08-31-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yılbaşı Yemek Tarifleri
yılbaşı yemekleri
yılbaşı gecesi yemekleri
yılbaşı sofrası yemek tarifleri
kremalı tavuk çorbası
malzemeler
1 adet tavuk göğsü
1 fincan yoğurt
1,5 fincan un
1 yumurtanın sarısı
2 diş sarımsak
1 adet tavuk bulyon
sirke
kırmızı toz biber ve tereyağ
yapılışı
Tavuğu bir tencerede haşlıyoruz Haşlarken içine 1 tane tavuk bulyon atıyorum ben Çünkü tavuğun göğüs kısmı yağsız olduğu için çok lezzetli olmuyor suyu Sonra haşlanan tavuk etini çıkarıp küp küp doğruyoruz Tekrar haşladığımız suyun içerisine atıyoruz Başka bir kapta terbiyesini yepıyoruz Un,yumurta sarısı ve yoğurdu iyice çırpıyoruz Tencerenin altını tekrar yakıp Hazırladığımız terbiyeyi Tavuk suyuyla ılıtıp çorbaya karıştırarak döküyoruz Kaynayana kadar karıştırıyoruz Sonra üzerine kırmızıbiberli yağını döküyoruz Yerken sarımsak ve sirke ilave ediyoruz Harika bir lezzet emin olun Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim
Yılbaşı Hindisi
malzemeler
1 adet hindi
10 adet arpacık soğan
1 adet defne yaprağı
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet domates
4 adet sivri biber
Tuz, karabiber, kırmızı biber
İç Pilav İçin:
2 su bardağı pirinç
2 doluca yemek kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 kuru soğan
200 gram kuzu ciğeri
2 çorba kaşığı kuş üzümü
3 su bardağı et suyu
Yenibahar, karabiber, tarçın, tuz
Yemeğin Tarifi
Öncelikle kasaptan aldığınız orta boy hindiyi iyice yıkayıp, süzün
Ayrı bir yerde soğanları rendeleyin
Sarımsakları dövün veya küçük küçük doğrayın
İçine 2 limon suyunu ilave edin
Salçayı, tuzu, karabiberi, kekiği ve şekeri ekleyerek tüm malzemeleri iyice karıştırın
Hazırladığınız bu sosu tel süzgeçten geçirip, içine sıvıyağ ilave edin
Hindinin iç ve dış kısmına bu sosu fırça ile sürerek buzdolabında 1 gece bekletin
Sosun arta kalanını saklayın
Ertesi gün fırın tepsisini sıvı yağla yağlayın ve hindiyi fırın tepsisine yerleştirin
Kalan sosu bir kez daha hindinin üzerine sürün
Orta ısılı fırında üzeri nar gibi kızarana dek pişirin
NOT : Bu sosla hindi yerine tavuk da pişirebilirsiniz
Yışbaşı için hazırlayacağınız hindinin yada tavuğun daha lezzetli olması için, mutlaka tarifini verdiğimiz bu sosta bir gece bekletin ve hindinin içini kestaneli pilavla doldurun
piyaz
250 gr Kuru Fasulye
1 Su Bardağı Sirke
1 Adet İri Soğan
1 Demet Maydanoz
Sos İçin
Tuz , Beyazbiber
2 Çorba Kaşığı Sirke
6 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
Süslemek İçin
2 Orta Boy Domates
2 Katı Haşlanmış Yumurta
Yemeğin Tarifi
1 gün önceden ıslatılmış fasulyelerin üzerlerini birkaç parmak aşacak kadar soğuk su koyup, harlı ateşte bir taşım kaynatın Ağır ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin Pişme suyunda ılınmaya bırakın Süzdürüp çukur bir kaba alın Bir bardak sirkeyi ilave edip üzerini bir kapakla kapatın Fasulyeleri yaklaşık 2 saat sirke içinde dinlenmeye bırakın
Sosu için tuz, biber ve sirkeyi çukur bir kapta iyice karıştırın Sürekli çırparak zeytinyağını yedirin 2 saatin sonunda fasulyelerin sirkesini süzün Piyazlık kesilmiş soğan ve iri kıyılmış maydanoz ile sirkeli salata sosunu ilave edip iyice karıştırın Piyazı bir servis kabına aktarıp domates, haşlanmış yumurta dilimleri ve siyah zeytin ile süsleyip servis yapın
somonlu ıspanak rulolar
2 paket dondurulmuş ıspanak,
30 gram yağ,
1/2 bardak ince doğranmış yeşil soğan
1 yemek kaşığı dereotu
Karabiber
6 yumurta
1 yemek kaşığı mısır unu
1 yemek kaşığı limon suyu
1/4 bardak parmesan peyniri
Doldurmak için:
1/4 bardak doğranmış yeşil soğan,
1 tatlı kaşığı ince doğranmış dereotu,
1 yemek kaşığı limon suyu
250 gram krem peynir
250 gram somon füme
Yemeğin Tarifi
Ispanağı haşlayıp suyunu çıkartın Tereyağını tencerede eritin Soğan ve dereotunu ekleyip 1 dakika pişirin Ispanağı ekleyin Karabiberle tatlandırıp ateşten alın Yumurtaları çırpın Mısır ununu ıspanaklı karışım, limon suyu ve yumurtayı bir kapta karıştırıp yağlanmış tepsiye yayın Sertleşinceye kadar firında tutun
Çıkardıktan sonra mutfak havlusunun üzerine ters çevirip üzerine peynir serpin Yine bir havluyla örterek soğumaya bırakın Soğan, dereotu ve peyniri mutfak robotunda 30 saniye karıştırın
Ispanaklı hamuru uzunlamasına üçe bölüp bir parçasını alta yerleştirin Harçtan sürüp somon fümenin üçte birini koyun Bir kat daha harçtan koyup ikinci ıspanak katını yerleştirin ve malzemeniz bitene kadar aynı şekilde devam edin Servis yaparken, 2 cm eninde dilimleyeceğiniz yemeğinizi somon ve limon dilimleriyle süsleyebilirsiniz
yeşil salata
100 gr Semizotu
1 Kıvırcık Marul
1 Kırmızı Soğan
100 gr Kurutulmuş Domates (hazır ürün)
50 gr Dana Jambon
100 gr Mantar
5 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
Tuz, Karabiber
1 Çorba Kaşığı Kekik
6 Çorba Kaşığı Sirke
Yemeğin Tarifi
Semizotunu yıkayıp ayıkladıktan sonra yapraklarını iri iri kıyın Marulu yıkayıp ayıklayıin ve büyük parçalar halinde doğrayın
Semizotu ve marulu kapaklı bir kaba doldurup buzdolabında bekletin
Bu arada soğanı soyup halkalar halinde doğrayın Domates ve jambonu küçük küpler halinde doğrayın Mantarları ayıklayıp ince dilimler halinde doğrayın
Bir tavada 1 çorba kaşığı yağı kızdırıp jambonu hafifçe kavurun mantarı ekleyip kavurmaya devam edin Tuz, karabiber ve kekikle tatlandırın Tavaya domatesi ekleyip kısa süre daha kavurun Tavadaki karışımı bir kaseye alıp kalan yağ, sirke, tuz ve karabiberle tatlandırın Kasenin üzerini kapatarak buzdolabında bekletin
Servis yapmadan önce malzemelerin tamamını buzdolabından çıkarıp büyük bir servis kasesinde harmalayın
Dilerseniz salatanın üzerini maydanoz ve fesleğen yaprakları ile süsleyin
Öneri: Salatayı farklı malzemelerle zenginleştirebilirsiniz Karalahana, turp ve salatalık gibi malzemeler salatanıza lezzet katar Ayrıca bir iki diş sarmısak salatanıza değişik bir tat verir
Yılbaşı keki
malzemeleri
50 gr kakao
240 ml kaynar su
175 gr un
2 çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tuz
1 paket vanilya
113 gr tereyağı
200 gr toz şeker
2 yumurta
üzeri için
Hindistan cevizi
Yılbaşı keki:
Kakao ile kaynar suyu iyice karıştırıp soğuması için kenarda bekletin Un, kabartma tozu ve tuzu bir kaseye eleyerek harmanlayın
Yumuşatılmış tereyağı ve şekeri mikserle iyice çırpın Yumurtaları teker teker ekleyerek karıştırın Vanilya ve un karışımını ilave edip çırpın Son olarak kakao karışımını ekleyerek karıştırın
Karışımı yıldız şekilli kek kalıbına aktarıp 190 dereceye ayarlı fırında kürdan batırıldığında temiz çıkıncaya kadar pişirin Fırından çıkartıp soğumaya bırakın Keki kalıptan çıkartıp üzerine bolca hindistan cevizi serpiştirin ve süsleyerek servis yapın
Yılbaşı keki artık hazır, afiyet olsun
|
|
|