|  09-01-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Arılar Balı Nasıl Yapar 
 
             Bal Nasıl Yapılır
 Bal yapımı
 
 Bir çiçeğe konan arı, onun özünü alır
  Çiçekten aldığı özü, kovana götürmek için bal torbasında taşıyacaktır  Bal torbacığı, arının karın kısmının ön tarafında bulunur  Sindirim sisteminin genişlemesinden oluşmuş bir torba görünüşündedir  Bu kesimi mideden ayıran bir kapak vardır  
 Balın yapılmasında ilk adım, çiçek özü arının bal torbacığındayken olur
  Çiçek özündeki şeker kimyasal bir değişim geçirir  İkinci adım,çiçek özünde bulunan büyük miktardaki suyun alınmasıdır  Bu iş buharlaşma yoluyla yapılır  Havalandırma ve kovandaki ısı,gereken buharlaşmayı sağlar  
 Arılar tarafından petekte depolanan bal olgunlaşmağa bırakılır
  Bunun depolanmasındaki amaç,daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi gelecek için besin sağlamaktır  
 Sırası gelmişken bir noktayı daha belirtelim
  Arı çiçek özü sağlamanın yolunu bulamazsa,çeşitli böceklerin salgıladığı tatlı sıvılardan veya başka bitkilerin özlerinden yararlanacaktır  Kovandaki bal değişik yöntemlerle oradan alınır  Peteğe basınç uygulanıp sızdırılabilir  Ya da kovandan alınmış petekler halinde satılır  Petekten süzme bal alınmasında, "balalıcı/bal sızdırıcı" diye tanımlanan bir makine kullanılmakta dır  Bu makine, santrifüj kuvvet uygulayarak balı petekten ayrıştırır  
 Bal, hangi çiçeğin özünün alındığına göre,kovanın bulunduğu ortam ve şartlarla ilgili olarak çok çeşit ildir
  Bal da insanı şaşırtacak kadar besleyici unsur bulunmakta olup, temel unsurlar "levüloz" ve "dekstroz" diye bilinen organik iki şeker türüdür  Ayrıca az miktarda sükroz (şekerkamışı şekeri),maltoz,dekstrin,çeşitli madenler,enzimler,az az miktarlarda değişik vitaminler,gene belirli miktarda protein ve asitler vardır  
 Balın tadı ve rengi farklı olabilir
  Bu da özün alındığı kaynağa bağlı bir durumdur   
 netten alıntı
 
 
 | 
	|  |   |