![]() |
Amino Asitler - Asparagin Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Amino Asitler - Asparagin Nedir?Asparagin Asparagin (Asn, N) proteinleri oluşturan 20 doğal amino asitten biridir ![]() ![]() ![]() Sistematik ismi (2S)-2-amino-3-carbamoyil-propanoik asittir ![]() ![]() ![]() ![]() Asparagin, yan zincirlerinin fonksiyonel grubu olarak karboksiamit içerir ![]() ![]() ![]() Gıdalarda, yeterli sıcaklık sağlandığında, asparagin ve indirgeyici şekerler ya da reaktif karboniller arasında gerçekleşen tepkimeler sonucunda akrilamit (akrilik amit) üretilir ![]() ![]() Asparagin yan zincirleri, peptitlerle hidrojen bağlarının etkileşiminden oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca asparagin, N-bağlı glikolizasyon (protein zincirinin karbonhidrat zincirleri eklenmesiyle değişimi) için anahtar bölge sağlar ![]() Besin kaynakları: Asparagin, insan vücudunda metabolik yolla sentezlenebilen ve besinlerle dışarıdan alınmaya ihtiyaç olmayan bir amino asittir; yani temel amino asitlerin arasında yer almaz ![]() Asparagin aşağıdaki gıdalarda bulunur:
Biyosentezi: Oksaloasetat, asparagin uyarıcısıdır ![]() ![]() Bu enzim, amino grubu, glutamattan alfa-ketoglutarat ve aspartat üreten oksaloasetata transfer eder ![]() ![]() ![]() ![]() Aspartat glukojenik bir amino asittir ![]() ![]() ![]() ![]() İşlevi:
|
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|