Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Salata & Meze

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aperatİfler, mezeler, salatalar, tarifi

Salatalar - Mezeler & Aperatİfler - Salatalar - Mezeler & Aperatİfler Tarifi

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Salatalar - Mezeler & Aperatİfler - Salatalar - Mezeler & Aperatİfler Tarifi



SALATALAR - MEZELER & APERATİFLER

BROKOLİ SALATASI

Malzemeler : (2 kişi için)

250 gram brokoli
6 adet küçük patates
Yarım çay bardağı tane mısır
2-3 çorba kaşığı çorba kaşığı beyaz peynir
Bir buçuk küçük doğranmış salam
2 çorba kaşığı mayonez
1 adet limonun suyu
Zeytinyağı, tuz
Kızarmış ekmek dilimleri

Hazırlanışı :

Patatesleri haşlayıp küp doğrayın

Brokolileri kaynayan suya atın 2-3 dakika haşlayın Çıkarıp parçalara bölün

Tüm katı malzemeyi karıştırın Tuzunu katın Zeytinyağı, mayonez ve limon suyunu karıştırıp salatanın üzerine gezdirin

Kızarmış ekmek dilimleri ile servis yapın

CACIK

Malzemeler : (4-5 kişi için)

½ Kg Yoğurt
2 adet büyükçe Salatalık
½ kahve fincanı Zeytinyağ
4 diş Sarımsak
yeterince Tuz

Hazırlanışı :

Salatalık kabukları soyulur Bir kap içine çentilir Tuz karıştırılır Bir müddet bekletilir

Yarım Kg yoğurt bir tel karıştırıcı yada blender da ezilir Yoğurdun koyuluğuna göre, yarım yada bir bardak su katılır Ayrandan biraz daha koyuca olması gerekir

Salatalıkların üzerine yoğurt, havanda tuzla dövülmüş sarımsak, zeytinyağ katılıp karıştırılır ve Servis kaselerine bölünür

İsteğe göre üzerine, dereotu ve/veya kuru nane ilave edilir
Salatalık yoksa, marul kökü ile de yapılabilir

ÇERKEZ TAVUĞU

Malzemeler : (4-5 kişi için)

1 adet Tavuk
2 dilim ekmek içi
3 su bardağı Ceviz İçi
Tuz, Kırmızı Biber

Hazırlanışı :

Temizlenmiş bir adet Tavuk, tuz katılarak haşlanır

3 su bardağı Ceviz İçi, makineden geçirilerek rendelenir, üstüne 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ve tuz ilave edilir Çok hafif ateşte, tahta bir kaşıkla ezilerek, yoğrulur Yağı çıkmaya başlayınca, bir kaç kaşık tavuk suyu ilave edilerek karıştırılır Ateşten indirilir ve süzgeçte yağı süzülür

Cevize, ıslatılıp, suyu sıkılmış, parçalanmış 2 dilim ekmek içi katılır Birlikte tekrar makineden geçirilir Tavuk suyu ilave edilir Karıştırılır

Haşlanmış tavuğun kemikleri ve derisi ayrılarak didiklenir Hazırladığımız Ceviz İçi karışımı ile karıştırılır

Arzuya göre ezilmiş sarımsak da ilave edilebilir
Servis tabağına yerleştirdiğimiz Çerkez Tavuğunun üstüne süs olarak daha önce süzdüğümüz Cevizin yağı ilave edilir

ÇİĞ KÖFTE

Malzemeler :

1 su bardağı İnce Bulgur
250 gr sinirsiz, iyice dövülmüş dana eti ya da yağsız kıyma
1 adet Kuru Soğan
1 tatlı kaşığı Zeytinyağ
1 demet Maydanoz
10 dal kadar Taze Nane
1 bağ Taze Soğan
1 bağ Taze Sarımsak
1 adet Domates
2 yemek kaşığı Biber Salçası
Tuz, Kara Biber, Kimyon, Kırmızı Acı Biber

Hazırlanışı :

Bulguru önceden ıslatın Suyunu süzdükten sonra rendelenmiş kuru soğan ve küçük küçük doğranmış domates karıştırın Yoğrulur (yoğrulma sırasında elinizi suyla ıslatın)

İçine tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, biber salçasını ilave edin İyice karıştırdıktan sonra, eti ilave edin Bulgur ve et ölünceye (yumuşayıncaya) kadar iyice yoğurun Bu yoğurma etin durumuna göre uzunca bir süre devam etmesi gerekir

Bu karışıma zeytinyağ, ince ince doğranmış, maydanoz, taze soğan, sarımsak, nane ilave edin Ceviz büyüklüğünde köfteler yapın Marul yaprakları üzerine yerleştirin

Çiğ Köftenin yanında, çoban salatası, tere, turp, marul salatası servis edilebilir
Kıyma kullanacaksanız, 2-3 kez çektirin Et kullanacaksanız tahta tokmakla dövülürse daha leziz olur

DİL HAŞLAMA

Malzemeler :

1 Kuzu Dili
1 adet Kuru Soğan
1 adet Havuç
3-4 adet Defne Yaprağı
Tuz, Kırmızı Biber, Kimyon, Kara Biber

Hazırlanışı :

Kuzu Dili, Soğan, Havuç, Defne Yaprakları, tuz ve bol su ile iyice haşlanır Suyu Süzülür İnce dilimler haline getirilir

Servis tabağına yerleştirilir Üzerine baharatlar serpilir

FASULYE PİYAZ

Malzemeler :

150 gr Fasulye
1 adet Kuru Soğan
1 adet Domates
3 tane Yeşil Biber
½ kahve fincanı Sirke
½ kahve fincanı Zeytinyağ
2 adet katı Yumurta
Su

Hazırlanışı :

Fasulyeler 1 gece önceden suda ıslatılır

Ertesi gün, su dolu bir tencerede pişinceye kadar kaynatılır Sonra suyu süzülerek bir kaba alınır Üzerine sirke dökülerek bekletilir

İnce ince ve halka halka kıyılmış soğan, tuzla ovularak öldürülür Sonra bol suyla tuzu akıtılır

Domates halka halka doğranır Yeşil biber ve maydanozlar da ince ince kıyılır Fasulyelerin üstü bunlarla süslenir

Zeytinyağ gezdirilir Yuvarlak şekilde kesilmiş yumurtalar ve zeytin ile süslenir

Süslemek için Maydanoz, Siyah Zeytin yeterince Tuz, Pul Biber İsteğe bağlı olarak, sirke yerine limon suyu da kullanılabilir

FAVA

Malzemeler : (4 kişi için)

2 bardak Kuru Bakla
2 adet Kuru Soğan
1 çay kaşığı Toz Şeker
2 çay bardağı Zeytinyağ
1 adet Limon
1 bağ Maydanoz
4 bardak Su
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Fava, Kabuğu soyulmuş ve kırılmış Kuru Bakladan yapılır Favalık Bakla bir gece ıslatılır

Soğanlar rendelenir ve az zeytinyağında hafifçe pembeleşene kadar kavrulur Üzerine 4 bardak su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır

Kaynadıktan sonra suyu süzülmüş baklalar, şeker, tuz ilave edilir ve hamur haline gelene kadar pişirilir

Pişme bittikten sonra süzgeçten geçirilir Servis tabaklarına alınır Üzerine zeytinyağı ve limonun suyu gezdirilir

Siyah, yeşil zeytin, maydanoz ya da yeşil salata yaprakları ile süslenebilir

HUMUS

Malzemeler : (4-5 kişi için)

250 gr Nohut
1 su bardağı Tahin
1 kahve fincanı Zeytinyağ
5-6 diş Sarımsak
½ su bardağı Su
2 adet limonun suyu
Tuz, Kırmızı Biber, Kimyon, Sumak

Hazırlanışı :

Nohut iyice pişirilir ve robottan geçirilir

Tahin, ezilmiş sarımsaklar, tuz, su ve limon suyu karıştırılır Nohutla karıştırılır Servis tabağına konur

Öte yanda bir tavada zeytinyağında kırmızı biber, sumak, kimyon kızdırılır ve bu karışım Humusun üzerinde gezdirilir

İsteğe göre üzerine, maydanoz, dereotu, kuru nane ilave edilebilir

İÇLİ KÖFTE

Malzemeler : (4 kişi için)

½ Kg Orta Yağlı Kıyma
½ Kg ince, Köftelik Bulgur
250 gr ayrıca yağsız Kıyma
2 adet Kuru Soğan
1 çay bardağı Ceviz İçi
5-10 bağ Maydanoz
2 yemek kaşığı Yağ
tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biber

Hazırlanışı :

Yağda ince kıyılmış soğan pembeleştirilir, üzerine yarım kilo kıyma konur Ocakta hafifçe kavrulur ve soğumaya bırakılır

Soğuduktan sonra üzerine bir çay bardağı çekilmiş Ceviz İçi, kıyılmış Maydanoz, Tuz, Karabiber, Kimyon ve Kırmızı Biber konur
Bu İçli Köftenin içidir

Sıcak Suda Islatılmış ince bulgurun içersine 250 gr yağsız kıyma, tuz, biber, kimyon ve kekik ilave edilir İyice yoğrulur

Bu bulgurlu çiğ kıymadan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak ıslatılmış avuçlar içersinde yumurta şeklinde yuvarlanır Ancak üzeri parmaklarla şekillendirilerek, mümkün olduğunca inceltilir

Dolmalık biber gibi içi boş olan bu köftelere hazırlamış olduğumuz iç doldurulur Ağızları kapatılır

Kaynamakta olan suya atılır 20 dakika kadar haşlanır Sonra sudan çıkarılarak süzülür

1 yemek kaşığı yağda iki tarafı eşit kızartılır Servis yapılır

Baharat seçimi isteğe bağlı olarak yapılmalıdır
Yine isteğe bağlı olarak, kızartılmadan, sadece haşlanmış olarak yenebilir

Servis yapılırken ince kıyılmış marul, domates ya da maydanoz ile süslenebilir

KARNABAHAR SALATASI

Malzemeler : (4-5 kişi için)

1 adet Karnabahar
1,5 kahve fincanı Limon
1 kahve fincanı Zeytinyağ
2 diş Sarımsak
1 adet Limonun Kabuğu
Tuz

Hazırlanışı :

Karnabaharı buket buket ayırıp, bir tencereye koyun, üstüne çıkacak kadar su, limonun kabuğu ve tuz koyun 5 dakika kadar kaynatın Ateşi söndürüp sıcak suyun içinde bırakın

Suyun soğumasından sonra buketleri bir tabağa düzgün bir şekilde sıralayın Dövülmüş 2 diş sarımsak ile 1 kahve fincanı zeytinyağ, ufak bir tabağın içinde çırpın Bu karışımı servis tabağına sıraladığınız karnabahar buketlerinin üzerine gezdirin En son 1 limonun suyunu da gezdirin

Malzeme düzenli bir şekilde yerleştirilirse, salata daha bir iştah açar

KEREVİZ SALATASI

Malzemeler : (6-8 kişi için)

2 adet orta yada 1 adet büyük boy Kereviz,
1 kase mayonez
1 su bardağı dövülmüş Ceviz
2 yemek kaşığı
yoğurt
Limon suyu
2 diş sarımsak
süslemek için Dereotu
yeterince Tuz, Pul Biber

Hazırlanışı :

Kerevizleri soyarak rendenin küçük tarafıyla rendeleyin Kararmaması için hemen üzerine limon suyu gezdirinTel süzgeçte yıkayıp iyice sıktıktan sonra tuz serpin

Cevizi, yoğurt ve ezilmiş sarımsak eklenmiş mayonezi karıştırın Şık bir tabağa yerleştirip üzerini dereotu ve pul biberle süsleyin

Kereviz vazgeçilmeyecek derecede yararlı bir besindir Ancak kokusu özellikle çocukların hoşuna gitmez Salata olarak ise kolayca yenilir
Ayrıca yapraklarını, özellikle haşlamalara koku ve lezzet vermesi için katabilirsiniz

KISIR

Malzemeler : (4-5 kişi için)

1 su bardağı İnce Bulgur
2 adet Kuru Soğan
2 adet Domates
1 demet Maydanoz
10 dal kadar Nane
1 bağ Taze Soğan
1 çay bardağı Zeytinyağ
1 bardak Su
1 tatlı kaşığı Biber Salçası
1 Limon Suyu (ya da varsa 1 çay bardağı Nar Ekşisi)
Tuz, Kara Biber, Kırmızı Biber

Hazırlanışı :

Çentilmiş kuru soğanlar zeytinyağında hafifçe pembeleştirilir Salça eklenir ve ezilir Üstüne aynı anda bulgur, tuz, karabiber, kırmızı biber, limon suyu, ufak ufak doğranmış domatesler ilave edilir Pişirmeye devam edilir Su ilave edilir Ateş kısılır

Bulgur suyunu çekince ocaktan alınır Ufak ufak doğranmış Taze Soğan, Maydanoz, Nane eklenir Limonu (Nar ekşisi) ilave edilir Karıştırılır Servis tabağına konur

Marul yaprakları ve/veya asma yaprağı ile servis yapılır

MANTAR IZGARASI

Malzemeler : (4-5 kişi için)

1 Kg Mantar
1 adet Limon
1 fincan zeytinyağ
Tuz, Kırmızı Biber

Hazırlanışı :

Mantarlar iyice temizlenip, sapları kesilir Kesik yerlere tuz serpilerek kızgın ızgaraya dizilir

Zeytinyağı, tuz ve isteğe göre acı yada tatlı kırmızı biber bir karışım haline getirilip, ortadaki çukur yere yerleştirilir

Mantarlar gevreyip, tatlı bir renk alıncaya kadar pişirilir

Servis tabağında düzgün sıralanarak sıcak sıcak sunulur

MAYONEZLİ TAVUK SALATASI

Malzemeler : (6-8 kişi için)

1 adet haşlanmış Tavuk Göğsü,
2 adet Havuç,
1 adet Salatalık
2-3 adet Taze Soğan
2 adet Sivribiber
2 diş Sarımsak
1-2 kaşık Yoğurt
1 kase Mayonez
½ demet dereotu
Tuz, Karabiber, Pul Biber

Hazırlanışı:

Haşlanmış tavuk göğsünü derisini ayırarak iyice didikleyin Tuz ve baharatlarla karıştırın Diğer tarafta bütün sebzeleri yıkayıp ayıklayarak mercimek büyüklüğünde dilimleyin Salatalığın sadece kabuğunu kalınca soyarak kullanın (Kabuğu kullanılacak) Doğrarken zorlanırsanız kısa süreli
robottan geçirebilirsiniz Ama fazla ezmeyin

Hepsini karıştırıp bir çay bardağı kadarını ayırın Kalanını tavuklarla karıştırın Mayonezle yoğurdu çırpın Karışımı tavuk ve sebzelerle birleştirip iyice hallolmalarını sağlayın Şık bir tabağa bunu yayın Üzerini ayırmış olduğunuz renkli sebze karışımı ile süsleyin

MERCİMEK KÖFTESİ

Malzemeler : (4-5 kişi için)

3 su bardağı Kırmızı Mercimek
1 adet büyükçe Kuru Soğan
½ Su bardağı Çiğ Köftelik Bulgur
5-6 sap Maydanoz
2-3 sap Taze Soğan
1 tatlı kaşığı Salça
Sıvı Yağ
Yeni Bahar, Tuz ve Karabiber, Pul Biber

Hazırlanışı :

Kırmızı Mercimekler iyice haşlanır

Diğer yanda yağda çentilmiş soğan pembeleşinceye kadar kavrulur İçine isteğe göre 1 tatlı kaşığı salça ilave edilebilir

Bulgurlar Sıcak kaynar suyun içine konarak 10-15 dakika bekletilir

Kavrulmuş soğan, salça karışımı, mercimeklerin içine ilave edilir Bulgur, ufak ufak doğranmış Taze Soğan, Yeni Bahar, Tuz ve Karabiber ilave edilerek bir karışım haline getirmek üzere yoğrulur

Cevizden azıcık büyükçe parçalar alınarak parmak ya da yassı köfteler gibi şekillendirilir

Sıcak sıcak daha lezzetlidir Ama soğuk da sunulabilir
İstenirse Kırmızı Pul Biber de ilave edilebilir

PATATES KÖFTESİ

Malzemeler : (4-5 kişi için)

1 Kg Patates
2 su bardağı Çiğ Köftelik Bulgur
1 demet Maydanoz
1 demet Nane
2 orta boy Kuru Soğan
1 çay bardağı ZeytinYağ
1 yemek kaşığı Biber Salçası
Sıvı Yağ
Tuz ve Karabiber, Kırmızı Pul Biber Kimyon

Hazırlanışı :

Patatesler iyice haşlanır Ezilir

Bulgurlar Sıcak kaynar suyun içine konarak 10-15 dakika bekletilir

Sonra patates, bulgur, tuz, kimyon ve kırmızı biber ile yoğrulur

Diğer yanda yağda çentilmiş soğan, zeytinyağ ve biber salçası ile kavrulur Patateslerin içine dökülüp ityice karıştırılır

Soğuyunca, ince ince doğranmış nane ve maydanoz ilave edilerek yoğrulur Avuç içine ceviz büyüklüğünde alınarak, çiğ köfte gibi sıkılır

Yeşil Salata yaprakları arasında ve soğuk servis yapılır

PATATES SALATASI

Malzemeler : (4-5 kişi için)

500 gr Patates
1 küçük demet maydanoz yada dereotu
1,5 kahve fincanı Zeytinyağ
1 kahve fincanı Sirke yada 1 adet Limonun Suyu
2 adet katı pişmiş Yumurta
10-15 adet Zeytin
3 adet Taze yada 1 adet Kuru Soğan
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Patatesler haşlanır Kabukları soyulur Halkalar yada üçgen parçalar halinde doğranır Servis tabağına dizilir

Üzerine maydanoz ve/veya dereotu kıyılır Taze Soğanlar yada halka halka doğranıp, tuzla ovularak öldürülmüş Kuru Soğanlar yayılır

İsteğe göre 2 adet katı yumurta dilimler halinde kesilerek salatanın üstüne ilave edilir Zeytinler serpiştirilir

Zeytinyağı ile sirke ya da limon suyu ve tuz başka bir kapta çatalla çırpılır Hepsinin üstüne gezdirilerek dökülür

Arzuya göre Kırmızı Biber de konabilir

PATLICAN SALATASI

Malzemeler : (4-5 kişi için)

1,250 gr Patlıcan
Zeytinyağ
½ kahve fincanı Sirke
1 adet Limon
2 diş Sarımsak
Tuz
Üstünü Süslemek İçin
2 adet Domates
1 adet Salatalık
2 adet Yeşil Biber
10 sap Maydanoz

Hazırlanışı :

Patlıcanları kuvvetli bir ateşe (ocak ya da mangal) arada bir çevirerek, her tarafını iyice pişiriniz Pişen patlıcanların kabuklarını soyarak içini alınız

Patlıcan içlerini çatalla iyice ezerek, ince ay şeklinde doğranmış ve tuzla ovularak öldürülmüş Soğan, dövülmüş Sarımsak, Sirke, Zeytinyağ ile karıştırınız

Bu karışımı servis tabağının ortasına koyarak, etrafına Domates, Salatalık, Yeşil Biber ve Maydanozla süsleyiniz

PIRASALI KEK

Malzemeler : (6 kişi için)

3-4 tane Pırasa
2 Patates
2 Yumurta
1 Su Bardağı Yoğurt
1 Su Bardağı Sıvı Yağ
1/2 demet maydanoz
4-5 kaşık beyaz peynir
2 Su Bardağı Mısır Unu
1 Paket Kabartma Tozu
Tuz ve Karabiber

Hazırlanışı :

Karıştırma kabında bir bütün yumurta ile bir yumurtanın beyazını biraz tuz serpip çırpın

Sıvı yağ ile yoğurdu ekleyerek çırpmaya devam edin Daha önceden yıkayıp incecik kıydığınız pırasayı, küp küp doğranmış patatesi, doğranmış maydanozu,ezilmiş peyniri, karabiber ve kabartma tozunu ilave edin

Daha sonra yavaşça mısır ununu koyarak kek kıvamında bir hamur oluşturun Fırın tepsisini yağlayıp hazırladığınız karışımı tepsiye boşaltın Üzerine kalan yumurta sarısını sürün

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin Sıcak sıcak servis yapın

ZEYTİNYAĞLI ISPANAK SALATASI

Malzemeler : (4 kişi için)

1/2 demet ıspanak,
1 yemek kaşığı pirinç,
1 tane kuru soğan,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
Yoğurt,
Sarımsak,
1 kesme şeker
tuz ve pul biber

Hazırlanışı :

Ispanakları ayıklayıp güzelce yıkayın ya da donmuş ıspanak kullanabilirsiniz

Tencereye 3 kaşık zeytinyağı ve piyaz doğranmış soğanı koyup hafifçe kavurun Doğradığınız ıspanakları ve bir kaşık yıkanmış pirinci ilave edin Biraz tuz ve bir kesme şeker ekleyin

Hiç su koymadan kısık ateşte pişmeye bırakın Ispanak kendi suyunu salıp, tekrar çektikten sonra ateşten alıp, servis tabağına yayın

Ilındıktan sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırınÜzerini bir kaşık zeytinyağı ve pul biber ile süsleyin

Servis yaparken üzerine isteğe bağlı olarak başka baharatları da ekleyebilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.