Ruşeym Nedir?

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ruşeym Nedir?







Buğdayın işlenerek una dönüştürülmesi sürecinde özel ayrıştırma işlemleri sonucunda 1 tonundan sadece 1 kilogram elde edilen ve E vitamini bakımından zengin olduğu belirtilen ”ruşeym” (wheat germ)Buğdayın özü demek Bu bilinen Buğday taneciğinin en tepesindeki cücüktür Buğdayın iç bölümünden oluşur Tepesindeki o küçücük hayat kaynağı, Bitki oluşmasını sağlayan rüşeymdir

Buğday ruşeymi, tanenin filizlendiği bölgedir Muhteviyatında yüksek miktarda A,E ve B1 vitamini, lesitin, esansiyel yağ asitleri ve proteinler ile minerallerden çinko, manganez ve krom bulunmaktadır Döllenmeden sonra oluşan tohumda bitki embriyosu ile beraber besin deposu bulunur Embriyo, bitkinin küçük bir kopyasını içinde barındırır Besin deposu ise, bitki kendi besinini üretebilecek hale gelene kadar embriyonun büyümesini sağlayacaktır
Döllenmeden sonra tohum oluşurken bitki türüne göre nişasta ve protein ile birlikte şeker ve yağ da tohumla birlikte besin olarak depolanır Nişasta tohum için gerekli olan enerji kaynağını sağlar Depolanmış proteinler de bitki açısından önemli olan diğer proteinleri inşa etmek için embriyonun ihtiyaç duyacağı aminoasitleri sağlayacaktır Buğdaydaki toplam proteinin yaklaşık % 8ini içeren ruşeymin protein miktarı % 30 civarındadır
Buğday ruşeymi tüm tanenin % 2-3ünü oluşturur ve gıdalarda, kozmetikte aranan bir üründür Gıda kullanımına uygun olan ruşeym oranı en fazla % 0,5tir Geleneksel bir değirmen sisteminde ruşeym, kepek azaltma pasajlarında elde edilir
İçinde vücut için gerekli besin öğelerinin bir çoğunu yüksek miktarda içeren buğday ruşeymi, değerli bir maddedir Bu maddenin % 15 oranında ekmeğe ilave edilmesi ile besin değeri yüksek, oldukça lezzetli ve iç yapısı homojen bir ekmek elde edilmiştir Bu ekmeğin yeni bir çeşit ekmek olarak piyasaya sunulması, yeterli ve dengeli beslenme konusunda tüketiciye bir katkı olmuştur

İçindekiler

Buğday unu, içme suyu, ruşeym, kepek, gluten, ekmek hamur mayası, Gıda sanayi tuzu, sirke, Ekmek katkı maddesi [Emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), şeker, enzim (fungal hemiselülaz, fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)] ve koruyucu (kalsiyum propiyonat)



Alıntı Yaparak Cevapla

Ruşeym Nedir?

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ruşeym Nedir?



Sizin ve ailenizin sağlığı ne kadar önemli?
Hastalıklar için önceden önlem almak istersiniz değil mi?
Vücudunuz için gerekli mineral ve vitaminleri alıyor musunuz?
Bu sorunlar sizin için ne kadar önemli?

Ruşeym mucizesi,kalp-damar sağlığını sinir ve sindirim sistemini koruyor,

kilo kontrolüne yardımcı, kollestrolü düşürüyor,kas-sinir gelişimine, büyüme ve cinsel gelişime yardımcı oluyor,hastalıklara karşı direnci arttırmaya, sağlıklı saçlara, cilde , gözlere,iyi bir ruh durumuna sahip olmanıza yardımcı oluyor,ve bir çok araştırmaya konu olduğu bilinmekte
Ekmek, ülkemizde başlıca gıda konumundadır Günde kişi başına ortalama 350 gram ekmek tüketilir Günlük kalorinin yaklaşık % 30-40 ı kepeği ayrılmamış tahıllardan karşılanmalıdır Kepeği ayrılmış tahıl ve ürünleri tüketimiyle; gebe kadınların %39'unda B2, % 81 'inde B12, %76'sında folik asit,%72'sinde çinko eksikliği;

Emziren annelerin % 43'ünde B2, %36'sında B6, %60'ında B12, %73'ünde folik asit eksikliği;
Okul çocuklarının %90'lnda B2, %83'ünde B6 eksikliği görülmektedir
Bu durumun çoçuklarda ve gençlerde fiziksel gelişmeye, kavrama yeteneğine, yetişkinlerde çalışma verimine ve ruh sağlığına olumsuz yansıması kaçınılmazdır

Ruşeym buğday başağının alt kısmında bulunur ve buğdayın "tüm besin değerlerini" taşırBesleyici değeri çok yüksektirRuşeym tam bir vitamin,ve mineral deposudur Bunun yanında bir çok hastalığı önlemede,etkili olan önemli aminoasit ve omega 3-6-9 yağ asitleri içerir
İnsan vücudu için gerekli olan temel besinler, karbonhidratlar, vitaminler mineraller, aminoasitler, yağlar ,su ve posadır
Beyaz ekmek yapımı aşamasında, ekmek unundan ruşeym maalesef ayrılmaktadır Ruşeymin yapısında 18 amino asit,10dan fazla vitamin, 8 mineral,

913 protein bileşimi, omega 3, omega 6, omega 9 yağ asitleri, prebiyotik enzimler,A, B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, Folik asit, Selenyum,Ko-enzim Q10, Fosfor, Sodyum ,Çinko,Kalsiyum,Magnezyum, Demir , Manganez, Potasyum, Triptofan, Treonin, İzolösin, Sistin,Tirozin, Arginin, Fenil alanin,Glutamik asit, Aspartik asit, Lizin, Histidin, Alanin, Lösin, Glisin, Prolin, Serin,Valin,Metionin bulunur

Doğal bir ürün olan ruşeym artık ülkemizde de uygulanabilen uygun teknolojiler ile ekmeğimizin içinde yer alabilecek duruma gelmiştirTüm bu yararları göz ardı etmeden daha bilinçli ve sağlıklı beslenmek için geç kalmış sayılmayız

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.