Konu
:
Çocuklarda Gıda Alerjileri
Yalnız Mesajı Göster
Çocuklarda Gıda Alerjileri
09-06-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Çocuklarda Gıda Alerjileri
Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini sağlamakta ileride oluşabilecek gıda alerjilerinden korumasında bir yoldur
Eğer çocuğunuzuGıda allerjileri genellikle çocukluk çağında görülmeye başlanan bir rahatsızlıktır
burunda tıkanıklık
deri döküntüleri
bulantı
kusma
karın ağrısı
kızarıklık
ishal
nefes darlığı
öksürük
genel halsizliğe neden olabilir
Besinin alınmasından sonra 1–2 saat içinde vücut çocuğun besini ne kadar tükettiğine ve alerji seviyesine bağlı olarak hafif veya şiddetli olarak reaksiyon gösterebilir
Görülme sıklığı çocuklarda %2
erişkinlerde %1
5–2 arasındadır
Anne ya da babadan birinin yada ikisinin de alerjik vücut yapısına sahip olması çocukta alerji gelişme riskini artırmaktadır
Gıda alerjilerinin bir kısmı yaşla kaybolurken
bazen yaşam boyu beslenmelerine dikkat etmeleri gerekebilir
Alerjiye en sık neden olan besinler; süt
yumurta
yer fıstığı
mısır
soya
muz
çilek
buğday
fındık
ceviz
balık ve kabuklu deniz ürünleridir
Alerjiyi tanımlamak özellikle çocuklarda kolay olmamaktadır
deri testleri veya eliminasyon diyeti yani alerjiye neden olabileceği düşünülen yiyeceklerin diyetten çıkarılması ve zamanla tekrar diyetlerine eklenerek vücudun tepki verip vermediğinin kontrol edilmesi gerekebilir
Böylelikle çocuğun hangi besine karşı alerjisi olduğu tespit edilir
Alerjiyi ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi yoktur fakat alerjik hastaların bir kısmı özellikle süt ve yumurta alerjisinde 3 yaşından sonra alerji yapan gıdaları tüketebilir hale gelebilmektedirler
Gıda alerjisinin tedavisinde amaç etken besinin diyetten uzaklaştırılmasıdır
Bu durum çocuklarda bazı vitamin ve mineral eksikliklerinin görülmesini tetikleyebilir
Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini sağlamakta ileride oluşabilecek gıda alerjilerinden korumasında bir yoldur
Eğer çocuğunuzu emziremiyorsanız soya içeren mamalar kullanmamanız riski azaltacaktır
6
aydan sonra ise pirinçli veya yulaflı mamalarla başlayıp
sonrasında buğdaylılardan destek alabilirsiniz
Daha sonrasında sebzeler ve narenciye dışındaki meyve ve meyve suları diyetlerine eklenmelidir
Et ve protein kaynaklı yiyecekler ise 8
aydan itibaren verilmelidir
1 yaş sonrasında yumurta
balık
buğday verilmelidir
Çocuklar genellikle inek sütüne karşı alerjik reaksiyon gösterirler
Eğer çocuğunuzun inek sütüne karşı alerjisi varsa diyetinden peynir
yoğurt
tereyağı
dondurmayı çıkarmanız gerekecektir
Bu durumda çocuğunuzun kalsiyum gereksinimini doktor kontrolünde tamamlayıcılardan sağlamanız yararlı olacaktır
Eğer çocuğunuz belirli yiyecekleri tükettikten sonra belirli semptomlar oluşuyorsa o yiyecekleri diyetinden kaldırın
Hangi yiyeceğin alerji yaptığını tespit etmek için birkaç haftalık günlük tutabilirsiniz
Çocuğunuzun sabahtan akşama kadar neler tükettiğini yazın ve anı anına gösterdiği belirtileri de kaydedin
Unutulmaması gereken çocuğunuzun bir yiyeceğe karşı alerjisi varsa vücut hemen tepki vermeyebilir
Bağışıklık sistemlerinin bir reaksiyon göstermesi haftalar hatta aylarda sürebilir
Yani çocuğunuzun alerjisi olup ta vücutta reaksiyon vermeyen durumlar söz konusudur
Bu nedenle en sağlıklı yöntem alerji testleridir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul