Yemek - Yemek Anlamı - Yemek Tanımı - Yemek Ne Demek |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemek - Yemek Anlamı - Yemek Tanımı - Yemek Ne DemekYemek -ği - 1 - isim 1 Yemek yeme, karın doyurma işi:"Yemekten sonra gocuğuna sarar yatırırdı beni "- N Cumalı![]() 2 Yenmek için pişirilip hazırlanmış yiyecek, aş, taam 3 Günün belli saatlerinde yenilen besin:"Yemek ya kahvaltıda ya da yemekte yenir Arada bir şey yenmez "- H Taner![]() 4 Konuklara yiyecek verilerek yapılan ağırlama:"Pek protokolcü olduğu için yemek sessiz geçiyordu "- F R Atay![]() Atasözü, deyim ve birleşik fiiller [*]yemek çıkarmak [*]yemek seçmek [*]yemek vermek [*]yemek yemek Birleşik Sözler
Yemek -r - 2 - (-i) 1 Ağızda çiğneyerek yutmak:"Adam o kadar çabuk yiyor ki hizmetçi ekmek yetiştiremiyor "- B Felek![]() 2 Aşındırmak, kemirmek, oymak, delmek:"Necla onun böyle kendinden geçercesine çalıştığını gördükçe üzüntüden tırnaklarını yiyor "- H Taner![]() 3 Isırmak:"Sivrisinekler çocuğun kollarını yemiş "- ![]() 4 Batmak, çizmek, kaşındırmak, dalamak 5 Hoşa gitmeyen kötü bir duruma uğramak, tutulmak:"Kendini topladı ama fena yerinden gagayı yedi sanırım ![]() ![]() "- M Ş Esendal![]() 6 (nsz) Hakkı olmayan ve kendisine yasak edilmiş bulunan bir şeyi kabul etmek:"Haram yemek Rüşvet yemek "- ![]() 7 Harcamak, tüketmek, bitirmek:"Mirası sen yedin, zahmeti ben çekiyorum diye latife ediyordu "- M Ş Esendal![]() 8 Yasal yoldan cezalandırılmak 9 Birine alacağını vermemek, ödememek:"Bu adam benim yüz bin liramı yedi "- ![]() 10 Başkasının parasını harcamak:"Dalkavuklar çok parasını yemişler "- ![]() 11 (nsz) Harcanmak, kullanılmak, sarf edilmek:"Yapımına başlanan bu yapı günde 5 ton çimento yiyor "- ![]() 12 Sürekli üzmek, tedirgin etmek:"Bu dert beni yiyor "- ![]() 13 (mecaz) Gücünü kırmak, perişan etmek, mahvetmek![]() Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
|
|
|
|