![]() |
Şarap |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şarapİçkiler ikiye ayrılır ![]() 1 ![]() 2 ![]() Şarap Yalnız taze şaraplık üzümden veya şırasından fermantasyon yöntemi ile elde edilen alkollü içkidir ![]() ![]() ![]() ![]() Fermantasyon Şekerin mayalar tarafından alkol ve karbondioksit gazına dönüştürülmesi olayıdır ![]() ![]() Şarabın Alkol Derecesi Uluslar arası standartlara göre şarabın alkol derecesi en az 11, en çok 13 derece olabilir ![]() Şarapların Kalitelerine Göre Ayrımı a ![]() b ![]() Şarapların Renklerine Göre Ayrımı a ![]() b ![]() c ![]() Köpüklü Şarapların Ayrımı a ![]() b ![]() c ![]() Şarapların İçerdikleri Şeker Miktarına Göre Ayrımı a ![]() b ![]() c ![]() d ![]() Şarapların Aromalarına Göre Ayrımı a ![]() b ![]() c ![]() Şarapların Yıllandırılmalarına Göre Ayrımı a ![]() b ![]() c ![]() Likör Şaraplar Şarap Üretim Aşamaları 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() 13 ![]() 14 ![]() 15 ![]() Degüstasyon Şarabı duyu organlarımızı kullanarak incelemeye degüstasyon adı verilir ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() Görsel İnceleme Bu incelemenin amacı, şarapların rengini, rengin tonunu, şarabın berraklığını inceleyerek, şarapların yaşı, rengin kalitesi ve gözle görülür bir kusuru (bulanıklık, matlık, parçacıklar) olup olmadığı hakkında karara varmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Beyaz şarap Beyaz şarabın rengi soluk sarıdan kahverengiye kadar değişebilir ![]() ![]() ![]() Kırmızı Şarap Kırmızı Şarabın rengi açık kırmızıdan esmer kırmızıya kadar değişebilir ![]() ![]() Roze Şarap Genç roze şaraplar canlı, menekşemsi pembe renk; eski roze şaraplar ise turuncumsu pembe renktir ![]() ![]() Koklayarak İnceleme Koklayarak yapılan incelemenin amacı öncelikle şarapta herhangi bir kusur olup olmadığını araştırmak ve şarabın sahip olduğu aromatik yapıyı incelemektir ![]() Şarap önce bardak sallanmadan ve daha sonra bardağı dairesel olarak birkaç kez çevirdikten sonra koklanır ![]() ![]() Kötü Kokular Kötü kokular kusur belirtisi olup bunların başlıcaları , çürük yumurta, sirke, kükürt dioksit, kesilmiş ve karamış elma, küf, rutubet ve şarap mantarı tarafından kimi zaman şaraba geçebilen mantar kokusudur ![]() Tadarak İnceleme Tadarak inceleme en son aşamadır ![]() ![]() Tadarak inceleme ağza alınan küçük bir yudum, biraz hava ile birlikte tüm ağız yüzeyinde dolaştırılır (birkaç kez) ![]() ![]() Şarabın Yapısındaki Kimyasal Maddeler -Alkol -Su -Organik Asitler -Şeker -Aromatik esterler : koku veren maddelerdir ![]() -Tanenler; burukluk verir ![]() Mantar Nasıl Elde Edilir Mantar, mantar meşesi (Quercus suber) ağacının kabuklarından üretilir ![]() Şarabın Saklama Koşulları Şarabın servisi kadar, öncesi, yani saklanması da kalitesini korumak ve artırmak açısından oldukça önemlidir ![]() 1-Şişelerin yatık saklanması: Şişelenmiş şarapta, şarabı havadan tecrit eden mantardır ![]() ![]() 2-Direkt ışıktan uzak saklama: Şarabın iyi saklanabilmesi için ortamın loş olmasına dikkat edilmelidir ![]() ![]() 3-Sabit ısı (10-20 Derece): Şişede meydana gelen günlük sıcaklık değişmeleri neticesinde, şişe adeta nefes alır ve verir ![]() ![]() ![]() 4-Nem: Ortamdaki nem oranının yeterli bir seviyede olması gerekmektedir ![]() ![]() 5-Havalandırma: Havalandırma eksikliği varsa, ortamdaki kötü kokular şaraba geçer ![]() Beyaz ve Kırmızı Şarap Kadehleri Beyaz şarap kadehi küçük, kırmızı şarap kadehi ise daha büyüktür ![]() ![]() Şarap İçim Derecesi -Köpüklü Şaraplar: 4-6 derece -Tatlı ve Yarı Tatlı Şaraplar: 4-6 derece -Sek Genç Beyaz ve Roze Şaraplar: 6-8 derece -Yıllanmış Beyaz Şaraplar: 8-10 derece -Genç Kırmızı Şaraplar: 12-14 derece -Az Yıllanmış Kırmızı Şaraplar: 14-18 derece -Yıllanmış Kırmızı Şaraplar: 18-20 derece Şarapların Uyumlu Olduğu Yemekler -Köpüklü Şaraplar: Aperatif, tatlı, meyve -Tatlı ve Yarı Tatlı Şaraplar: Aperatif, tatlı, meyve -Sek Genç Beyaz ve Roze Şaraplar: Aperatif, balık, tavuk, pizza, makarna, pasta, deniz mahsulleri -Yıllanmış Beyaz Şaraplar: Soslu tavuk ve balık yemekleri -Genç Kırmızı Şaraplar: Tavuk, ızgara et ve peynir -Az Yıllanmış Kırmızı Şaraplar: Tavuk, ızgara et ve peynir -Yıllanmış Kırmız Şaraplar: Av etleri, soslu etler ve yıllanmış peynirler ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|