olmuş, düzene sokmuş ![]() ![]() Dört tarafa ordu sevkederek bunca milleti kendine bağlamış ![]() baş eğdirmiş, dizliye diz çöktürmüş ![]() Kağan atalarım bilge imiş, alp imiş ![]() bilge imiş, alp imiş ![]() ![]() korumuşlar, ili koruyup töreyi düzenlemişler ![]() ölmüşler ![]() olarak gelmiş ![]() ![]() Onlardan sonra küçük kardeşler kağan olmuş ![]() ![]() Fakat daha sonra, küçük kardeş büyük kardeş gibi yaratılmadığı için, oğlu babası gibi yaratılmadığı için, bilgisiz kağanlar Taht'a oturmuş ![]() Kötü kağanlar gelmiş ![]() ![]() Beğleri doğrusuz olunca,millet de doğrusuz olmuş ![]() Bu durumdan Çin milleti yararlanmış ![]() kardeşi kardeşe, milleti birbirine düşürmüş ![]() milleti, il tuttuğu toprağı elden çıkarmış, başına geçirdiği kağanını yitirmiş ![]() olmuş ![]() başlamışlar ![]() ![]() güçlerini Çin kağanına vermişler, ona hizmet etmişler ![]() ![]() ![]() Başsız kalan Türk milleti ise şöyle yakınıyormuş: İlli millet idim, ilim hani? Kime il kazanıyorum? Kağanlı millet idim, kağanım hani? Hangi kağana işimi gücümü vereceğim? Böyle deyip Çin kağanına düşman olmuş ![]() yine teslim olmuş ![]() Türk Milletini, yok edeyim, soyunu kurutayım, diye çalışıyormuş ![]() Milleti yok olmaya gidiyormuş ![]() İşte o zaman, üstte Türk Tanrısı, Türk'ün kutlu yer ve su melekleri, Türk Milleti yok olmasın diye, millet olsun diye, babam İlteriş Kağan'ı, annem İlbilge hatunu, göğün tepesinden tutup yukarı kaldırmışlar ![]() ![]() şehirdeki Türkler de "Dışarı çıkıyor" diye haber alınca, dağa çıkmışlar ![]() ![]() Tanrı güç verdiği için babam kağanın erleri kurt gibi imiş; onlar için düşman koyun gibi imiş ![]() ![]() Çoğalmışlar ve yediyüz er olmuşlar ![]() Yediyüz er olup, ilsizleşmiş, kağansızlaşmış milleti; cariye olmuş, kul olmuş milleti, töresini ziyan etmiş milleti, atalarımın töresince yeniden düzenlemiş, harekete geçirmiş, yetiştirmiş ![]() ![]() ![]() Babam kağan yedi yıl sefer etmiş, yirmi savaş yapmış ![]() yarlıkladığı için başlıya baş eğdirmiş, dizliye diz çöktürmüş ![]() ili, töreyi kazandıktan sonra da uçmağa varmış (ölmüş) ![]() Babam kağan uçmağa vardığında, özüm sekiz yaşında kaldım ![]() üzerine amucam kağan Taht'a oturdu ![]() milletini daha da güçlendirdi ![]() tigin olduğum için, işimi gücümü ona verdim ![]() ![]() yarlıkladıgı için ondört yaşımda Tarduş milleti üzerine Şad (bir unvan) oldum ![]() Amucam Kapgan Kağan'la birlikte yirmibeş sefer yaptık ve onüç kez savaştık ![]() onları da düzene soktuk ![]() ![]() ![]() Artık, küçük kardeş büyük kardeşi, oğullar babalarını bilir oldu ![]() kullu, cariye cariyeli oldu ![]() Türk Beğleri, millet, işitin! Üstte gök basamasa, altta yer delinmese, Türk milleti, senin ilini, senin töreni kim bozabilirdi? Ey Türk milleti! Titre ve kendine dön! İtaat ettiğin zaman seni yükseltmiş, yüceltmiş olan bilge ve alp kağanına, hür ve bağımsız yurdunda, yanılıp isyan ederek kötü iş yaptın! Silâhlı insanlar nereden geldiler de seni dağıtıp götürdüler? Süngülü insanlar nereden geldiler de seni sürüp götürdüler? Ey kutlu Ötüken Ormanının milleti! Gittiniz! Doğuya varanınız vardı ![]() Batıya varanınız vardı ![]() aktı; kemiklerin dağ gibi yığılıp yattı ![]() ![]() ![]() kötülük ettiğin için, amucam kağan uçmağa vardı (öldü) ![]() Fakat, Türk milletinin adı, sanı yok olmasın diye babam kağanı, anam hatunu yücelten Tanrı, il veren Tanrı, yine Türk milletinin adı, sanı yok olmasın diye, bu defa özümü kağan yaptı ![]() Ben, hali vakti yerinde bir millete kağan olmadım ![]() İçerden yiyeceksiz, dışarıdan giyeceksiz, güçsüz kalmış, yoksul bir millete kağan oldum ![]() ![]() kazandığı millet adı, millet sanı yok olmasın diye, Türk milleti için, gece uyumadım, gündüz oturmadım ![]() ile, ölesiye, bitesiye çalıştım ![]() düşürmedim ![]() Özüm kağan oturduğumda, yerden yere varmış millet, öle bite, yayan, çıplak, yine geldi ![]() ![]() Tanrı yarlıkladığı, talihim var olduğu için, ölecek milleti dirilttim ![]() Aç milleti tok, uz milleti çok kıldım ![]() yoksul milleti bay kıldım ![]() oldular ![]() ![]() Bunca töreyi kazandıktan sonra küçük kardeşim Kül Tigin'in özü de öylece uçmağa vardı ![]() ![]() ![]() Babam kağan uçmağa vardıkta küçük kardeşim Kül Tigin yedi yasında idi ![]() Tanrıça Umay kadar iyi ve güzel olan anam hatunun devletine, onun kutluluğuna, küçük kardeşim Kül Tigin adını aldı ![]() amucam kağana ilini, töresini şöyle kazandırdı ![]() Altı Çub ve Soğdak'lara karşı sefer ettik ![]() ![]() Çinli Ong Tutuk ellibin askerle geldi, savaştık ![]() fırlayıp saldırdı ![]() getirip kağana öylece teslim etti ![]() ![]() Yirmibir yaşında iken Çin Generali Çaça Sengün'le savaştık ![]() askerle gelmişti ![]() saldırdı ![]() ![]() binip saldırdı ![]() ![]() doru atına binip saldırdı ![]() ![]() zırhına, silahına, kaftanına yüzden fazla ok vurdu, ama yüzüne, başına birini bile değdiremedi ![]() ![]() Türk Milleti! Kül Tigin'in nasıl hücum ettiğini, nasıl savaştığını hep bilirsiniz ![]() Kül Tigin yirmi altı yaşında iken Yer Bayırku'lara Kırgız'lara, daha nice milletlere karşı savaştı, büyük zaferler kazandı (Burada tek tek bindiği atları, kimlerle nasıl savaştığını anlatıyor) ![]() ![]() ![]() Dokuz Oğuz milleti kendi milletimdendi ![]() kıskançlık değdiği için, düşman oldu ![]() ![]() Tigin, Azman adlı atına binip saldırdı ![]() mızrakladı ![]() Beş savaştan sonra Amga kalesinde kışlayıp ilkbaharda yine ordu çıkardık ![]() ![]() aldık ![]() ![]() saldırdı, tek başına dokuz eri mızrakladı, merkezi korudu, vermedi ![]() Annem hatun, bütün analarım, ablalarım, gelinlerim, prenseslerim, buncanızdan diri kalanları! Kül Tigin olmasa idi, hep ölecektiniz! Küçük kardeşim Kül Tigin, uçmağa vardı ![]() ![]() görür gözüm görmez gibi, bilir aklım bilmez gibi oldu ![]() Zamanı Tanrı yapar, Tanrı yaşar ![]() ![]() ![]() Gözden yaş gelse hep içeri akıtarak, gönülden ağlamak gelse geri çevirerek, düşünceye daldım, sıkıldım ![]() alay küçük kardeşlerimin, alay milletimin, ağlamaktan gözü kaşı fena olacak diye düşündüm de, sıkıldım ![]() Yuğcu (yasçı) ve ağlayıcı olarak, Kıtay, Tatabı milletlerinin başı Udar Sengün geldi ![]() ![]() halde onbinlik hazine, altın, gümüş ![]() ![]() ![]() ![]() kağanından vezir geldi ![]() Oğul Tarkan geldi ![]() ![]() kağanından Tarduş İnançu geldi ![]() yazı yazıcı olarak Çin kağanının yeğeni Çang Sengün (Çang general) geldi ![]() Kül Tigin koyun yılında, onyedinci günde uçtu ![]() yirmiyedisinde yuğ yaptırdık ![]() maymun yılında, yedinci ayın yirmiyedisinde, ona saygılar sunup kutluladık ![]() Ey Türk milleti! Bu ülkeyi küçük kardeşim Kül Tigin ile öle yite kazandım ![]() ![]() Ey Ötüken Ormanının milleti! Kötü kişi gelip birliğini bozmasın, silahlı gelip seni dağıtmasın diye, sana burasını il tuttum ![]() kazandırdım ![]() Türk milleti, beyleri! Sözümü işitin ![]() tutacağını bu taşa yazdım ![]() ![]() Her ne sözüm varsa ebedî taşa yazdım ![]() Beğleri! Türklerim, alay beğlerim, alay milletim! Kazanıp il tuttuğum bu yerden, kağanından, beğlerinden, suyundan, toprağından ayrılmazsan, iyilik göreceksin ![]() ![]() yanlış var mı? Ey Türk! Titre ve kendine dön! |
![]() |
![]() |
![]() |
Bilge Kağan |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilge KağanElinize sağlık çok teşekkürler, 21 yüzyıldayız, taa 8 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekrar teşekkürler puslu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|