09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Napoliten Usulu Ruki Pizza Tarifi 2
NAPOLITEN USULU RUKI PIZZA TARIFI 2
2 tatli kasigi kuru aktif toz maya, ABD de 1 paket 7 gram
1 tatli kasigi seker-----------------TUM OLCEKLERIN USTLERI HERZAMAN BICAKLA DUZLENMELIDIR
1 1/3 kap ilik su yani 330 ml
¼ kap gibi sizma zeytinyagi-yani 60 ml
500 gram veya 3 ¾ kap gibi kimyevilerle beyazlatilmamis-unbleached her amacla kullanilan apf un
1 tatli kasigi tuz
DILERSENIZ icine ¼ kap rendelenmis sert bir peynir veya parmezan peyniri ekleyin
BU HAMURLA; 1 adet 40 cm capta yuvarlak buyuk pizza veya 2 orta pizza ya da ortalama 5 adet her kisiye bir adet sahsi pizza cikar
HAMURU ELLE HAZIRLAMAK ICIN;ilik suya maya+sekeri karistirin ve aaagahta 5-7 dakika bekletin
UN+tuzu baska bir kapta balon telle iyice karistirin ve yagi ekleyin+mayali suyu dokun+suyu koyun ve elle yogurun-caput gibi olunca ustunu ortun ve 10 dakika bekletin Yogurun en az 300 defa; 10-12 dakika gibi Puruzsuz duzgun,elastiki bir hamur olacak-baslangicta hamuru 5-10 dakika dinlendirdikten sonra,hamur elelrinize yapisirsa,az az un ekleyin ve SADECE ELLRINIZE YAPISMASI GECECEK KADAR AZ UN EKLEMEGE DIKKAT EDIN FAZLA UN ISTENMEZ
BIRINCI MAYALAMA;Ici sivi yagla elle vs yaglanmis kaba koyun;cevirin;sikica plastik naylonla kapatin bu buyuk ve derin kabi ve ilik esintisiz bir kosede en az 2 misli olana kadar, veya 50-60 dakika bekletin
CELIK BICAKLI VEYA HAMUR CEVIRME UCU, HAMUR CENGELI OLAN ROBOTTA HAZIRLAMAK ICIN; ilik suya maya+sekeri karistirin ve aaagahta 5-7 dakika bekletin
UN+tuzu robota dokun ve motoru 5-7 defa kesik kesik calistirip karismasini saglayin; motor calismaya devam ederken yagi ekleyin+ mayali suyu dokun+suyu koyun HAMUR TOP SEKLINE GELDIKTEN SONRA SADECE 15-20 SANIYE DAHA CALISTIRIN ROBOTU VE ALIN HAMURU KALAN IS ELLE YAPILMALIDIR- elle yogurmaga devam edin hamur saten gibi duzgun, elastiki guzel olana kadar
BIRINCI MAYALAMA;Ici sivi yagla elle vs yaglanmis kaba koyun;cevirin;sikica plastik naylonla kapatin bu buyuk ve derin kabi ve ilik esintisiz bir kosede en az 2 misli olana kadar, veya 50-60 dakika bekletin
aaaGAHUSTU KITCHENAID MIKSERDE PIZZA HAMURU HAZIRLAMAK ICINSE;Ilik suyu+ mayayi+sekeri karistirin mikserin kabinda 5 dakika bekleyin Buna yagi ekleyin+tuzla karistirilmis unu+kalan suyu ekleyin ve hamur yogurma cengelini takarak-hook orta hizda 3 dakika gibi yogurun-hamuru gozle elle kontrol edin Alin ve yogurmayi elde bitirin aaagahta Ve birinci mayalamayi yapin
PIZZAYA ELDE SEKIL VERMEK VE IKINCI SON MAYALANMA ICINSE;
Az unlu aaagha alin hamuru+avuc iclerinizle iyice duzleyin vurarak ki gazi ciksin
Pizza hamuruna merdane ile veya elle veya merdane+elle de devam edebilirisiniz Eger tek bir buyuk pizza yapmiyorsaniz, hamuru istediginiz agirlikta esit parcalara bolun Her bir parcayi kabaca,eteklerini alta sokarak gevsek birer top yapin ve ustlerini naylonla orterek 15-30 dakika bekletin
1-Merdane ile acin pizzayi 1 cm kalinlikta gibi ve bunu ici elle vs sivi yagla yaglanmis tepsiye veya ustune misir unu=corn meal ekilmis kurege koyun –yerlestirin
2-Elle klasik sekilde acmak icinse, cok cok az unlanmis aaagaha konmus hamuru ortadan baslayarak parmak uclarinizla pizzanin ortasindan disa dogru ittirin kibarca ve en kenara 2 cmlik cembere dokunmayin Ve pizza 1 2 veya 1 5 cm kalinlikta gibi olunca, 2 elinizin yumruklari ustune alin pizzayi ve de daireler seklinde calisarak,yunruklarinizi yavasca kibarca birbirinden ayirin-uzaklastirin Her defasinda hamurunuzun esnedigini goreceksiniz Ortasina, hamurun yirtilmamasina dikkat edin yaglanmis tepsiye koyun ve parmak uclarinizla yaymaya-esnetip buyutmeye devam edin
3-Merdane+elle cok daha kolay pizza acma teknigi ise sudur; hamuru once az unlanmis aaagahta acabildiginiz kadar acin ve alin ici elle yaglanmis tepsiye ortaya koyun ve yaglanmis parmak uclarinizla calisarak, ortadan disa dogru ittirere,esneterek,kaydirarak hamuru istediginiz kadar buyutun;istediginiz sekle sokun
PIZZANIZA SEKIL VERDIKTEN SONRA SON MAYALANMA- Simdi acilmis ve tepsiye konmus pizza hamurlarinizi ortun naylonla veya temiz mutfak bezi ile ve ilik esintisiz bir yere son defa m,ayalanmaya-kabarmaya koyun Bu sure 30-45 dakika olabilir Yumusak ve hafifce kabarmis bir hamur olacak Hazir hamurun artik ustune dilediginiz malzemeleri az az koyun ve 400-500F= 200-250 C ve 15 dakika onceden isitilmis,ideali ise 30 dakika onceden isitilmis firinlarda pisirin Buyuk pizzalar ortalama 30 dakika gibi, kucuk olanlarsa 15-25 dakika gibi piserler;AMA SIZ ELLE,GOZLE KONTROLE DIN-ALTLARI, KENARLARI KIZARDI MI BAKIN MUTLAKA
Pizzalarda mevsime gore evde-elde ne varsa, kendi damak tadiniza da uygun kombinasyonlar yaparak tum SEVDIGINIZ sebzeler, konserve suzulmus pismis veya sote edilmis mantarlar, peynirler, bol kuru veya taze soganlar, otlar-baharatlar, zeytinler, acilar hersey kullanilabilir UNUTMAYIN TAD VE LEZZET LIMITINIZ SADECE HAYAL GUCUNUZ!
BU PIZZAYA TAVSIYE EDILEN BASIT VE OTANTIK UST MALZEMESI 1 ISE;
40 cm cpta yuvarlak veya ayni ebatta pizzalara yeter bu ust malzemesi
60 ml=1/4 kap sizma zeytinyagi
ezilmis 5-7 dis sarimsak veya dilimleyin incecik
taze kekik yapraklarini ayiklayin-1 yemek kasigi gibi ve kiyin VEYA 2 yemek kaisgi kuru kekik
cok az tuz+karabiber
Hazir pizza hamuruna yagi elle-fircayla surun, akitin ve ustune sarimsagi dagitin ve otekileri ekin
BU PIZZAYA TAVSIYE EDILEN BASIT VE OTANTIK UST MALZEMESI 2 ISE;
40 cm cpta yuvarlak veya ayni ebatta pizzalara yeter bu ust malzemesi
3 yemek kasigi sizma zeytinyagi
600 gram taze olgun, soyulmus,cekirdekleri alinmis ve suzulup, istediginiz sekilde dogranmis domates
3-5 dis incecik dilimlenmis veya kiyilmis sarimsak
10 adet taze feslegen iri yapragi veya 1 ½ tatli kasigi kuru kekik
½ cay kasigi tuz
bolca taze cekilmis karabiber taneleri
Hazir pizza hamuruna elle-fircayla zeytinyagini surun+domatesleri yayin+sarimsak kekik vs yi ekin,VE USTUNE BIRAZ DAHA SIZMA ZEYTINYAGI GEZDIRIN-INCECIK AKITIN VEYA PUSKURTUN
Asagida dilerseniz bu pizza ust malzemesine ekleyebilecegniz oteki tadlar- alternatifler var;
BUNA ISTENIRSE 4-5 adet balik ancuez filetosu da konabilir (tupte sikilanlari da var anchovy ) veya ANCUEZ FILETOSU ezilerek domatesle karistirilabilir
BUNA ISTENIRSE 100-150-225-450 gr taze veya klasik mozzarella dilimleri veya sizin sevdiginiz beyaz peynir dahil herhangi bir peynir de rendelenebilir-kucuk kup kup konabilir
BUNA ISTENIRSE; cekirdekleri alinmis zeytin de konabilir 10-12 adet
BUNA ISTENIRSE;kizartilmis veya dilimlenip ustlerine fircayla cok az zeytinyagi surulup izgarada veya firinda pisirilmis patlican veya kabak vs dilimleri de konabilir+feslegen
BUNA ISTENIRSE; enginar gobeklerinin yagda konservesini suzun ve irice dograyin-koyun-cok cok guzeldir
BUNA ISTENIRSE; 1 yemek kasigi suzulmus kapari konabilir-kapari cok tuzludur-15-20 dakika soguk suda bekletin suzun
BU PIZZAYA TAVSIYE EDILEN BASIT VE OTANTIK UST MALZEMESI 3 ISE;
Buna pizza bianca yani beyaz pizza da denir 40 cm capta yuvarlak veya ayni ebatta pizzalara yeter bu ust malzemesi
· 1/3 kap yani 80 ml sizma zeytinyagi
· 15 dis kiyilmis,ezilmis sarimsak
· 3 yemek kasigi taze biberiye yapraklarini kiyin;veya 2 tatli kaisgi kurusunu avucta ezin
· az tuz+taze cekilmis karabiber
Hazir pizza hamuruna firca ile bolca zeytinyagi surun+sarimsagi surun-akin+biberiye ve tuz vs Tekrar uste zeytinyagi surun fircayla veya puskurtun
BU PIZZAYA TAVSIYE EDILEN BASIT VE LEZZETLI DOMATES SOSU ISE 4;
40 cm cpta yuvarlak veya ayni ebatta pizzalara yeter bu ust malzemesi
· 400 gram sogani kiyin
· 1 litre-4 kap su
· 750 gram olgun kabuklari CEKIRDEKLERI alinmis, dogranmis domates
· 2 yemek kasigi domates salcasi
· 2 adet ancuez filetosunu catalla ezin (kucuk siselerde konservesi veya tupte ezmesi satilir)
· 3-5 yemek kasigi sizma zeytinyagi
· 1 yemek kasigi taze kekik yapraklarini kiyin veya 1 tatli kasigi kuru kekik
Az zeytinyaginda soganlari 5-7 dakika sote edin-seffaflassinlar+ suyu ekleyin ve kaynatin- 45 dakika pissinler kisik ateste+domatesler+salca+ancuezi ekleyin ve 30-45 dakika-60 dakika sosu pisirin –iyice suyunu cekecek ve en son da kekigi ekleyin
|
|
|