Yalnız Mesajı Göster

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Sebze Ve Meyveler

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Sebze Ve Meyveler







Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Sebze ve Meyveler
Buğday: Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler

Arpa: Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir

Pamuk: Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir

Kırmız Mercimek: Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Türkiye üretiminin tam***** yakınını bu bölge sağlar En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir

Susam: Az bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak üretimi bölge için önem taşır

Çeltik: Siverek’te yetiştirilmektedir

Antep Fıstığı: Bölgenin karakteristik ürünüdür Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir

Üzüm: Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır

Zeytin: Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir

Tütün: Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir

Sebze: Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir

Meyve: Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla