Yalnız Mesajı Göster

Osmanlı Usulü Akike Nasıl Yapılır

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Osmanlı Usulü Akike Nasıl Yapılır



Akike Tarifi, Osmanlı Usulü Akike nasıl yapılır


Malzemeler


1 kilo koyun eti (but tarafından),

1 kilo yoğurt,

1/2 litre su,

200 gram kuyruk yağı,

1 kaşık tuz,

3 gram tarçın,

3 gram kişniş,

3 gram kimyon,

3 gram karabiber,

3 gram damla sakızı


Akike Yapılışı

Dağlıç kuyruğunu makineden geçirip bir toprak çömleğe veya güvece koyup kuvvetli bir ateşe oturtmalı Yağ eriyince bir kevgirle kıkırdağını çıkarıp ayırmalı

Güveçte kıkırdak kalmayınca kuşbaşı iriliğinde parçalara doğranmış etle sıcak suyu katmalı ve ateşin ısısını ortaya almalı Güvecin kapağını örtmeli ve vakit vakit karıştırarak eti iyice eriyinceye kadar pişirmeli

Et yağla karışıp erimeden yani keşkek haline gelmeden suyu biterse gerektiği kadar sıcak su katılır Böylece et liflenip yağla karışarak macun durumuna gelince tarçının dışındaki bütün baharatı birbirine karıştırıp bu macuna serpmeli Tencerenin altındaki ateş iyice kısılmalı (Bunun için en iyi usul kapla ateş arasına bir saç levha koymaktır Böylece ateşin bir tek yere etkide bulunması önlenir ve etkisi her tarafa yayılır)

Yoğurdu porselen bir kâsede çırparak bulamaç durumuna getirmeli ve yemeğe kaşık kaşık katarak karıştırmalı (Yoğurdun kesilmemesi için ateşin çok hafif olması gereklidir)

Yağ, yoğurdun üstüne çıkınca güveci ateşten indirip yemeğin hafifçe ılımasını beklemeli Yemek ılıyınca üstüne tarçını serpmeli ve servis yapmalı










Alıntı Yaparak Cevapla