09-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Ne Yetişir
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Ne Yetişir
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ekonomisi Gaziantep dışında tarım ve hayvancılığa dayanır Geniş düzlüklerin olması bölgede tarım için büyük bir avantaj iken, yaz kuraklığının şiddetli olması üretimi olumsuz etki en çok ihtiyaç duyan bölge lös adı verilen çok verimli topraklar bulunur
Bölgenin Dünyada en bilinen tarım ürünü antepfıstığıdır Türkiye'de en çok güneydoğuda yetişir Ayrıca buğday, pamuk, keten, susam, nohut, zeytin, incir, karpuz, kırmızı mercimekte yetiştirilir
Tarım Ürünleri
Buğday: Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler
Arpa: Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir
Pamuk: Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir
Kırmız Mercimek: Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Türkiye üretiminin tam***** yakınını bu bölge sağlar En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir
Susam: Az bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak üretimi bölge için önem taşır
Çeltik: Siverek’te yetiştirilmektedir
Antep Fıstığı: Bölgenin karakteristik ürünüdür Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir
Üzüm: Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır
Zeytin: Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir
Tütün: Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir
Sebze: Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir
Meyve: Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir
|
|
|