![]() |
Şiir Sözlüğü Y |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şiir Sözlüğü YŞiir Sözlüğü Y Yalancı türek yanacı: (Söz sanatı terimi) Aralarında gerçekten türek birliği olmadığı halde var görünen iki kelimeyi bir arada kullanma, Taş taşımak gibi ![]() Yaldızlı söz: (Söz sanatı terimi) Nükte kılığında parlak fakat esasta değersiz olan söz ![]() Yarım dize: Bir orta durağın bir dizeyi ayırdığı iki parçadan her biri ![]() Yarım uyak: Tam uyak meydana getirmeğe yetmiyen tek bir sese veya onun benzerine dayanan eksik uyak ![]() Yarım adım: Eski Yunan ve Lâtin tartıbiliminde adımın biri vurgulu (KUVVETLİ YARIM ADIM, Demi -pied marqué ou fort), öbürü vurgusuz (ZAYIF YARIM ADIM, Demi - pied faible) olmak üzere ayrıldığı iki parçadan her biri ![]() Yedek: Bazı koşuklarda dizelerin sonuna ulanan nazımlı ve kısa parçalara halk edebiyatında yedek, divan edebiyatında ziyade denir ![]() ![]() ![]() Yekâhenk: (Divan edebiyatı terimi) Beyitleri arasında anlamca ilgi bulunan koşuk ![]() Yekavaz: (Divan edebiyatı terimi) Baştan sona kadar güzel olan koşuk ![]() Yergi: Birinin veya bir şeyin kusurlu taraflarını acı, batıcı ve alaycı bir dille anlatan yazı (YERGİLİ, Satirique; YERGİ SÖYLEVİ, Invective) ![]() ![]() Yeterce uyak: Bir sesli ile ondan sonra gelen bir sessizden ibaret olan uyak ![]() Yoksul uyak: Sadece bir sesliden ibaret bulunan uyak ![]() Yönenme: (Söz sanatı terimi) İfade arasında, muhatap yoksa sözü bir muhataba, varsa başka birine yöneltme ![]() |
![]() |
![]() |
|