![]() |
Mutfak Terimleri Sözlüğü M Harfi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfak Terimleri Sözlüğü M HarfiMutfak Terimleri Sözlüğü M Harfi Madalyon : Madalya şeklinde kesilmiş dilimler ![]() ![]() Mahlep : İdris ağacının koyu kırmızı renkte olan meyvelerinden elde edilen (kuru pasta vb ![]() ![]() Mandolin : Sebze kıymak, rendelemek veya kesmek için kullanılan profesyonel el aleti ![]() Mango : Ekvatoral bölgelerde yetişen, patates büyüklüğünde, içi turuncuya çalan dışı yeşil renkte olan bir meyve türü ![]() Marinad (Marinade) : Et, balık ve tavuğa; dinlendirmek, yumuşatmak ve tat vermek için, aromatik malzemelerle yapılan işlem (bir çeşit terbiye) ![]() ![]() Marine Etmek : a- Şarap, sirke ve aromatik malzeme karışımının içinde yatırmak (av hayvanları ve kırmızı et için) ![]() ![]() ![]() Mariz (Marise) : Kauçuktan yapılmış saplı sıyırıcı ![]() ![]() Marj (Marge) : Eklenebilir pay (Ticari bir işlemde zarar tehlikesine karşı ayırılan pay) ![]() Marmit (Marmite) : a- Kazan veya tencere ![]() ![]() Marsala : Tatlımsı kırmızı şarap ![]() ![]() Maya : Besinlerin mayalanması için kullanılır ![]() ![]() Maydanoz : Her türlü salata ve yemekte kullanılır ![]() ![]() Melisotu : Salata veya taze meyveler ile kullanılır ![]() Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur ![]() ![]() ![]() ![]() Metabolizma : Canlı organizmada veya canlı hücrelerde hareketli, enerjiyi sağlamak için oluşan, biyolojik ve kimyasal değişmelerin bütünü ![]() ![]() Metal Kap : Çelikten, alüminyumdan, demirden veya bakırdan yapılmış kaplar; tencere, kasrol, tava, kazan vb ![]() Meyane : Aynı miktarda un ve tereyağı kavrulup soğutulur (sosları koyulaştırmakta kullanılır) ![]() Meyve Jölesi : Şeffaf pasta, turta kuvertürü ![]() Mızıkmak : Lapalaşma ![]() ![]() ![]() Mijote (Mijoter) : Hafif ateşte, ağır ağır kaynatarak pişirme usulü ![]() Mikser : Malzemeyi ezmeye, kıymaya, çekmeye yarayan alet ![]() Milföy (Milfeuille) : Yaprak hamurundan yapılan bir pasta ![]() ![]() Minyonet : a- Kuzu filetosuyla yapılan bazı yemek isimlerinde kullanılır ![]() ![]() ![]() Mirpua (Mirpoix) : Fındık büyüklüğünde (tavla zarı şeklinde) doğranmış sebzeler; sos veya yemek yapımında aromatik tat için doğranan sebzeler ![]() Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır ![]() ![]() Mizanplas (Mis en place) : Yemek ya da servis için yapılan hazırlık ![]() Mol : Yumuşak ![]() ![]() ![]() Morbiber (Site) : Yemek paylaşınca güzel sloganıyla damaklarımıza tat katan site ![]() Moriy : Kuzukulağı mantarı ![]() ![]() Möreng (Meringue) : Çırpılmış yumurta beyazına şeker veya koyu şurup ilave ederek elde edilen kar şeklindeki (beze) yumurta beyazı; çeşili yöntemlerle hazırlanan mörengler vardır; İtalyan, normal, İsviçre mörengi gibi ![]() Muskat : Muskat ağacı meyvelerinden elde edilen bir baharat türü ![]() ![]() Mühürleme : Üzeri kuruyabilir, bazı sos veya yiyeceklerin üzerine çiğ tereyağı dokundurarak kabuk bağlamasını önleme yöntemi ![]() |
![]() |
![]() |
|