Prof. Dr. Sinsi
|
Tüm Salata Çeşitleri Ve Tarifleri
Tüm Salata Çeşitleri ve Tarifleri
Bayram Salatası
Malzemeler
5 Adet Orta boy Patates
5 Adet Orta boy Havuç
Yarım Demet Dereotu
Yarım Demet Taze Soğan
3 Çorba Kaşığı Yoğurt
3 Çorba Kaşığı Mayonez
10 Kornişon Turşu
4-5 Diş Sarmısak
2 Adet Haşlanmış Yumurta
Kokteyl Zeytin
Tuz
Hazırlanışı
Patatesleri haşlayıp rendeleyiniz
Üzerine rendelenmiş havucu, ince kıyılmış dereotunu, küçük doğranmış taze soğanı, 2 çorba kaşığı mayonezi, küçük doğranımış turşuyu, dövülmüş sarmısakları ve tuzu ekleyip iyice harmanlayınız
Derin bir kaseye şeffaf bir folyo seriniz
Malzemeyi folyolu kaseye boşaltıp kaşıkla bastırınız Buzdolabında birkaç dakika bekletiniz
Çıkardıktan sonra düz bir servis tabağına salatayı ters çeviriniz
Salatayı zedelemeden folyoyu üzerinden alınız
Birer kaşık ayrılan yoğurt ve mayonez karışımını salatanın üzerine sürünüz
Haşlanmış yumurtaların sarısını ve akını ayrı ayrı kaplara rendeleyiniz
Salatanın ortasına yumurtanın sarısını, etrafına akını serpiniz
Halka dilimlenmiş kokteyl zeytinle süsleyip servis yapınız
Beyin Salatası
Malzemeler
2 kuzu beyni
2 domates
1 soğan
1 fincan ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı nane
yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı
Beyinleri 15 dakikabiraz sirke katılmış suda haşlayalım
Beyinlerin zarlarını soyalım
Daha sonra ince ince doğrayalım
Beyni ince ince dilimlenmii domates ve biber ile karıştıralım
Yağ limon suyu ve naneyi ayrı bir yerde sos olarak hazırlayalım
Sosumuzu beyin salatasının üzerine dökelim
Limon dilimleri,ince ince kesilmiş domates,marul yaprakları ile servis yapalım
Fındıklı Kabak Salatası
Malzemeler
3 Adet kabak
3 Diş sarımsak
4 Çorba kaşığı yoğurt
1 Çorba kaşığı mayonez
1 Su bardağı iri çekilmiş fındık 2-3 Çorba kaşığı sıvıyağ
4-5 Dal dereotu
Tuz
Hazırlanışı
Kabakları temizleyip rendeleyin
Teflon tavada sıvıyağını kızdırıp kabakları ilave edin, suyunu çekene dek rengini sarartmadan kısık ateşte ve sürekli karıştırarak kavurun
Ateşten alıp soğuması için bekletin
Bir kasede yoğurt, ezilmiş sarımsak, mayonez, tuz ve iri çekilmiş fındığı karıştırın
Kabak iyice soğuyunca yoğurtlu karışımı ekleyip karıştırın
Servis tabağına alıp dereotu dalları ile süsleyerek servis yapın
Haydari
Malzemeler
1 su bardağı süzme yoğurt
3 çorba kaşığı beyaz peynir rendesi
3 diş sarmısak
kuru nane
1 fincan ayçiçek yağı
imyon üzerine serpmek için kırmızı biber
Arzuya göre sivri biber
Hazırlanışı
Sarmısağı ezelim
Beyaz peynir rendesi,süzme yoğurt,nane,yağ,kimyon ve tuzla beraber arıştıralım
Arzu ederseniz sivri biberi ince ince kıyıp ilave edelim
Üzerine kırmızı biber serperek servis yapalım
Karides Salatası
Malzemeler
4 su bardağı su
500 gram karides
2 çorba kaşığı sirke
2 çorba kaşığı kıyılmış taze soğan,1 tatlı kaşığı salça
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
1 çay kaşığı tuz
yarım su bardağı yağsız yoğurt
1 tatlı kaşığı hardal
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
Hazırlanışı
Dört su bardağı suyu kaynatalım
İyice kaynayınca,içine karidesleri atıp yaklaşık on dakika kadar haşlayalım
Soğunca kabuklarını ayıklayalım
Tuz ve yağla karidesleri harmanlayalım
soğan,hardal,yoğurt,sirke,salça ve maydanozu karıştıralım
Haşladığımız karideslerin yanında bu sosu servise sunalım
Karışık Mevsim Salatası
Malzemeler
1 Adet küçük kıvırcık salata
1 Demet roka
Yarım demet taze nane
1 Adet kırmızı soğan
10 Adet küçük turp
2 Adet taze soğan
4-5 Dal maydanoz
4 Adet siyah zeytin
4 Adet yeşil zeytin
1 Kase konserve mısır
Yarım limon suyu
4 Çorba kaşığı zeytinyağı
1 Çay kaşığı hardal
100 gr beyaz peynir
Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Kıvırcık salata, roka ve nane yapraklarını ayıklayıp tek tek yıkayın
Kıvırcık ve rokayı ince şeritler halinde doğrayın
Kırmızı soğan ve turpları dilimleyin
Taze soğan ve maydanozu temizleyip kıyın
Hazırladığınız malzemeleri derin bir salata kasesine alıp, karıştırın
Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ince ince dilimleyin
Mısır ve zeytin dilimlerini salataya ilave edip karıştırın
Zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber ve hardalı küçük bir kasede karıştırıp salata sosunu hazırlayın
Malzemeleri birbirine yedirinceye kadar iyice çırpın
Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirerek dökün
Yavaş yavaş karıştırın
Peyniri küp şeklinde doğrayıp salatanın üzerine serpin
Nane yaprakları ile süsleyip 10 dakika kadar beklettikten sonra servis yapın
NOT : Her mevsimde kolayca bulunabilen malzemelerle hazırlanan salata tarifini ince dilimlenmiş domates, salatalık, taze semizotu ve haşlanmış yumurta ile zenginleştirebilirsiniz
Hepsi salatanın lezzetine lezzet katmanın yanısıra, besleyici özelliğini de artıracaktır
Lahana Salatası
Malzemeler
1 lahana göbeği veya 5-6 fal lahana yaprağı
2/3 su bardağı mayonez
1 çay bardağı yoğurt
3-4 diş samısak
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
bir mikatar ceviz
Süslemek için;
1/2 demet maydanoz
1 domates
1 salatalık
Hazırlanışı
Lahanın dış yapraklarını ayıkladıktan sonra kalan göbek kısmını yumuşayana kadar bol suda haşlayalım
Suyunu iyice süzdükten sonra incecik kıyalım
Arzuya göre 3-4 diş samısağı dövüp bir kaseye aldığımız yoğurt ve yağ ile iyice karıştıralım
Sarmısaklı yoğurdu,mayonezi,dövülmüş cevizi ve tuzu derince bir kaba koyarak iyice karıştıralım Kıyılmış lahanalrı da ekleyerek kepsini iyice harmanlayalım
Salatamızı servis tabağına yerleştirip üzerini kaşıkl düzeltelim
Domates ve salatalık dilimleri ve maydanoz dalları ile süsleyelim
Makarna Salatası I
Malzemeler
Yarım paket burgu makarna
5 Adet sosis
10-15 Adet salatalık turşusu
2 Su bardağı yoğurt
5 Çorba kaşığı mayonez
1 Diş sarmısak
Tuz
Süslemek için dereotu
Hazırlanışı
Makarnayı tuzlu suda diri kıvamda haşlayıp süzün
Sosis ve salatalık turşularını küp küp doğrayın
Yoğurt ve mayonezi karıştırın
Sarmısağı incecik kıyın
Mayonezli yoğurda sosis, salatalık turşusu ve sarmısağı ekleyip karıştırın
Ilık makarnaya ilave edip karıştırın
Dereotu ile süsleyip servis yapın
Makarna Salatası II
Malzemeler
Yarım paket dilediğiniz biçimde makarna
1 Su bardağı mayonez
1 Su bardağı yoğrut
3 Diş sarmısak
8 Adet küçük salatalık turşusu
5 Sosis
2 Havuç
1 Su bardağı bezelye
1 Çorba kaşığı ayçiçek yağı
1 Demet maydanoz
Yarım demet dereotu
100 Gram yeşil zeytin
Tuz ve karabiber
Hazırlanışı
Makarnayı fazla yumuşatmadan 8 dakika kadar haşlayalım
Süzelim ve bir kaba alalım
Sarmısakları dövüp yoğurda katalım, iyice karıştıralım
Buna mayonezi de ekleyerek karıştırmaya devam edelim
Bu sosu makarnanın üzerine dökelim
Hepsini birlikte karıştıralım
Haşlanıp, kabuğu soyulmuş sosisleri, salatalık turşularını ve kabuklarını soyduğumuz havuçları tavla zarı iriliğinde doğrayalım
Maydanoz ve dereotunu da ince ince kıyalım
bunların hepsini soslu makarna içine katalım
Bir su bardağı bezelyeyi çekirdeklerini çıkarttığımız yeşil zeytinleri, tuzu, ayçiçek yağı ve karabiberi ekleyerek hepsini harmanlayalım
Küçük marul yaprakları, salatalık ve domates dilimleri ile süsleyerek servis yapalım
Marullu Kokteyl Salatası
Malzemeler
1 Adet Marul
1 Demet Taze Soğan
1 Adet Kereviz
1 Adet Ekşi Elma
2 Adet Havuç
3 Adet Haşlanmış Yumurta Beyazı
Sos:
3 Adet Haşlanmış Yumurtanın Sarısı
1 Çaybardağı Dövülmüş Ceviz İçi
2 Çorba Kaşığı Çiğ Krema
1 Çay Kaşığı Tozşeker
Yarım Limonun Suyu
1 Kahve Fincanı Zetin Yağı
1 Çorba Kaşığı Elma Sirkesi
1 Kahve Fincanı Tulum Peyniri
1 Tutam Rendelenmiş Muskat
Hazırlanışı
Önce sosu hazırlayınız
Derin bir kaba haşlanmış yumurta sarılarını ufalayınız
Üzerine krema, tozşeker, limon suyu, sirke, tuz, karabiber, ceviziçi, rendelenmiş muskat, zeytinyağı, ezilmiş tulum peyniri ekleyiniz, hepsini karıştırıp bir sos hazırlayınız
Bu sosu buzdolabnda 30 dakika kadar bekletiniz ve bu arada sosu haırlayınız
Servis kabına marulları iyice doğrayınız
Kereviz ve elmayı küp küp, haşlanmış yumurta beyazını yarım ay şeklinde doğrayınız
Havuçları rendeleyiniz
Bütün malzemeleri iyice karıştırarak harmanlayınız
Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapınız
Mozaik Salata
Malzemeler
1 Adet Göbek Salata
1 Adet Kırmızı Lahana
1 Adet Haşlanmış Tavuk Göğsü
1,5 Çorba Kaşığı Zeytin Yağı
6 Adet Arpacık Soğan
1 Su Bardağı Mantar
1 Su Bardağı Yerfıstığı
1 Adet Limon, Tuz
Hazırlanışı
Göbek salata ve kırmızılahanayı incecik doğrayınız
Tavuk göğsünü de ince şeritler halinde doğrayınız
Servis tabağına alınız
Arpacık soğanların ve 1 su bardağı fıstığın kabuklarını soyun
Soğanları ve bir su bardağı mantarı ikiye bölün
Fıstıklarla zeytinyağında çevirin
Salataya tuz ve limon katın
Üzerine hazırladığınız fıstıklı sosu gezdirin
Domates dilimleriyle süsleyip servis yapınız
Mısırlı Tavuk Salatası
Malzemeler
1 Su bardağı haşlanmış mısır tanesi
100 gr soya filizi
400 gr tavuk göğüs eti
2 Su bardağı su
2 Adet greyfurt
2 Çorba kaşığı limon suyu
1 Adet soğan
1 Adet defne yaprağı
2 Diş karanfil
3 Çorba kaşığı taze krema
3 Çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Tavuk etini tencereye koyup üzerine su ilave edin
Karanfil, defne yaprağı ve tuz ekleyerek yaklaşık 20 dakika haşlayın
Suyunu süzüp eti küp şeklinde doğrayın
Greyfurtları soyup dilimleyin ve zarlarını çıkarın
Kıyılmış soğan, soya filizi, mısır taneleri, dilimlenmiş greyfurt, tavuk, limon suyu, zeytinyağı, krema, tuz ve karabiberi iyice karıştırarak salata kasesinde servis yapın
Taratorlu Karnabahar Salatası
Malzemeler
1 Adet karnabahar
2 Fincan ayçiçek yağı
2 Dilim bayat ekemek içi
50 Gram ceviz veya fıstık
1 Fincan limon suyu
2 Diş sarımsak,tuz
2 Fincan mayonez
Süslemek için :
1 Adet domates
Yarım demet maydanoz
5-6 Adet kırmızı lahana yaprağı
Hazırlanışı
Karnabaharı yıkadıktan sonra bir tencerede bir miktar su içinde yıpratmadan yumuşayıncaya kadar haşlayın
Tencereden alıp dallarını küçük parçalar halinde ayırın
Yayvan bir salata tabağına dizin
Tuzunu atıp bekleyin
Beklerken taratoru hazırlayın
Ceviz içlerini havanda macun haline gelinceye dek iyice dövün
Ekmek dilimlerini hafifçe ıslatın
Elimizle sıkarak suyunu iyice süzelim ve cevizlere ilave edin
Sarmısakları da soyup ekleyin
Bütün malzemeyi robotta çekip, macun haline getirin
Yağı incecik akıtarak ve taratoru karıştırarak ilave edin
1/2 limon suyunu ve tuzunu ilave edip çırpın
Bu taratora mayonezi de ekleyerek karıştırın
Taratoru karnabaharın üzerine yayın
Kırmızı lahana yapraklarını incecik kıyarak, üzerine kalan limon suyunu gezdirin
10 dakika bekletin
Salatanın orta kısmını domates ve maydanoz dalları ile süsleyin
Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra servis yapın
Tonlu Patates Salatası
Malzemeler
1 orta boy ton balığı konservesi
1 domates
3 haşlanmış patates
4-5 sap maydanoz
1 yeşil salata
3-4 siyah zeytin
1 fincan ayçiçek yağı
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Hazırlanışı
Servis tabağına yıkayıp suyunu süzdüğümüz yeşil salata yapraklarını yerleştirelim
Üzerine yağı süzülmüş parçalanmış konserve ton balığını koyalım
Haşlanmış patatesleri tavla zarı iriliğinde doğrayıp tabağın kenarına yerleştirelim
bu arada yağ,tuz,karabiber ve limonla bir sos hazırlayalım
ton balığı salatamızı ince ince dilimlenmiş domates,maydanoz ve siyah zeytin ile süsleyelim
Üzerine sos gezdirelim
Üç Katlı Salata
Malzemeler
5 Adet havuç
4 Adet pancar turşusu
5 Adet patates
1 Demet taze soğan
Yarım demet maydanoz
1 Adet limon suyu
1 Çay bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı
Havuçları ve pancar turşusunu rendeleyin
Patatesleri haşlayın ve rendeleyin
Taze soğanları doğrayın ve maydanozları ince ince kıyın
Havuçlara ve patateslere limon suyu ile 1 çay bardağı zeytinyağını ilave edrek karıştırın
Salatanın üç katlı olması için ; bir kaba pancarı yerleştirin
Üzerine taze soğan ve maydanozu koyun, patatesleri döşeyin
Üzerine tekrar taze soğan ve maydanoz koyun, havucu döşeyin
Üzerine tekrar dan pancar ardından taze soğan, maydanoz ve patates döşeyin
Üzerine tekrar taze soğan ve maydanoz koyun, havuç döşeyin
Servisten önce kabı tepsiye ters çevirip çıkarın, etrafını limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın
Zeytin Piyazı
Malzemeler
250 gram yeşil zeytin
4 taze soğan
4 taze sarımsak
150 gram ceviz içi
1 adeet limon
1 çorba kaşığı nar pekmezi
yeterince ayçiçek yağı
tuz
Hazırlanışı
Yeşil zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp ikiye ayıralım
Taze sarmısakları,soğanları ince ince doğrayalım
Ceviz içlerini havanda irice dövelim
Tüm bu malzemeleri bir salata tabağına koyarak karıştıralım
Üzerine ilmon suyu,tuz,nar pekmezi ve dilediğimiz kadar yağ gezdirerek servis yapalım
|