Yalnız Mesajı Göster

Türk Geleneksel Yemekleri

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türk Geleneksel Yemekleri



Geleneksel Yemeklerimiz

Yöresel yemeklerimiz

Ege geleneksel yemekleri

EGE PİLAVI

1 tavuk

4 su bardağı pirinç

1 kaşık yağ

10 ince çubuk makarna

100 gram badem, yeşil fıstık

8 bardak su

Yeteri kadar tuz

Tavuk haşlanır Bir kenara konur, bir kap içinde üç kaşık yağda bir parmak boğumunda küçük küçük kesilmiş makarna kızartılır, bir kenara çıkarılır, haşlanmış, soğuyup temizlenmiş badem ve fıstılar yağda kızartılır, buna kızarmış makarna, etler piş-mezden bir saat evvel sıcak tuzlu suda ıslanmış dört beş kez kırılmadan yıkanmış pirinç kaynar suya katılır; tuz, biber, fıstıklar ve küçük parçalarda kesilmiş tavuk hep beraber hafif ateşte pişirilir; suyunu çektikten sonra kıvılcım üzerine alınır, üzerine geri kalan yağ dökülür, yarım saat dinlendirildikten sonra karıştırılarak servis edilir

Ebegümeci Kavurması

Malzemeler:

1 kg ebegümeci

2 adet orta boy kuru soğan

10-15 adet kurutulmuş acı biber

1 çorba kaşığı salça ( isteğe bağlı kullanılmayabilir )

1 çay bardağı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Ebegümeciler yıkanır, suyu süzülür,ince doğranır Tencereye sıvı yağ konur, ısınınca ince doğranmış soğanlar atılır Soğan yumuşayınca salça, kısa süre sonra ebegümeci ve kuru acı biber atılır Ara sıra karıştırarak ebegümeci solana kadar pişirilir En son tuz katılır, gerekirse 1 çay bardağı kadar su eklenebilir Ebegümeci tam pişince ateşten alınır Sıcak olarak sofraya getirilir

EGE PALAMUT HAŞLAMASI

Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz bulunan bir kaba oturtmalı Tuzunu ve biberini de serptikten sonra gereği kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika kadar kuvvetli ateşte kaynatmalı Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli

Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı Bir diş sarımsağı havanda dövmeli İki koşeronu küçük küçük doğramalı Dört ançüez filetosunu ezmeli Sonra bunları yarım bardak zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte iyice karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanında salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı

Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi

Mazemeler:

1 su bardağı ince bulgur

2 adet orta boy patates

1 çorba kaşığı biber salçası

4 adet taze soğan

8-10 dal maydanoz

Yarım tatlı kaşığı tuz

4 çorba kaşığı zeytinyağı

Kıyma kavurması için:

250 gr orta yağlı dana kıyması

1 adet küçük kuru soğan

3 çorba kaşığı sıvı yağ

Yarım tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Önce kavurma hazırlanır İnce kıyılmış kuru soğan sıvı yağda pembeleştirilir, üzerine kıyma eklenir Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulunca tuz eklenir Birkaç defa daha çevrilir, ateşten alınır Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur 10 dakika kabarması için beklenir Daha sonra üzerine haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuz eklenir Salçanın rengi malzemeye çıkana kadar yoğrulur İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur Köfte harcından ceviz kadar parçalar alınır, çiğ köfte gibi şekillendirilir Servis yapılacağı zaman servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur Yanına birkaç adet köfte bırakılır

Ege Salatası

Kullanılacak malzeme: (4 kişilik) 2 kantalup kavunu, 4 olgun Amasya elması, 4 olgun ve sulu armut, 2 büyük şeftali, 2 kokulu İtalyan eriği, 10-15 tane şurup konservesinde kiraz, 3 fincan tozşeker

Yapılışı: Kavunların, elmaların, armutların kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, çekirdek yatakları temizlenip atılır Sonra elmalar, armutlar ve kavun dilimleri küçük parçalara doğranıp bir porselen kâseye konur Çekirdekleri çıkarılan şeftali ve erikler de doğranıp kâsedeki karışıma katıldıktan sonra meyveler kaşıkla iyice karıştırılır Kiraz da serpiştirildikten sonra meyvelerin üzerine tozşeker serpilir Kâsenin üzeri naylon örtüyle kapatılır ve meyveler buzdolabında 2-3 saat dinlendirilir Sonra bu meyve salatası 4 kâseye bölünür Sonra servis yapılır Arzuya göre, üzerine krem şanti de konulabilir

İncir Islaması

İncir ıslaması özellikle Aydın ve İzmir dolaylarında yapılan bir tatlıdır

Kullanılacak malzeme (6 kişilik): 1 kg kuru incir, 4 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı vanilya, 1 kaşık tarçın, 200 gr dövülmüş ceviz içi (veya badem içi)

Yapılışı: İncirler yıkanıp, altı eşit parçaya bölünür ve bir tepsiye yayılır Bir tencerede, süte vanilya katılarak kaynatıldıktan sonra gezdirerek incirlerin üzerine dökülür Tepsi ateşe oturtulur ve çok hafif ateşte pelteleşinceye kadar pişirilir Ateşten indirilip soğumaya bırakılır Soğuduktan sonra incirler tabaklara alınıp üzerine tarçınla kanştınlmış ceviz içi (veya badem içi) serpilip servis yapılır Bu tatlının tam kıvamım alabilmesi için kıvılcım ateşinde pişirilmesi gerekir Ancak ocakta pişirildiğinde, süte ilave edilirse, tatlının tam kıvamını alması sağlanabilir

Karadenizin Yöresel Yemekleri

Akçaabat Köftesi

Malzemeler

1 kg kıyma,

100 gr Peksimet

1 diş sarımsak,

1 çay kaşığı karabiber,

tuz

Yapılışı

Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak köfte halinde bir kaba biriktirilir Köfteler kaptan alınarak ızgarada pişirilir ve sıcak halde servis yapılır

Balık Pilakisi

Malzemeler

3 patates

2 domates

2 sogan

2 yesil biber

2 dis sarimsak

1-2 defne yapragi

1 limon

1 kahve fincani zeytinyagi

5-6 dal maydanoz

tuz karabiber

1 su bardagi salcali su

Yapılışı

1- Firin tepsisine patatesler soyularak enine dilimlenip koyulur Ustune temizlenip dilimlenmis baliklar, dilimlenmis biberler, dogranmis sogan, dogranmis domates ve defne yapragi, tuz, karabiber, sarimsak konur

2- 1 bardak salcali su ilave ederek orta hararetli firinda sebzeler yumusayincaya kadar pisirilir

3- Ustune limon suyu sikilir ve maydanoz dilimleri konulup servis yapilir

Bileki Ekmeği

Malzemeler

misir unu, su tuz

Yapılışı

Elenmis misir unu ve tuz, ilik su ile hamur haline getirilir

Öncenden kizdirilmis bileki tasinin içine defne yapragi dizilir

Hamur buraya dökülerek üzerine tekrar defne yapragi dizilir

Agzi ters çevrilmis sacla kapatilir Üzerine köz konulur Kizarinca tastan çikartilip sogumaya birakilir

Çökülce (Sakarca) Kızartması

Malzemeler

1 kgcokulce

1 su bardagi misir unu

2 yumurta

tuz, karabiber

2 kasik tereyag

Yapılışı

1-Cokulceler temizlenir Bol suda haslanir Suzgece konup iyice suyu suzdurulur

2-Bir kapta yumurtalar kirilir hafif cirpilir Misir unu, tuz, karabiber ilave edilir

3-Cokulceler bu karisima ilave edilip iyice karistirilir

4-Tavada yag eritilir Cokulceler tavaya konulup alt ust edilerek her iki tarafida kizartilir

Muhlama

Malzemesi:

1,5 su bardağı rende kaşar peynir

1,5 su bardağı dil peyniri

1 tatlı kaşığı tulum peyniri

2 yemek kaşığı mısır unu

2 yemek kaşığı tereyağ

1 su bardağı su

Hazırlanışı:

Önce tencerede mısır ununu 1/2 tereyağında kavurun Dil peyniri ve kaşar peyniri ekleyin Hazırladığınız karışıma bir bardak su ilave edin ve karıştırmaya devam edin Kalan tereyağını bir tavada eritin Hazırladığınız peynir karışımı macun haline geldikten sonra karışımı tavada erittiğiniz tereyağının üzerine dökün

Sıcak olarak servis edin

Pazı kavurma

Malzemesi:

5 bağ taze pazı

6 soğan

1 çay bardağı haşlanmış barbunya

tuz

Hazırlanışı:

Pazıları ince ince doğrayın Sonra haşlayıp, suyunu sıkın Soğanları tereyağında kavurun Soğana pazıları ilave ederek kavurmaya devam edin Pazılar iyice kavrulduktan sonra karışıma barbunyaları ilave edin Bir dakika daha kavurduktan sonra sıcak olarak servis yapın

Hamsili ekmek

Malzemesi:

1 bağ pazı

2 bağ taze soğan

1 bağ taze nane

1 kg hamsi

8 su bardağı mısır unu

Yeterince tuz

Hazırlanışı:

Önce hamsilerin kılçıklarını temizleyin Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın Doğradığınız malzemeleri mısır ununun üzerine boşaltın Çok sıcak su ilave ederek hamsilerle diğer malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun Hazırlanan karışımı tepsiye koyarak 60 dakika fırında pişirin

Laz böreği

Malzemesi:

10 yaprak yufka

4 yumurta

8 su bardağı süt

2 paket vanilya

3 su bardağı kıyılmış fındık içi

5 su bardağı tozşeker

2 paket buğday nişastası

5 çay bardağı eritilmiş tereyağı

1 su bardağı su

Şerbeti için:

10 su bardağı su

10 su bardağı toz şeker

1/2 limon suyu

Hazırlanışı:

Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın Başka bir kapta buğday nişastası, yumurta, vanilya ve biraz suyu karıştırın Hazırladığınız malzemeyi kaynayan sütün üzerine dökerek muhallebi haline gelinceye dek karıştırın Bir tepsinin altını yağlayın Yufkaların üstlerini yağlayarak beş kat halinde tepsiye dizin Dizdiğiniz beş kat yufkanın üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün Yufkaların üzerindeki muhallebiye, dövülmüş fındıkları yayın Kalan beş kat yufkayı üstlerini yağlayarak muhallebili yufkaların üzerine dizin Şerbet malzemelerini karıştırarak pişirdikten sonra soğumaya bırakın Hazırladığınız böreği dilim dilim keserek fırında pişirin Börek soğuduktan sonra soğumuş tatlı şerbetini ekleyin

Laz helvası

Malzemesi:

3 kg süt

1 kg şeker

3 paket vanilya

3 yumurta sarısı

300 gr beyaz un

200 gr irmik unu

Hazırlanışı:

Bütün malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin Bir taşım kaynatın ve tepsiye boşaltın Soğuyunca arzuya göre dondurma ile servis edin

İç Anadolunun Yöresel Yemekleri

HUNNAK

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):

1/2 kilo patates,

1/2 kilo yağsız dana eti,

2 yumurta,

200 gram domates,

1 baş soğan,

2 çorba kaşığı zeytinyağı,

50 gram margarin yağı,

2 çorba kaşığı rendelenmiş gravyer peyniri,

2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu,

2 çorba kaşığı süt,

bir fiske cevzi bevva,

yeteri kadar tuz ve karabiber

Yapımı:

Patatesleri iyice yıkadıktan sonra tuzlu kaynar suda haşlamalı Sonra kabuklarını soymalı ve pompresten geçirerek püre haline getirmeli Bu püreye cevzi bevva'yla yumurtaları, margarin yağını, sütü, rendelenmiş peyniri, tuzla karabiberi katıp karıştırarak karışımı birbirine iyice yedirmeli Beri yanda zeytinyağıyle rendelenmiş soğanı bir kusaneye koyup kavurmalı Soğanlar pembeleşince kıyılmış eti katmalı Bir - İki defa karıştırarak kavurmalı Kıyma kavrulmaya başlayınca kabuğu soyul duktan sonra çekirdekleri çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış domatesi katmalı Salçayı tuzlayıp biberlemeli ve koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirmeli Salça istenilen kıvama gelince, pyrex bir kayık tabağı yağa bulamalı Kabın altını ve kenarını patates püreli karışımın üçte ikisiyle sıvamalı Bunun üstüne kıymalı salçayı boşaltma!ı Onun üstüne kalan püreli karışımı yaymalı Kurutulmuş ekmek tozunu bunun üstüne serpmeli Pyrex kayık tabağı orta ısıiı bir fırına sürmeli ve yemeğin üstü pembeleşinceye kadar orada tutmalı Sonra fırından alıp olduğu gibi sofraya götürüp servis yapmalı

Toyga Çorbası (Konya)

1 su bardağı yoğurt

1 kahve fincanı un

1 çay bardağı pirinç

1 adet yumurta

4 su bardağı su

tuz, karabiber, nane

Yoğurt, un, yumurta ve pirinç iyice karıştırılır Su yavaş yavaş ilave edilir Tuz karabiber ile tatlandırılır ve kaynatılır Pirinçler piştikten sonra üzerine nane serpilerek servis edilir

Madımak (Yozgat)

15 kg Madımak

Bir kase yoğurt

150 gr Pastırma

Bir-iki diş sarımsak

Tuz,biber,yağ,salça

15 kg madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür Bir tencereye yağ,salça,pastırma konularak kavrulur Kıyılan madımak üzerine ilave edilir 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır

Arabaşı (Yozgat)

Hamur İçin :

Bir ölçü Un

6 Ölçü Su

Tuz

Çorba İçin:

Tavuk veya Hindi

Bir Kaşık Yağ,

Bir Kaşık Salça,

Tuz,karabiber,

Kırmızı Biber,

Bir Miktar Un

Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip, sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır Soğumaya bırakılır

Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır

Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur

İskilip Dolması (Çorum)

2 kg pirinç

1,5 kg et

500 gr tereyağı

5 yemek kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber

15 su bardağı su

5 adet kuru soğan

Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur 3 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir Tencerede 5 dakika kavrulur Üzerine bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır (30 dk) Et yağ ile kızartılır Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir Kalan sıcak su ilave edilir Et kaynamaya başladıktan sonra üzerine sacıyak yerleştirilir Üstüne temiz bir tepsi yerleştirilir Pirinçler temiz bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir Sıcak servis yapılır Yanında turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir Not: Çorum’un İskilip ilçesinde yapılmaktadır Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır Halen bu gelenek devam etmektedir

Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel yemekleri

BABAGANUŞ (Diyarbakır yöresi yemeği)

Malzemeler (4 kişilik)

1 kilo patlıcan,

250 gram yoğurt,

5 adet iri çarliston cinsi biber,

1 avuç maydanoz,

1 çorba kasığı sadeyağ,

1 kahve kaşığı kırmızı biber,

birkaç diş sarmısak,

yeteri kadar tuz ve su

Yapılışı

Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir Patlıcanlar pişince bunların yanmış olan kabukları bir bıçakla yukarıdan aşağı doğru soyulur Kabukları temizlenen her patlıcan, içinde limonlu su bulunan bir kaba konur Beri yanda biberler kömür ateşinde pişirilir, yanmış olan zar gibi kabukları soyulur ve saplarıyla çekirdekleri çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanır ve bir kenarda süzülür Patlıcanların temizlenmesi sona erince bunlar teker teker limonlu sudan çıkarılır, iyice sıkılır ve parçalara bölünerek havana konur Suyu süzülmüş biberler de parçalara bölünerek bunların arasına serpiştirilir Yeteri kadar tuz serpildikten sonra havanda iyice dövülerek macun hâline getirilir Biberlerle patlıcanlar dövülerek macun hâline getirilince bunları dövmeye devam ederken azar azar yoğurdu katıp bunlara yedirmeli Bu iş tamam olunca karışımı servis tabağına almalı Yıkandıktan sonra kıyılmış olan maydanozu üstüne serpiştirmeli Sadeyağla kırmızı biberi bir tavada kızdırdıktan sonra tabaktakilerin üstüne gezdirerek dökmeli ve hemen servis yapmalı

Şişbelek

Malzemeler:

150 gr kıyma

2 bardak un

1 bardak nohut

250 gr koyun parça et

1 kuru soğan

1 kase yoğurt

1 yumurta

tuz karabiber

nane

kırmızı biber

Yapılışı:

Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelimUn su ve tuz ile mantı hamuru hazırlayalımKıyma ve soğan ile mantı içi hazırlayalım,tuz karabiber ekleyelimHamuru açalım ve yarısına kıymalı içi sürelim diğer yarısını üzerine kapatıp minicik kareler keselim unlayalım yapışmasın diyeHamurları pişen et ve nohut karışımının içine ekleyelimHamurlar yumuşayıp üste çıkmaya başlayınca içine yumurta ile çırpılmış yoğurdu ekleyelim yavaşça ,kaynatalımNane ve kırmızı biberi yağda sos hazırlayıp üzerine ekleyelimServis yapalımAfiyet olsun

İÇLİ KÖFTE

MALZEMELER:

-750 gr dana kıyması (iki kere çekilmiş)

-1,5- 2 su bardağı ince bulgur

-3- 4 yumurta (1 tanesi, hamura, 2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak)

-1 avuç ceviz içi, 2 soğan

-Çam fıstığı, kuş üzümü (1'er çorba kaşığı)

-1 çorba kaşığı margarin

-1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı

-2 kahve kaşığı karabiber ve tuz

-2 kahve kaşığı kimyon

-1 kahve kaşığı kırmızı biber

YAPILIŞI:

İçinin Hazırlanması:

İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur Kıymanın yarısı ilave edilir Suyunu çekince, tuz, karabiber, kimyon, doğranmış ceviz, kuş üzümü konup karıştırılır

1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, ara sıra su serperek iyice yoğrulur

2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır

3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir

4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı) Delikli kepçe ile alınıp, ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır Kızgın yağda kızartılır

Burma Tatlısı (Adıyaman)

1 kg baklava unu

750 gr Antepfıstığı

500 gr tereyağı

35 gr nişasta

3 kg şeker

Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır, yumaklar yufka şeklinde açılır

Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir Tepside dilimlenir, üzerine yağ dökülerek fırına konur Piştikten sonra üzerine şerbeti dökülür Servis yapılır

Adıyaman Tavası

15 kg koyun eti kuşbaşı

250 gr çekilmiş kuyruk yağı

5 kg domates

15 kg patlıcan

250 gr yeşil biber

100 gr sarımsak

Yeteri kadar tuz

Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır Tavaya doğranmış et konur, soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir, üzerine yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir, en üste domatesler konur ve

fırına verilir Piştikten sonra servis yapılır

Doğu Anadolu bölgesinin yöresel yemekleri

Kesmeli Yeşil Mercimek Çorbası

Malzemeler:

1 su bardağı yeşil mercimek

1 su bardağı erişte (kesme)

1 çorba kaşığı salça

2 çorba kaşığı kuru nanr

2 çorba kaşığı un

1 çay bardağı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı tuz

8-10 bardak su ya da et suyu

Yapımı:

Yeşil mercimek bir gece önceden ıslatılır, ertesi günü haşlanır Tencerede yağ ve un kavrulur Unun rengi dönünce kuru nane ve salça katılır Salçanın kokusu gidene kadar kavrulur Üzerine et suyu ve tuz katılır Kaynama noktasına gelince erişte katılır Erişte şişince haşlanmış mercimek eklenir Sürekli karıştırarak 5 dakika daha kaynatılır, Ateşten alınır

Malatya Usulu Tarhana Çorbası

Malzemeler:

250 gr Malatya tarhanası

1 su bardağı siyah nohut

Yarnm kg ıspanak

4 çorba kaşığı kavurma

2 su bardağı yoğurt

8 su bardağı su ya da et suyu

1 tatlı kaşığı tuz

Yapımı:

Bir gece önceden Malatya tarhanası ve siyah nohut yıkandıktan sonra aynı suya ıslatılır Ertesi günü tencereye kavurma konur orta ateşte bir kaç kez çevirdikten sonra ıslatılmış nohut ve tarhana ıslatma suyuyla eklenir Daha sonra ince doğranmış ıspanak katılır Ispanak yumuşayınca yoğurt, et suyu ve tuz karışımı eklenir bir taşım kaynatılır Üzerine arzuya göre biberli yağ gezdirilebilir

Mişmiş Tatlısı

Malzemeler:

Yarım kg gün ışığında kurutulmuş kayısı

1 çay bardağı şeker

1 çorba kaşğı kahvaltılık tereyağı

1,5 su bardağı su

1 çay bardağı dövülmüş ceviz

Yapımı:

Tereyağı tavada eriyince yıkanmış, süzülmüş kayısı kuruları atılır 5 dakika yağla kavrulur Üzerine şeker ve su konur Kayısılar kabarana kadar pişirilir Servis tabağına aktarılır, üzerine ceviz serpilir

Akdeniz bölgesinin yöresel yemekleri

MAHLUTA

Malzeme:

250 gr Kırmızı mercimek, 2 kaşık yağ,Kırmızı biber ve tuz

Yapılışı:

Bir tencereye su konur , tuz atılır , kaynamaya bırakılır Kaynarken ayıklanmış ve yıkanmış mercimekler ilave edilir Pişip koyulaşınca indirilir Tabaklara boşaltılır Diğer yanda yağ eritilerek kırmızı biberle kızdırılır ve çorba üzerinde kaşıkla gezdirilir

GÜLGAS

Malzeme:

1 kg Yağlı koyun eti, 1 kaşık katıyağ , 1 baş sarmısak, tuz, 300 gr Gülgas, 2 adet limon suyu, 200 gr Ispanak , 1 fincan zeytinyağı

Yapılışı:

Kıbrıs ta yetişen bir bitkidir1 kilo yağlı koyun eti , kuşbaşı doğranır Bir kaşık yağ ve su ile hafif ateşte iyice pişirilir Bir baş sarmısak tuzla dövülerek ete ilave edilir Gülgaslar soyularak ufak parçalara ayrılır , yine ete konur , iki limon da sıkılır, pişirilir Diğer tarafta ıspanağın sapları ile yaprakları ayrılır Güzelce yıkanıp zeytinyağı ile kavrulur , et suyu ile ezilerek içine dökülür ve sıcak servis yapılır

BABA HANNUŞ

Malzeme:

6-7 patlıcan, 2 soğan, Kırmızı biber, Tuz, karabiber, Yumurta , katı yağ

Yapılışı:

Patlıcanlar yaprak kısımları alınır , yalnız sapları bırakılır Yüksek ateşte veya fırında pişirilir Pişince soğuk suda bırakılır Kabukları soyulur, ince ince kıyılır, dövülür Diğer yanda soğanlar kebap soğanı doğranır, yağda kavrulur, sonra üzerine dövülmüş patlıcanlar ilave edilir Tuz, kırmızı biber, karabiber konur Hafif ateşte yarım saat karıştırılarak pişirilir

FISTIKLI KÖFTE

Malzeme:

500 gr Bulgur, 100 gr Un, 1 kg Yoğurt, Yarım baş sarımsak, 125 gr Sade yağ, Tuz, Kırmızıbiber

Yapılışı:

Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır Un ilave edilir , iyice yoğrulur Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür Islak avuç arasında sıkılır Diğer taraftan kaynamakta olan tuzlu kaynar suya köfteler salınır Piştikten sonra süzülerek sarmısaklı yoğurt bulunan servise çıkarılırİyice karıştırılır Üzerine kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirilir

BATIRIK

Malzeme:

500 gr Bulgur, 1 baş soğan, 1 fincan susam veya dövülmüş ceviz, 1 fincan yer fıstığı, 300 gr Et, 500 gr Domates veya kurusu, ½ demet maydanoz, tuz

Yapılışı:

Tepsiye bulgurun küçük kırılmışı (dügürcük) konur Aynı bir kaba bir baş soğan çentilir, içine susam veya dövülmüş ceviz , yer fıstığı , iyice dövülmüş bir et konur Bütün bunların üstüne yaz ise bol domates , kış ise bol dövülmüş domates kurusu konur Biraz da maydanoz hepsi tepsi içinde yoğrulur Biraz da su ilave edilir Ovma işi bittikten sonra biraz daha sulandırılır, yanında haşlanmış lahana veya asma yaprağı bulundurulur

ANTAKYA BÖREĞİ

Mayalı olurhamur çok olursa fincan kadar maya koyunİçine tuz atılırCıvıkça yoğurulur ondan sonra üstü örtülürYaz ise soğuk yere , kış ise sıcak yere konurDört beş saat sonra kabaran hamurdan kaşıkla alarak tahtaya konurBir kaşık dolusu bir pazı alınırHamur tükeninceye kadar pazılar tahtaya dizilir , sonra üç parmakla az az basılır Kızgın yağa pişirmeğe atılır, kızgın yağda kabarır

Marmara Bölgesinin Yöresel Yemekleri

Bozüyük (Bilecik)

1,5 kg un

2 adet yumurta

250 gr tereyağı

1 çay bardağı sıvıyağ

1 su bardağı süt

1 yemek kaşığı sirke

1 tatlı kaşığı tozşeker

1 tutam tuz

1 kg ceviziçi

1 su bardağı susam

50 gr Hindistan cevizi

400 gdr nişasta

6 su bardağı tozşeker (ravak için)

5 su bardağı su(ravak için)

Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur iyice yuğurulur Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Hamura kıvamını verebilmek için yeterli miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir Yufkalar tekrar oklavaya özenle sarılır Sarılma işleminden sonra hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır Büzülmüş parçalar isteğe göre kesilerek yağlı tepsiye dizilir Üzerine 250 gr tereyağı eretilerek dökülür Norman sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye kadar pişirilerek kızarması sağlanır Pişirme işlemi bittikten sonra soğuması beklenirken, üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya kadar kaynatılır Ravak 15 dakika kadar bekletildikten sonra tepsinin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır Diğer taraftan 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine süsleme yapılır

Sebzeli Tavuk Çorbası (Kocaeli)

1 tavuk göğüs eti

4 su bardağı tavuk suyu

15 gr tereyağı

1 çorba kaşığı un

1 çarliston biber

1 çuska biber

1 küçük havuç

1 küçük kabak

Tuz, karabiber

1 Tavuk göğüs etini haşlayın ve tel tel ayırın Bir tencerede tereyağını eritip unu karıştırarak kavurun Tavuk suyunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın Tuz ve karabiber ekleyin

2 Biber, havuç ve kabağı temizleyin Biberleri kıyın Havuç ve kabağı küp şeklinde doğrayın Sebzeleri tencereye ilave edip pişirin Sıcak olarak servis yapın

Pazılı Kuzu Kapama (Kocaeli)

6 parça kemikli kuzu eti

4-5 sap taze soğan

4 pazı yaprağı

2-3 diş sarımsak

45 gr tereyağı

1 su bardağı su

Tuz

1 Tavada tereyağını eritin Etleri ekleyip çevirerek hafif kızartın ve yayvan bir tencereye alın

2 Soğanların yeşil saplarını kıyıp tereyağında hafif soteleyin Pazı yapraklarını iri iri doğrayın Soğan ve pazıları etlerin üzerine yayın

3 Sarımsakları soyup ikiye kesin ve etlerin üzerine serpiştirin Suya bir miktar tuz ekleyip karıştırın ve tepsiye ilave edin Kapağı kapalı olarak 45 dakika pişirin Sıcak olarak servis yapın

Kaysepi (Kocaeli)

2 su bardağı kurutulmuş mürdüm eriği

1 su bardağı su

15 su bardağı tozşeker

30 gr tereyağı

1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi

1 Kurutulmuş mürdüm eriğini yıkayıp tencereye alın Bir miktar su ekleyip yumuşayana kadar pişirin Suyunu süzün ve eriklerin çekirdeklerini çıkarın Tencereye alıp 1 bardak kaynar su ekleyin Üzerine şekeri ilave edip pişirin

2 Bir tavada tereyağını eritin Erikleri servis tabağına alıp üzerine tereyağını gezdirin Ceviz içi serpiştirip sıcak olarak servis yapın

İstanbul Pilavı

MALZEMELER

450 gr pirinç

125 gr Tereyagi

1 adet Hindi Fileto

1 su bardagi konserve bezelye

1 tutam safran

1 çay kasigi toz zencefil

50 gr iç badem

50 gr kabuksuz antepfistigi

Tuz

Yapılış Tarifi

Pirinci tuzlu kaynar suda 30 dk beklettikten sonra yikayip süzün

Bademlerle birlikte tereyaginda 5 dk kavurun Hindi filetoyu haslayip 2

bardak hindi suyunu ayirinYarim kahve fincani suda 30 dk beklettiginiz

safsani hindi suyuna ilave edin Didiklediginiz tavuk etini bezelye, tuz ve

zencefille birlikte kavurdugunuz pirince katin Hindi suyunu ilave edip kisik

ateste suyunu çekene kadar pisirin Sicak suda bekletip iç kabuklarini

ayikladiginiz antepfistiklarini ekleyip pilavinizi demlendirin


Alıntı Yaparak Cevapla