![]() |
Baharatların Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharatların Faydaları YararlarıBaharatların faydaları yararları Baharatlar, çiçek, yaprak veya kabukları kurutularak, dört mevsim lezzet ve şifa dağıtıyor ![]() ![]() ![]() Baharatın ilk kullanıldığı yer olarak, Uzak Doğu kabul edilir ![]() ![]() ![]() Avrupalı'larca yağ ve merhem yapımında kullanılan tarçın, Hindistan ve Seylan gibi ülkelerden, kervanlarla İskenderiye'ye kadar getiriliyordu ![]() ![]() ![]() Zencefil, Romalı'ların besin maddelerinde büyük rol oynamıştı ![]() ![]() İlaç ve boya olarak kullanılan, Keşmir, İran ve Frigya'dan gelen safran, Romalılar tarafından biliniyor ve kullanılıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Baharatın yıldızı Avrupa'da yeniden parladı ve safran, Fransa ile İtalya'da ekilmeye başladı ![]() ![]() Orta çağın sonunda, Avrupa'da baharat tutkusu, aşırı derecede çoğalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Venedik'in tekelinden kurtulmak için baharat sağlamaya çalışmak, büyük coğrafi keşiflerin önemli sebeplerinden biri oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atlantik limanlarına büyük miktarda gelen baharatlara, sayısız iyileştirici nitelikler atfediliyordu ![]() ![]() Bundan sonraki iki yüzyıl boyunca da, baharat sürekli değeri artan bir ürün oldu ![]() ![]() ![]() Baharat Anadolu'ya Afrika ülkelerinden yine kervanlarla getiriliyordu ![]() ![]() Baharat çeşitlerinin Uzakdoğu'da da yetiştirilmeye başlamasıyla, buradan denizyoluyla İskenderun'a getirildi ![]() ![]() Fakat, Karabiber, Hindistancevizi gibi, iklim şartlarının müsait olmaması sebebiyle yetiştirilemeyen 5-6 çeşit halihazırda ülkemize başka yerlerden getiriliyor ![]() ![]() Bunun yanısıra, Avrupa ve Amerika'da da baharat kullanımı çok yaygın ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharatların Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharatların Faydaları YararlarıSağlık Kaynağı 5 Baharat Günümüzde yapılan araştırmalar 5 baharatın lezzetleir kadar güç veren doğal besinler olduğunu ortaya koydu ![]() ![]() ![]() Tarçın Doğal bir mikrop düşmanı olan tarçını, her gün çay kaşığının 1/4'ü kadar aldığınızda, kan şekerinizi ve kolesterolünüzü düşürür ![]() ![]() ![]() Kekik Izgarada pişireceğiniz tavuk, balık veya eti kekikle marine ettiğinizde mentollü ve biraz ekşimsi tadı mükemmel bir lezzet verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kimyon Dünyanın en ünlü baharatlarından biri kırmızı biber tozunda saklanır ve başka bir kanser savaşçısıdır ![]() ![]() ![]() Mercan Köşk (Oregano) Bir elmadan 42 kat daha fazla antiokjsidan içeren bu mucize bitki daha çok Ege bölgesinde rastlanıyor ![]() ekleyebilirsiniz ![]() Zerdeçal Hint mutfağında 'Mutfağın Kraliçesi' olarak adlandırılan zerdeçal, kist, kanser, kireçlenme hatta Alzheimer'a karşı oldukça yararlı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharatların Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharatların Faydaları YararlarıBaharatların faydaları Bütün hastalıkların çözümü için her ne kadar modern tıptan fayda sağlamak en sağlıklısı olsa da doğanın getirdiği meyve, sebzeleri, baharatları tanımak da önemli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SARIMSAK Sarımsak doğanın antibiyotiğidir ve birçok antibiyotik imalatında sarımsak kullanılır ![]() ![]() TARÇIN Çayınıza şeker yerine kök tarçın atmayı deneyin ![]() ![]() ZENCEFİL Zencefil seyahatler sırasında görülen bitkinlik, esneme, bulantı, kusma, solgunluk, terleme ve lipotimi belirtileriyle ortaya çıkan genel durum kırıklığına, mide bulantısına, bazı ağrıların hafiflemesine yardımcı olur ![]() ![]() Ancak zencefili tüketirken dikkatli olmakta fayda var çünkü yararları kadar zararları da mevcut ![]() ![]() Zencefil ayrıca kanın pıhtılaşmasını da engelleyebilir ![]() ![]() ZERDEÇAL Araştırmalar zerdeçalın içindeki bir maddenin kanser hücrelerinin büyümesine engel olabileceğini gösteriyor ![]() KEKİK Yapılan önemli bir araştırmaya göre kekik gram başına en yüksek antioksidan etkisi yapan bitki ![]() ![]() BİBERİYE Türk mutfağında yine sıklıkla kullanılan baharatlardan bir tanesi biberiye ![]() ![]() PUL BİBER Türk mutfağının vazgeçilmez baharatlarından bir tanesi: kırmızı pul biber ![]() ![]() REYHAN İçindeki maddeler hücreleri ve kromozomları radyasyondan koruyor ![]() ![]() KİŞNİŞ Kişniş kan şekeri ve kolestrolü kontrol etmeye yardımcı olabilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|