![]() |
Kuşüvezi Hakında Bilgi
Kuşüvezi, Vogelbeere, Sorbus aucuparia Kuşmeyvesi Şifalı Kuşüvezi Kuşavı Familyası: Gülgillerden, Rosengewaechse, Rosaceae Drugları: Kuşüvezi meyvesi: sorbi fructus Kuşüvezinin meyveleri kurutulduktan sonra çay, tentür, reçel veya natürel ilaçı yapılır. Giriş: Üvezgiller gülgillerin bir altgrubu olup takriben 30 türü mevcuttur ve bunlardan 11 türü Türkiyede yetişmektedir. Bunlardan bizi ilgilendiren kuşüvezi veya şifalı kuşüvezi diye anılan ‘’’sorbus aucuparia’’ ve kısaca üvez olarak bilinen ’’sorbus domestica’’ en çok kulanılan türlerdir. Üvezin MÖ: 500. yıldan beri çeşitli maksatlarla kulanıldığı kuşüvezinin ise 1000 yıldır kulanılmakta olduğudur. Latince aucuparia: kuşavı (kuşbaz) kuşyakalayıcı anlamına gelir. Almanca kuş meyvesi türkce ise kuşüvezi veya kuşmeyvesi diye anılır. Bundanda kuşların bu ağacın meyvelerini yemek için çok konakladıkları anlamına gelir. Botanik: Kuşüvezi 5-15 m boyunda, gövdesi parlak siyah kabuklu, dalları kırmızımsı ve ağaca geriden bakınca seyrek taç görünümü verir. Yaprakları 4-9 çift yaprakcıktan meydana gelir. Yaprakcıkları mızrak şeklinde, kenarları dişli, üst kısmı koyu yeşil, alt kısmı açık yeşil renkli ve üst kısmı az, alt kısmı çok tüylüdür. Çiçekeleri topluca demet halinde şemsiyemsi salkım şeklinde 50-120’si birarada bulunur. Çiçekleri kalp, küre, veya yumurta şeklinde, beyaz renkli 4-5 mm büyüklüğünde beş adet taç yaprak ve ortadada 15-25 adet dölenme tozluğu bulunur. Meyveleri küre şeklinde, topluca 30-60 adeti birarada olup, herbirinin çapı 8-10 mm olup kırmızı veya sarımsı kırmızı renktedirler ve içinde 2-3 adet tohum bulunur. Yetiştirilmesi: Kuşüvezi Türkiyenin Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadoluda yabani olarak yetişir, diğer bölgelerde ekilirse oralardada yetiştirilebilir. Hasat zamanı: Agustostan Kasıma kadar meyveleri toplanarak kurutulur veya kaynatıldıktan sonra kurutulur, bazılarına göre ilk dondan sonra toplanması daha uygun görülür. Birleşiminde:.... Tesirşekli:... Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Kuşüvezi yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin böbrek rahatsızlıklarına karşı A. Başakotu-, Isırgankökü-, Ardıçkozalağı-, Huşyaprağı-, Ortofison preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir. b-) Komisyon E’nin yayınladığı monografi bildirisine göre kuşüvezi meyvesi başta böbrek hastalıkları, diabet, romatizma, nezle, iç iltihapalnmalar ve C-Vitaminyetersizliğine karşı vede kanı temizleyici, idrarı ve üreyi dışarı atmak ve metabolizmayı çalıştırmak için kulanılır. c-) Halkarasında kuşüvezi meyvesi hem ishal, hemde kabızlık yapıcıdır. Şayet tazesi yenirse ishal yapar, kurutulmuş veya kaynatılmışı yenirse kabızlık yapar. Ayrıca karaciğer-safra raahtsızlıkları, iştahsızlık, C-Vitamini yetersizliği, şeker hastalığı, gut ve lenf bezelerinin şişmesine karşı kulanılır. Çay: Kurutulmuş ve ufalanmış 2-3 kahve kaşığı kuşüvezi meyvesi demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilaveedilir, 5-10 dakika demlemeye bırakılır vede süzülerek içilir. Yantesiri: Taze meyvelerinden çok yenirse 20-25 adet meyve zehirlenmeye neden olur Alıntıdır |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.