09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Erik Şurubu
ERİK ŞURUBU
1 kg kırmızı sulu erik
1 kg toz şeker
2 parça limon tuzu
Yumuşak ve sulu kırmızı erik yıkanır, suyu süzülür, bir tencere içinde iyice ezilerek püresi çıkarılır, elekten geçirilerek kabuğu ve çekirdekleri ayrıştırılır
Elde edilen erik püresinin üzerine 1 kg toz şeker dökülerek karıştırılır Ocağa konur, kaynatılır, kaynama başlayınca ateş kısılır 10 dakika kaynatılır, içine 2 parça limon tuzu atılır ve bir 10 dakika daha kaynatılır Soğumaya bırakılır Soğuyunca şişelere çekilerek buzdolabında saklanır İhtiyaç oldukça sulandırılarak içilir
Püf noktaları:
# Eriğin suyunu sıkarken çekirdekleri biraz ele batıyor
# Eriğin kabuğu çok ekşi oluyor, kesinlikle içine karışmasın
# Tencerede çok fazla köpürüyor, bunun için oldukça büyük bir tencere kullanın
# Erik suyu, soyulmuş elma gibi kararıyor, hemen şekeri katıp ateşe koyun
# Aynı şekilde biraz fazla kaynatıp koyu kıvamda saklarsanız, marmelat oluyor
|
|
|