Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgi, hakında, kuşüvezi

Kuşüvezi Hakında Bilgi

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kuşüvezi Hakında Bilgi





Kuşüvezi, Vogelbeere, Sorbus aucuparia
Kuşmeyvesi
Şifalı Kuşüvezi
Kuşavı

Familyası: Gülgillerden, Rosengewaechse, Rosaceae
Drugları: Kuşüvezi meyvesi: sorbi fructus
Kuşüvezinin meyveleri kurutulduktan sonra çay, tentür, reçel veya natürel ilaçı yapılır

Giriş: Üvezgiller gülgillerin bir altgrubu olup takriben 30 türü mevcuttur ve bunlardan 11 türü Türkiyede yetişmektedir Bunlardan bizi ilgilendiren kuşüvezi veya şifalı kuşüvezi diye anılan ‘’’sorbus aucuparia’’ ve kısaca üvez olarak bilinen ’’sorbus domestica’’ en çok kulanılan türlerdir

Üvezin MÖ: 500 yıldan beri çeşitli maksatlarla kulanıldığı kuşüvezinin ise 1000 yıldır kulanılmakta olduğudur Latince aucuparia: kuşavı (kuşbaz) kuşyakalayıcı anlamına gelir Almanca kuş meyvesi türkce ise kuşüvezi veya kuşmeyvesi diye anılır Bundanda kuşların bu ağacın meyvelerini yemek için çok konakladıkları anlamına gelir

Botanik: Kuşüvezi 5-15 m boyunda, gövdesi parlak siyah kabuklu, dalları kırmızımsı ve ağaca geriden bakınca seyrek taç görünümü verir Yaprakları 4-9 çift yaprakcıktan meydana gelir Yaprakcıkları mızrak şeklinde, kenarları dişli, üst kısmı koyu yeşil, alt kısmı açık yeşil renkli ve üst kısmı az, alt kısmı çok tüylüdür

Çiçekeleri topluca demet halinde şemsiyemsi salkım şeklinde 50-120’si birarada bulunur Çiçekleri kalp, küre, veya yumurta şeklinde, beyaz renkli 4-5 mm büyüklüğünde beş adet taç yaprak ve ortadada 15-25 adet dölenme tozluğu bulunur

Meyveleri küre şeklinde, topluca 30-60 adeti birarada olup, herbirinin çapı 8-10 mm olup kırmızı veya sarımsı kırmızı renktedirler ve içinde 2-3 adet tohum bulunur

Yetiştirilmesi: Kuşüvezi Türkiyenin Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadoluda yabani olarak yetişir, diğer bölgelerde ekilirse oralardada yetiştirilebilir

Hasat zamanı: Agustostan Kasıma kadar meyveleri toplanarak kurutulur veya kaynatıldıktan sonra kurutulur, bazılarına göre ilk dondan sonra toplanması daha uygun görülür

Birleşiminde:

Tesirşekli:

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2 sınıf bir şifalı bitkidir Kuşüvezi yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır Örneğin böbrek rahatsızlıklarına karşı A Başakotu-, Isırgankökü-, Ardıçkozalağı-, Huşyaprağı-, Ortofison preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir

b-) Komisyon E’nin yayınladığı monografi bildirisine göre kuşüvezi meyvesi başta böbrek hastalıkları, diabet, romatizma, nezle, iç iltihapalnmalar ve C-Vitaminyetersizliğine karşı vede kanı temizleyici, idrarı ve üreyi dışarı atmak ve metabolizmayı çalıştırmak için kulanılır

c-) Halkarasında kuşüvezi meyvesi hem ishal, hemde kabızlık yapıcıdır Şayet tazesi yenirse ishal yapar, kurutulmuş veya kaynatılmışı yenirse kabızlık yapar Ayrıca karaciğer-safra raahtsızlıkları, iştahsızlık, C-Vitamini yetersizliği, şeker hastalığı, gut ve lenf bezelerinin şişmesine karşı kulanılır

Çay: Kurutulmuş ve ufalanmış 2-3 kahve kaşığı kuşüvezi meyvesi demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilaveedilir, 5-10 dakika demlemeye bırakılır vede süzülerek içilir

Yantesiri: Taze meyvelerinden çok yenirse 20-25 adet meyve zehirlenmeye neden olur

Alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.