08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayçiçeği Çekirdeği ( Ayçekirdeği ) | Faydaları

Ayçiçeği çekirdekleri beyaz çizgili siyah kabuklar içerisinde siyah ya da gri yeşil renklidir Çekirdeklerin yumuşak bir tadı ve hassas dokuları bulunmaktadır Ayçiçeği çekirdekleri çoklu doymamış yağ üretiminin esas kaynaklarından biridir
Ayçiçeğinin Tarihi
Ayçıçeklerinin Peru ve Meksika da ortaya çıktığına inanılmaktadır Ayçiçekleri Amerikalılardan Avrupa’ya ispanyol kâşifler aracılığı ile 1500′lerde yolunu yapmıştır Bitki bazı sınırlı tıbbi kullanımlar ile çoğunlukla süs bitkisi olarak Batı Avrupa boyunca yol almıştır Ayçiçeklerinin çekirdeklerinden ilk defa ticari amaçla yağ üretenler İngi*ülizlerdir Rusya Ortodoks Kilisesi Paskalya sırasında birçok yağ besinlerinin tüketimini yasaklamıştır; ancak ayçiçeği yasaklananlar listesinde bulunmamaktaydı ve bu nedenle besin olarak ani bir popülarite kazandı On dokuzuncu yüzyılın başlarında Rus çiftçiler iki milyon akreden daha fazla ayçiçeği yetiştirmişlerdir On dokuzuncu yüzyılın sonlarında Rusya gunebakan çiçeği tohumlan Birleşik Devletlere yollarını açmıştır
Ayçiçekleri Nerede Yetişir?
Ayçiçekleri Peru, Arjantin, Rusya Federasyonu, Fransa, ispanya, Çin, Türkiye’de üretilmektedir
Doğal İlaçlar
Çiğ, kabuklu ve tuzsuz ayçiçeği çekirdeklerinden yemek düzenliliği desteklemektedir Ayçiçeği çekirdekleri tiyamin Bl vitamini bakımından iyi kaynaklardır ve regli kramplarını hafiflettiğini göstermiştir

Neden Ayçiçeği Çekirdekleri Yemeliyim?
Ayçiçeği çekirdekleri E vitamini, folat, magnezyum, selenyum ve bakır açısından iyi kaynaklardır Yirmi yedi çekirdek ve yemişlerin incelendiği bir çalışma ayçiçeği çekirdeğinin kalp hastalıkları ve prostat kanseri ile savaştığı bilinen bitki sterolü bakımından en zengin denek olduğu saptanmıştır
- Kanser: ikinci aşama deri kanseri bulunan fareler üzerinde yapılan bir araştırma ay çiçeği yağmm farelerde ki papiUomu yüzde yirmi ile kırk azalttığım saptamıştır

- Kolestrol:İnsanlar üzerinde yapılan çift kör çalışması midoleic günebakan çiçeği yağı içeren diyetlerin toplam ve düşük yoğunluk lipoprotein (LDL ya da “kötü”) kolesterollerinde azalma saptanmıştır
Kadın ve erkeklerin rasgele gruplara ayrıldığı başka bir insan çalışması ile bir gruba yüksek doymuş yağ diyeti, diğer gruba ise tekli doymamış yağlı asit diyeti uygulanmıştır Araştırmacılar yüksek oleic asitli günebakan çiçeği yağmm LDL kolesterolü ve trigliserit seviyesini düşürdüğünü gözlemlemiştir

Ayçiçeği Çekirdekleri İle İlgili İpuçları
Seçim Ve Saklama:
- Ayçiçeği tohumlan kabuklu, kabuksuz, çiğ, kavrulmuş, tuzlu ve tuzsuz olarak temin edilebilir

- Sarımsı kabuklu çekirdeklerden uzak durunuz

- Ayçiçeği çekirdekleri yağ bakımından yüksektir ve eğer hava geçirmez kaplar içerisinde buzdolabında ya da dondurucuda muhafaza edilmezlerse bozulabilirler

Hazırlama Ve Servis Önerileri:
- Ayçiçeği çekirdekleri el ile ya da tohum değirmeni ile çıkarılabilirler

- Tohumlar aynı zamanda bir kâsenin içerisine yerleştirilip elektrikle çırpıcı kullanarak da ayrılabilirler
Kabuklan ayrılana kadar on ve off düğmelerine basın ve soğuk suya daldırın
- Ayçiçeği çekirdekleri tavuğunuza ya da tuna salatanızın tarifine harika bir ilave olur

- Ayçiceği çekirdeklerini karışık salatanıza, granolanıza ve sıcak/soğuk mısır gevreğinize ekleyin

Kaynak
|
|
|