|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
faydaları, frenk, hakkında, maydanozu, maydanozunun, yararları |
![]() |
Frenk Maydanozunun Faydaları,Frenk Maydanozunun Yararları,Frenk Maydanozu Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Frenk Maydanozunun Faydaları,Frenk Maydanozunun Yararları,Frenk Maydanozu HakkındaKullanılan Kısımları: Çiçekli dallan- tohumu-toprak üstü kısımları Toplama Zamanı: Mayıs-Haziran Kurutma Şekli: Tohumları son baharda gölgede Dahilen Kullanılışı: Çiçekli dalları idrar artırıcı, iştah açıcı, hazmettirin, balgam söktürücü, kuvvet vericidir, aybaşı kanım çoğaltır, kanı temizler, tansiyonu düşürür, basur memelerinin verdiği sıkıntıyı giderir, göz hastalıklarına iyi gelir Haricen Kullanılışı: Tohumu; frenk maydanozu tohumlan toz haline getirilir, merhem yapılır hastalıklı cilde sürülürse egzamayı tedavi eder YAPRAKLARI: Emzikli kadınlarda sütten kesme esnasında göğüs uçlarında meydana gelen iltihabı giderir ve sütün gelmesini öner, bunun için yapraklar sıcak suya ıslatılır, lapa haline getirilip göğüse konulur Egzama ve deri kabarcıklarında taze yapraklar haşlanır, lapa halinde konulur YABANİ FRENK MAYDONOZU Çiçekli dalları veya tohumu hazmettirici, gaz söktürücü ve idrar artırıcı olarak kullanılır Diğer İsimleri: Eşek Hardalı, Kara Hardal, Siyah Hardal Kullanıldığı Yerler: Dahilen Kullanılışı: Toz halinde iştah açıcı olarak kullanılır Çok az miktarda midevi ve yatıştırıcıdır, hazımsızlıkta, idrar zorluğunda, iktidar-sızlıkta, sinir zafiyetinde kullanılır Ağrı kesici, antiseptik, spazm çö-zücü, besleyici, müshil, bronşit ve romatizmada faydalıdır Günde birkaç defa yarım gr içilir Gastritte; hardal tohumu her gün kahvaltıdan evvel birinci gün 1 adet hergün 1 adet artırarak 20 gün 1 çay bardağı ılık su ile içilir ve hergün 1 adet azaltılarak devam edilir, 1 defada faydası görülmezse 2 defa tekrar edilmelidir, umumiyetle 1 defada iyi netice alınır Hardal unu balla karıştırılır Soğuk algınlığı ve bronşite karşı yenilir Kanlı basurda hardal tohumu hafif kavrulur, toz haline getirilir, bal mumu ile hap yapılıp içilir Hardal kuvvetli anti mikrobiyal etkiye sahiptir Yüksek dozlarda zehirlenmelere sebep olur, sindirim sistemini tahriş eder Haricen Kullanılışı: Hardal unu balla macun yapılır, yakı gibi alna konulursa üşüyen uzuvları ve dimağı ısıtırTemreğide sirke ile hamur haline getirilip temreğiye sürülür Romatizmada; 1 tatlı kaşığı hardal, 1 kaşık ince tuz karıştırılır, üzerine zeytinyağı konur, merhem kıvamına getirilir, 24 saat bekletilir, gece yatarken ağrıyan kısımlar ovulur, sabah ılık su ile yıkanır |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|