![]() |
Ikilemeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() IkilemelerAnlatım gücünü arttırmak, anlamı pekiştirmek, kavramı zenginleştirmek amacıyla aynı sözcüğün tekrar edilmesi veya anlamları birbirine yakın yahut karşıt olan ya da sesleri birbirini andıran iki sözcüğün yan yana kullanılmasıdır ![]() I -Yapı Ve Kuruluş Bakımından İkilemeler : 1) Yansımadan kurulan ikilemeler * Bebek mışıl mışıl uyuyordu ![]() * Cam şangur şungur kırıldı ![]() 2) Türkçe ve yabancı sözcüklerle kurulan ikilemeler ![]() * Güçlü kuvvetli bir delikanlıydı ![]() * Hal hatır sormak için eve kadar geldi ![]() 3) Sayılarla yapılan ikilemeler * Sekiz on kişi üstümüze saldırdı ![]() * Üç beş kuruş kazanmaya çalışıyor ![]() 4) Tamlamalarla yapılan ikilemeler * Güzeller güzeli bir kız aklımı çeldi ![]() * Kahramanlar kahramanı Atatürk 5) Pekiştirmeli ikilemeler * Temiz mi temiz bir otelde kaldık ![]() * Güzel mi güzel yemekler yapmış ![]() 6) Aynı türden sözcüklerle yapılan ikilemeler * Yıldan yıla yaşlanıyorum ![]() * Kendi kendinize zarar vermelisiniz ![]() * Yarım yamalak konuşmasını anlamıyorum ![]() * Güle oynaya okula gitti ![]() * Haydi haydi kazanır bu çalışmayla ![]() * Durur durur hatırlar eski günleri ![]() 7) Yakıştırma sözcüklerle yapılan ikilemeler ![]() * Şaka maka derken gerçek oldu ![]() * Bu zamanda memur ev mev alamaz ![]() * Çoluk çocuk pikniğe gittik ![]() II-Anlam Bakımından İkilemeler : 1) Anlamı güçlendirmek için yapılan ikilemeler ![]() * Dün akşam güle güle bir hal olduk ![]() * Onu yalvara yalvara ikna ettik ![]() 2) Anlamı çoğaltmak için yapılan ikilemeler ![]() * Bu yumuk yumuk eller geleceğe uzanıyordu ![]() * Ev ev dolaşıp kitaplarını pazarlıyordu ![]() 3) Aynı anlamlı sözcüklerle yapılan ikilemeler ![]() * Gecenin ilerlemiş saatinde ses seda kesilmişti ![]() * Evlerine gidince yüz surat vermedi bize ![]() 4) Yakın anlamlı sözcüklerle kurulan ikilemeler ![]() * Akıl fikir bırakmadı ki insanda ![]() * Eş dost bizi hiç yalnız bırakmaz ![]() * Hısım akraba sizi soruyor ![]() 5) Karşıt anlamlı sözcüklerle kurulan ikilemeler ![]() * Er geç benim sözlerime geleceksin ![]() * Uzak yakın tüm akrabalar bizde toplandı ![]() |
![]() |
![]() |
|