08-29-2010
|
|
Şengül Şirin
|
Harpagophytum
Harpagophytum procumbens a (yun harpaks, -agos çengel, ve phyton, bitki'den) 
Güney Afrika'da yetişen, çengelli meyveleri koyunların yününe takılan ve köklerinde iltihap önleyici bir madde bulunan bitki
—ANSİKL Bot Harpagophytum procumbens (pedaliaceae familyası) derin, kumlu topraklarda yetişir Yaprakların koltuğundan çıkan çiçekleri parlak kırmızı renktedir Meyveleri, Güney Afrika'dan ithal edilen koyun yünlerine karışarak Avrupa'ya gelir Yalnızca yan kökleri etkili maddece zengindir (°/o 1,2 ila % 2,5)
—Eczc Harpagophytumun kökü, yatıştırıcı, yara iyi edici ve müshil etkileri nedeniyle yerliler tarafından kullanılır 1978 yılında, antienflamatuar etkinliği ortaya çıkarıldı Würzburg Üniversitesi'nden Tunman ve Lux, acı lezzetli bir etken madde olan har-pagozit adlı glikozidi elde ettiler Harpagophytumun başlıca kullanıldığı yer kronik romatizma hastalığıdır
Elde edilen sonuçlar fenilbutazonun ve steroit yapılı antiemf-lamatuarların etkisine yakın olup bunların yan etkilerini göstermez Ağrı kesici ve antienflamatuar etkinliği yanında, kolesterole-mi azaltıcı, idrar söktürücü ve kan şekerini düşürücü etkileri vardır Yan kökleri infus-yon ve anatentür halinde, özütü kapsül ya da şırıngalık ampul şeklinde kullanılır
|