![]() |
Ruşeym Nedir?
http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg Buğdayın işlenerek una dönüştürülmesi sürecinde özel ayrıştırma işlemleri sonucunda 1 tonundan sadece 1 kilogram elde edilen ve E vitamini bakımından zengin olduğu belirtilen ”ruşeym” (wheat germ)Buğdayın özü demek. Bu bilinen Buğday taneciğinin en tepesindeki cücüktür. Buğdayın iç bölümünden oluşur. Tepesindeki o küçücük hayat kaynağı, Bitki oluşmasını sağlayan rüşeymdir. Buğday ruşeymi, tanenin filizlendiği bölgedir. Muhteviyatında yüksek miktarda A,E ve B1 vitamini, lesitin, esansiyel yağ asitleri ve proteinler ile minerallerden çinko, manganez ve krom bulunmaktadır. Döllenmeden sonra oluşan tohumda bitki embriyosu ile beraber besin deposu bulunur. Embriyo, bitkinin küçük bir kopyasını içinde barındırır. Besin deposu ise, bitki kendi besinini üretebilecek hale gelene kadar embriyonun büyümesini sağlayacaktır. Döllenmeden sonra tohum oluşurken bitki türüne göre nişasta ve protein ile birlikte şeker ve yağ da tohumla birlikte besin olarak depolanır. Nişasta tohum için gerekli olan enerji kaynağını sağlar. Depolanmış proteinler de bitki açısından önemli olan diğer proteinleri inşa etmek için embriyonun ihtiyaç duyacağı aminoasitleri sağlayacaktır. Buğdaydaki toplam proteinin yaklaşık % 8ini içeren ruşeymin protein miktarı % 30 civarındadır. Buğday ruşeymi tüm tanenin % 2-3ünü oluşturur ve gıdalarda, kozmetikte aranan bir üründür. Gıda kullanımına uygun olan ruşeym oranı en fazla % 0,5tir. Geleneksel bir değirmen sisteminde ruşeym, kepek azaltma pasajlarında elde edilir. İçinde vücut için gerekli besin öğelerinin bir çoğunu yüksek miktarda içeren buğday ruşeymi, değerli bir maddedir. Bu maddenin % 15 oranında ekmeğe ilave edilmesi ile besin değeri yüksek, oldukça lezzetli ve iç yapısı homojen bir ekmek elde edilmiştir. Bu ekmeğin yeni bir çeşit ekmek olarak piyasaya sunulması, yeterli ve dengeli beslenme konusunda tüketiciye bir katkı olmuştur. İçindekiler Buğday unu, içme suyu, ruşeym, kepek, gluten, ekmek hamur mayası, Gıda sanayi tuzu, sirke, Ekmek katkı maddesi [Emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), şeker, enzim (fungal hemiselülaz, fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)] ve koruyucu (kalsiyum propiyonat) http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg |
Ruşeym Nedir?
Sizin ve ailenizin sağlığı ne kadar önemli?
Hastalıklar için önceden önlem almak istersiniz değil mi? Vücudunuz için gerekli mineral ve vitaminleri alıyor musunuz? Bu sorunlar sizin için ne kadar önemli? Ruşeym mucizesi,kalp-damar sağlığını sinir ve sindirim sistemini koruyor, kilo kontrolüne yardımcı, kollestrolü düşürüyor,kas-sinir gelişimine, büyüme ve cinsel gelişime yardımcı oluyor,hastalıklara karşı direnci arttırmaya, sağlıklı saçlara, cilde , gözlere,iyi bir ruh durumuna sahip olmanıza yardımcı oluyor,ve bir çok araştırmaya konu olduğu bilinmekte..… Ekmek, ülkemizde başlıca gıda konumundadır. Günde kişi başına ortalama 350 gram ekmek tüketilir. Günlük kalorinin yaklaşık % 30-40 ı kepeği ayrılmamış tahıllardan karşılanmalıdır. Kepeği ayrılmış tahıl ve ürünleri tüketimiyle; gebe kadınların %39'unda B2, % 81 'inde B12, %76'sında folik asit,%72'sinde çinko eksikliği; Emziren annelerin % 43'ünde B2, %36'sında B6, %60'ında B12, %73'ünde folik asit eksikliği; Okul çocuklarının %90'lnda B2, %83'ünde B6 eksikliği görülmektedir. Bu durumun çoçuklarda ve gençlerde fiziksel gelişmeye, kavrama yeteneğine, yetişkinlerde çalışma verimine ve ruh sağlığına olumsuz yansıması kaçınılmazdır Ruşeym buğday başağının alt kısmında bulunur ve buğdayın "tüm besin değerlerini" taşır.Besleyici değeri çok yüksektir.Ruşeym tam bir vitamin,ve mineral deposudur. Bunun yanında bir çok hastalığı önlemede,etkili olan önemli aminoasit ve omega 3-6-9 yağ asitleri içerir. İnsan vücudu için gerekli olan temel besinler, karbonhidratlar, vitaminler mineraller, aminoasitler, yağlar ,su ve posadır. Beyaz ekmek yapımı aşamasında, ekmek unundan ruşeym maalesef ayrılmaktadır. Ruşeymin yapısında 18 amino asit,10dan fazla vitamin, 8 mineral, 913 protein bileşimi, omega 3, omega 6, omega 9 yağ asitleri, prebiyotik enzimler,A, B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, Folik asit, Selenyum,Ko-enzim Q10, Fosfor, Sodyum ,Çinko,Kalsiyum,Magnezyum, Demir , Manganez, Potasyum, Triptofan, Treonin, İzolösin, Sistin,Tirozin, Arginin, Fenil alanin,Glutamik asit, Aspartik asit, Lizin, Histidin, Alanin, Lösin, Glisin, Prolin, Serin,Valin,Metionin bulunur Doğal bir ürün olan ruşeym artık ülkemizde de uygulanabilen uygun teknolojiler ile ekmeğimizin içinde yer alabilecek duruma gelmiştir.Tüm bu yararları göz ardı etmeden daha bilinçli ve sağlıklı beslenmek için geç kalmış sayılmayız. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.