Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
harfi, mutfak, sözlüğü, terimleri

Mutfak Terimleri Sözlüğü M Harfi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfak Terimleri Sözlüğü M Harfi



Mutfak Terimleri Sözlüğü M Harfi

Madalyon : Madalya şeklinde kesilmiş dilimler Dana madalyon gibi yani 1 cm kalınlıkta yuvarlak bonfile dilimleri

Mahlep : İdris ağacının koyu kırmızı renkte olan meyvelerinden elde edilen (kuru pasta vb) gibi hoş bir koku ve tat vermek için kullanılan bir tür baharat

Mandolin : Sebze kıymak, rendelemek veya kesmek için kullanılan profesyonel el aleti

Mango : Ekvatoral bölgelerde yetişen, patates büyüklüğünde, içi turuncuya çalan dışı yeşil renkte olan bir meyve türü

Marinad (Marinade) : Et, balık ve tavuğa; dinlendirmek, yumuşatmak ve tat vermek için, aromatik malzemelerle yapılan işlem (bir çeşit terbiye) Av hayvanı ve kırmızı etler %80 kırmızı şarap, %20 sirke karışımına piyaz şeklinde kıyılmış soğan, havuç, kereviz dalı, defne yaprağı, kekik, tane karabiber ve karanfil eklenip içine marine edilecek etler konup dinlendirilir

Marine Etmek : a- Şarap, sirke ve aromatik malzeme karışımının içinde yatırmak (av hayvanları ve kırmızı et için) b- Anlık marinad; sıvıyağ, soğan suyu, baharat vb içine yatırarak tat ve lezzet elde edilir

Mariz (Marise) : Kauçuktan yapılmış saplı sıyırıcı Akıcı (sos, çorba vs) yiyecekleri sıyırmak için kullanılan alet

Marj (Marge) : Eklenebilir pay (Ticari bir işlemde zarar tehlikesine karşı ayırılan pay)

Marmit (Marmite) : a- Kazan veya tencere b- Kahverengi ya da normal et ve kemik suyu

Marsala : Tatlımsı kırmızı şarap Sos yapımında kullanılır

Maya : Besinlerin mayalanması için kullanılır Tek hücreli organizma

Maydanoz : Her türlü salata ve yemekte kullanılır Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslarda ve yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır

Melisotu : Salata veya taze meyveler ile kullanılır

Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır

Metabolizma : Canlı organizmada veya canlı hücrelerde hareketli, enerjiyi sağlamak için oluşan, biyolojik ve kimyasal değişmelerin bütünü Sindirim sistemi

Metal Kap : Çelikten, alüminyumdan, demirden veya bakırdan yapılmış kaplar; tencere, kasrol, tava, kazan vb

Meyane : Aynı miktarda un ve tereyağı kavrulup soğutulur (sosları koyulaştırmakta kullanılır)

Meyve Jölesi : Şeffaf pasta, turta kuvertürü

Mızıkmak : Lapalaşma Su alarak pörsüme Sulanma

Mijote (Mijoter) : Hafif ateşte, ağır ağır kaynatarak pişirme usulü

Mikser : Malzemeyi ezmeye, kıymaya, çekmeye yarayan alet

Milföy (Milfeuille) : Yaprak hamurundan yapılan bir pasta Yağlı yaprak hamur

Minyonet : a- Kuzu filetosuyla yapılan bazı yemek isimlerinde kullanılır Mesela; biberli kuzu minyonet, marsalalı kuzu minyonet vb b- Ezilmiş veya kırılmış karabiber taneleri

Mirpua (Mirpoix) : Fındık büyüklüğünde (tavla zarı şeklinde) doğranmış sebzeler; sos veya yemek yapımında aromatik tat için doğranan sebzeler

Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde

ve yahnilerde kullanılır Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur

Mizanplas (Mis en place) : Yemek ya da servis için yapılan hazırlık

Mol : Yumuşak Katıyla yumuşak arası Ekmek hamuru sertliğinde

Morbiber (Site) : Yemek paylaşınca güzel sloganıyla damaklarımıza tat katan site

Moriy : Kuzukulağı mantarı Genelde kurutulmuş olarak satılan pahalı mantar türü

Möreng (Meringue) : Çırpılmış yumurta beyazına şeker veya koyu şurup ilave ederek elde edilen kar şeklindeki (beze) yumurta beyazı; çeşili yöntemlerle hazırlanan mörengler vardır; İtalyan, normal, İsviçre mörengi gibi

Muskat : Muskat ağacı meyvelerinden elde edilen bir baharat türü Fındık büyüklüğünde bir cevize benzer (bebe cevizi, Hint Cevizi olarak da bilinir)

Mühürleme : Üzeri kuruyabilir, bazı sos veya yiyeceklerin üzerine çiğ tereyağı dokundurarak kabuk bağlamasını önleme yöntemi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.