Konu
:
Ege Usulü Zeytinyağlı Domates Dolması
Yalnız Mesajı Göster
Ege Usulü Zeytinyağlı Domates Dolması
09-05-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ege Usulü Zeytinyağlı Domates Dolması
Zayıflamak için programa giren kişilerin çoğunda dolmalar, sarmalar yasaklanacak inanışı vardır
Bugün vereceğim tarif ile yaptığınız domates dolması tam aksine yaz günlerinde sıkça tüketebileceğiniz, sağlıklı hafifi bir yemek
Ege yöremizde sıkça yapılan bu yemeği, Nazilli ve Aydın?da yaşayan akrabalarımıza gittiğimde hep yerim
Dolma egede yaz aylarında neredeyse ana yemek gibidir, ekmek yemek yerine dolmayı tercih ederler
Hele bir de yemeğe misafir gelecekse zeytinyağlı dolma olmazsa olmaz
Çat kapı gelen yemekli misafire de çok çabuk hazırlanıp pişen bu dolmayı yaparlar
Ege usulü domates dolmasının yanına yoğurt ve et grubundan bir yemek örneğin ızgara köfte ekleyerek dengeli bir menü oluşturabilirsiniz
Aynı menüde çorba ile domates dolmasını birlikte servis etmek isterseniz çorbayı mümkünse domatesli tercih etmeyin
Her iki yemek de kırmızı renkte olursa yemeğiniz göze hitap etmez
Ayrıca çeşitlilik sağlanmamış olur
Beyaz renkli olan yoğurtlu ya da yeşil bir çorba olan ıspanak çorbasını domates dolmasının yanında sunabilirsiniz
1 porsiyon ege usulü z
yağlı domates dolma porsiyon ölçüsü:
2 adet
1 porsiyon ege usulü z
yağlı domates dolma değişim ölçüsü:
1 ekmek+1/2 sebze+1 yağ
1 porsiyon ege usulü z
yağlı domates dolma kalorisi:
145 kalori
Malzemeler (4 kişilik)
8 küçük domates
8 çorba kaşığı pilavlık bulgur (1 su bardağı)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/8 demet dereotu
1/8 demet maydanoz
2 dal taze nane
1 dal taze fesleğen
Tuz, karabiber
1 adet kuru soğan
2 kesme şeker
1 bardak su
Yapılışı
Domatesleri yıkayıp sap kısmını kapak olacak şekilde kesin ve içini boşaltın
Domatesin içinden çıkan çekirdekli kısmı, 1 kuru soğanı ve zeytinyağının yarısını bir tavada 5 dakika kavurun
İçine bulguru ve diğer malzemeleri ekleyip 2 dakika sonra ocağı kapayın
Hazırladığınız dolma harcını domateslerin içine doldurup önceden kesp ayırdığınız kapak kısmını da üstüne kapayın
Zeytinyağının kalan kısmını suya ilave edip tencereye bu suyu ekleyin (dolmalar daha parlak ve lezzetli olacaktır)
Yaklaşık 15 dakika orta ateşte pişmeye bırakın
Bulgur tanelerinin pişip pişmediğini kontrol edin
Bulgurlar piştiyse yemeğiniz hazırdır
İster sıcak ister soğuk servis edebilisiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul