09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kızartma Yağının Ömrünü Uzatmak
Kızartma yağının ömrünü uzatmak elinizde:
Yağın sağlıklı bir şekilde defalarca kullanabilmek için, her kızartmadan sonra süzün ve ağzı kapalı, ışık geçirmeyen bir kabın içinde saklayın
Yağın bozulmaması için, yiyecekleri ıslak veya nemli olarak fritöze atmayın
Kızgın yağa bakırlı ve kalaylı gereçlerin sokulması, yağın bozulmasına neden olur Bu tür gereçlerin paslanmaz çelik olması gerekir
Kızartılacak yiyeceklerin eşit büyüklükte kesilmesi, eşit oranda kızarmalarını sağlayacaktır Kızarmada ideal ısı, 175-195 °C?dir
Yağın ısısının düşük olması yiyeceğin yağ çekmesine, yüksek olması ise, yanmasına neden olur Yağın sıcaklık derecesini anlayabilmek için, içine küçük bir ekmek parçası atın
Eğer ekmek altın sarısı rengi bir dakikada alırsa yağ 175 °C, 40 saniyede alırsa 190 °C, 20 saniyede alırsa 195 °C?dir Yumuşak dokulu yiyecekler kızartılırken, yüzeyinin zarar görmemesi için yiyecek bir bulamaca (un, yumurta veya galeta unu) batırdıktan sonra kızartılır Bu tür yiyecekler kızartılırken yağın bozulmaması için, kaplama maddesinin fazlasının atılması gerekir
Dondurulmuş gıdalar kızartılırken, kızartılacak parçalar küçük ise, çözdürülmeden kızgın yağa atılabilir Ama büyükse Mutlaka çözdürülüp sonra kızartılmalıdır
Patatesleri kızartmadan önce süt dolu bir kabın içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın Böylece daha az yağ çekeceklerdir
Kızartma yaptığınız besinlerin fazla yağ çekmesini istemiyorsanız yiyeceklerinizi yumurtalı una (galeta unu da olabilir) batırıp 15 dakika kadar buzdolabında beklettikten sonra kızartırsanız, hem daha lezzetli hem de daha az yağ çekmiş olacaktır
|
|
|