|  | Gidiş |  | 
|  06-15-2010 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   GidişGidiş GİDİŞ a   -1  Bir yere gitmek eylemi: Sadece gidiş iki saat sürüyor  -2  Gitme biçimi; tempo: Bu gidişle biz eve ancak gece yarısı  varabileceğiz  Bir şeyin gidişine ayak uydurmak  -3  Bir kimsenin  tutumu, davranış biçimi; bir şeyin oluş tarzı:  Sen bu gidişle mezun  olamazsın  Bu işin  gidişini hiç beğenmiyorum   -4  Gidiş dönüş, gidiş geliş, gitme ve  dönme: Biletim gidiş dönüş olacak   --Gidiş o gidiş, bir yerden ayrılan kimseden söz ederken, bir daha dönmediğini belirtmek için söylenir   --Gidişin olsun da dönüşün olmasın, bir kimsenin gittiği yerde ölümünü dileyen ilenme sözü  -Kur  tar  Gidiş ağası, gidiş alayının düzenlenmesinden ve  yönetiminden sorumlu olan görevli  |[ Gidiş alayı, Tanzimat  öncesinde padişahların saray dışına yaptıkları gezintiler dolayısıyla  düzenlenen özel tören  (Bk  ansikl  böl  ) -Oto  Yalpalı gidiş,  dingillerinin göreli konumu bozulmuş bir taşıtın salınımlı gidişi  -ANSİKL  Kur  tar  Özel bir nitelik taşıyan gidiş alayları, önceden  halka duyurulma-sa da törelere sıkıca dikkat edilirdi  Bu alay sırasında  padişahın yağmurluğunu ve şemsiyesini taşıyan baş çuhadar onun atının  sağında, kırmızı çuha kese içinde hünkârın yürüyüş ayakkabılarını  taşıyan ikinci çuhadar sol yanında yürürdü  Padişahın çizmelerini  taşıdığı için "çizmeci" diye de anılan üçüncü çuhadarsa baş çuhadarın  arkasından gider onu da para kesesini taşıyan dördüncü çuhadar izlerdi  Alayda bunlara ek olarak yeterince çuhadar ve solak da bulunurdu  Yolda  bir köprüye rastlandığında solakbaşı padişahın atının dizginlerini  tutar, ayrıca iniş ve binişlerde de ona yardım ederdi  Hükümdar kayıkla  gezintiye çıktığı zaman dümeni bostancıbaşı tutardı  Tanzimat'tan sonra  bu tören kaldırıldı  Gidiş alayı yerine daha sade bir yöntem uygulanmaya  başlandı   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |