ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Baharatların Faydaları Yararları (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1040398)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 11:34 AM

Baharatların Faydaları Yararları
 
Baharatların faydaları yararları

Baharatlar, çiçek, yaprak veya kabukları kurutularak, dört mevsim lezzet ve şifa dağıtıyor. Bazen bir çiçeğin, bazen dev bir ağaç kabuğunun, bazen de bir orkide soğanının adı olan baharatlar, insanoğlunun çok eskilerden beri değişik amaçlarla kullandığı bitkilerdir.

http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg

Baharatın ilk kullanıldığı yer olarak, Uzak Doğu kabul edilir. Avrupa'da ilk tanınan baharatlar ise, Hint Karabiberidir. O yıllarda, birşeyin pahalı olduğunu ifade etmek için, "Karabiber gibi pahalı" denildiği de kayıtlarda yer almaktadır.

Avrupalı'larca yağ ve merhem yapımında kullanılan tarçın, Hindistan ve Seylan gibi ülkelerden, kervanlarla İskenderiye'ye kadar getiriliyordu. Öyle ki, bir zamanlar tarçının, Arabistan'da yetiştirildiği zannediliyordu. İlk çağdan beri Çin ve Hindistan'da kullanılan zencefilin, Hindistan'dan geldiğini bilmeyen Dioskorides ve Plinius'a göre, bu baharat Yunanlılar'a Persliler tarafından tanıtıldı.

Zencefil, Romalı'ların besin maddelerinde büyük rol oynamıştı.Zencefilin Ortaçağ Avrupası'nda kullanımı, karabiber kadar yaygındı ve onun gibi pahalıydı.

İlaç ve boya olarak kullanılan, Keşmir, İran ve Frigya'dan gelen safran, Romalılar tarafından biliniyor ve kullanılıyordu.Baharatın Bizans İmparatorluğu yoluyla Avrupa'ya geçmesi, 9. yüzyıldan itibaren engellendi. Ama çok miktarda tüketilen etin muhafazası için, baharata duyulan ihtiyaç ve onun güzel tadı, zengin sınıflarına baharatı unutturamadı.

Baharatın yıldızı Avrupa'da yeniden parladı ve safran, Fransa ile İtalya'da ekilmeye başladı. Doğu Akdeniz limanları (İskenderiye) Avrupalı tüccarlara yeniden açılınca, Venedikli'ler Avrupa piyasasında hemen hemen bir tekel kurdular.

Orta çağın sonunda, Avrupa'da baharat tutkusu, aşırı derecede çoğalmıştı. Şatafatlı ziyafetlerde baharatlı yemekler yapmak modaydı. Alabildiğine zenginleşmiş olan baharat tüccarları, Floransa'da bu işi sanat haline getirdiler ve 19. yüzyılın başında 288 çeşit baharat sattılar.

Venedik'in tekelinden kurtulmak için baharat sağlamaya çalışmak, büyük coğrafi keşiflerin önemli sebeplerinden biri oldu. 16. ve 17. yüzyıllarda, Portekiz, İspanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi sömürgeci ülkeler, baharat ticaretinde sıkı bir yarışa girdiler.İbni Sina'nın bahsettiği, Hindistanceveze ve Meksike vanilyası, 16. yüzyılın başında Avrupa'ya geldi.

Atlantik limanlarına büyük miktarda gelen baharatlara, sayısız iyileştirici nitelikler atfediliyordu. 1560 yılına kadar, baharatın fiyatı Lizbon'da sürekli bir artış gösterdi.

Bundan sonraki iki yüzyıl boyunca da, baharat sürekli değeri artan bir ürün oldu. Baharat yetiştiren yerlerin artması ve de yemek zevkinin değişmesi, 19. yüzyılın başlarında baharatın ticari önemini biraz olsun azalttı.

Baharat Anadolu'ya Afrika ülkelerinden yine kervanlarla getiriliyordu. Develerle güney illerimize gelen baharatlar, daha sonra oradan diğer illere ve İstanbul'a gönderiliyordu.

Baharat çeşitlerinin Uzakdoğu'da da yetiştirilmeye başlamasıyla, buradan denizyoluyla İskenderun'a getirildi.Hem getirilmesinin zor olması, hem de ekonomik olmaması sebebiyle, zamanla birçok baharat da yurdumuz topraklarında yetiştirilmeye başladı.

Fakat, Karabiber, Hindistancevizi gibi, iklim şartlarının müsait olmaması sebebiyle yetiştirilemeyen 5-6 çeşit halihazırda ülkemize başka yerlerden getiriliyor.Baharatı günümüzde en çok Hintli'ler kullanıyor.

Bunun yanısıra, Avrupa ve Amerika'da da baharat kullanımı çok yaygın. Bilhassa italyan ve Fransız mutfaklarında baharatın büyük bir önemi var. Türkiye de, en çok baharat kullanan ülkeler arasında yer alıyor. Özellikle Güneydoğu illerimizde, acı biber tüketimi bir hayli fazla.

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 11:34 AM

Baharatların Faydaları Yararları
 
Sağlık Kaynağı 5 Baharat

Günümüzde yapılan araştırmalar 5 baharatın lezzetleir kadar güç veren doğal besinler olduğunu ortaya koydu. Baharatları, yiyeceklerinize ve salatanıza karıştırmak gücünüzü artırıyor, bağışıklığınızı güçlendiriyor.

http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg

Tarçın
Doğal bir mikrop düşmanı olan tarçını, her gün çay kaşığının 1/4'ü kadar aldığınızda, kan şekerinizi ve kolesterolünüzü düşürür. Sabah kahvenizi içerken kahve talerinin etrafını saracak kadar içeceğinize eklediğinizde tazelik hissi verir. Düşük kalorili bir tatlı için tarçınlı, elmalı tart yapabilirsiniz.

Kekik
Izgarada pişireceğiniz tavuk, balık veya eti kekikle marine ettiğinizde mentollü ve biraz ekşimsi tadı mükemmel bir lezzet verir. Kekik, birçok sağlık uzmanının listesinde kanserden koruyucu olarak yer alır. Ayrıca, uzun zamandan beri antiseptik olarak da kullanılır. kekik yağı ağız tenizliğinde tercih edilebilir. Eğer taze kekiğiniz varsa biraz zeytinyağına ekleyebilirsiniz.

Kimyon
Dünyanın en ünlü baharatlarından biri kırmızı biber tozunda saklanır ve başka bir kanser savaşçısıdır. Egzotik lezzetler elde etmek için pilav, tahıl, salatalara ekleyebilir, et yemeklerini marine edebilirsiniz. Yağlı etlerinizi kalp sağlığınıı koruyan mükemmel baharat kimyonla pişirebilirsiniz.

Mercan Köşk (Oregano)
Bir elmadan 42 kat daha fazla antiokjsidan içeren bu mucize bitki daha çok Ege bölgesinde rastlanıyor. Evlerin bahçelerinde küçük saksılar içerisinde yetiştirilen mercan köşk bitkisini salata, omlet veya favori kurabiyelerinize
ekleyebilirsiniz.

Zerdeçal
Hint mutfağında 'Mutfağın Kraliçesi' olarak adlandırılan zerdeçal, kist, kanser, kireçlenme hatta Alzheimer'a karşı oldukça yararlı.. Sarı çiçekleri ve köklerinden yararlanılabilen zerdeçal'dan bir tutam alarak, yaptığınız pilav, yahni veya mercimek gibi yemeklere ekleyebilirsiniz. Unutmayın, zerdeçal geçen gece anahtarı nerede unuttuğunuzu hatırlamanızı bile sağlayabilir.

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 11:35 AM

Baharatların Faydaları Yararları
 
Baharatların faydaları

Bütün hastalıkların çözümü için her ne kadar modern tıptan fayda sağlamak en sağlıklısı olsa da doğanın getirdiği meyve, sebzeleri, baharatları tanımak da önemli. Türk mutfağında sıkça kullanıldığımız baharatları faydalarını bilerek tüketin. İşte doğadan mutfağımıza gelen şifa yiyecekler...

SARIMSAK

Sarımsak doğanın antibiyotiğidir ve birçok antibiyotik imalatında sarımsak kullanılır. Bunun yanı sıra araştırmalar haftada bir iki diş sarımsağın kansere karşı da koruyucu olabileceğini söylüyor.

TARÇIN

Çayınıza şeker yerine kök tarçın atmayı deneyin. Tarçın kan şekerini düşürme potansiyeline sahip ayrıca, trigliseridi, kötü kolestrolü (LDL) ve tip 2 diabeti olanlarda toplam kolestrolü düşürüyor.

ZENCEFİL

Zencefil seyahatler sırasında görülen bitkinlik, esneme, bulantı, kusma, solgunluk, terleme ve lipotimi belirtileriyle ortaya çıkan genel durum kırıklığına, mide bulantısına, bazı ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Bazı klinik vakalarda 500 mg ile 2000 mg arası toz zencefil kullanılır.
Ancak zencefili tüketirken dikkatli olmakta fayda var çünkü yararları kadar zararları da mevcut. 6000 mg'dan fazla zencefil midede ekşimeye, ağrıya sebep olabilir.

Zencefil ayrıca kanın pıhtılaşmasını da engelleyebilir. O yüzden eğer asprin gibi kan sulandırıcı şeyler kullanıyorsanız doktorunuzla görüşmek gerekebilir.

ZERDEÇAL

Araştırmalar zerdeçalın içindeki bir maddenin kanser hücrelerinin büyümesine engel olabileceğini gösteriyor.

KEKİK

Yapılan önemli bir araştırmaya göre kekik gram başına en yüksek antioksidan etkisi yapan bitki. Ayrıca kekik ağızda kötü kokuya ve mide gazına karşı da etkili.

BİBERİYE

Türk mutfağında yine sıklıkla kullanılan baharatlardan bir tanesi biberiye. Biberiyenin kansere sebep olan hücrelerdeki gen mutasyonunu durdurduğu ve damar tıkanıklığına bağlı kalp krizi riskini azaltma olasılığı olduğu söyleniyor.

PUL BİBER

Türk mutfağının vazgeçilmez baharatlarından bir tanesi: kırmızı pul biber. Pul biber, iltihabı dağıtan ve antioksidan etkisi bulunan capsaicin maddesini içeriyor.

REYHAN

İçindeki maddeler hücreleri ve kromozomları radyasyondan koruyor. Anti bakteriyel özelliğe de sahip reyhanın içeriğinde ayrıca beta karoten ve K vitamini bulunuyor.

KİŞNİŞ

Kişniş kan şekeri ve kolestrolü kontrol etmeye yardımcı olabilir. Kişniş ayrıca lif, manganezyum ve demir de içeriyor. Ayrıca bazı araştırmalar kişnişin salmonella bakterisine karşı savaşmada etkili olduğunu söylüyor.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.