Konu
:
Resimli Su Böreği Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Resimli Su Böreği Tarifi
08-31-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Resimli Su Böreği Tarifi
Konya usulü su böreği nasıl yapılır? resimli
resimli su böreği tarifi
Su böreği nasıl yapılır
Genelde su böreği deyince akla peynirle hazırlanmış olan su böreği gelir
Konya’da ise su böreği denince kıyma ile hazırlanmış ve bilinene göre oldukça ince olan su böreği akla gelir
Lezzet olarak birbirinden oldukça farklı olduğu için bu tarifi özellikle Konya usulü diye ayrıca yazmayı uygun gördüm
(Normal yufkadan daha ince ve yumurtalı oluyor, hazır olarak satılıyor),
acmak için:
4-5 yumurta
ve bır bir su bardagı su
bır fiskede tuz
HAZIRLANIŞI:
Hamur yoğurulur ve bır saat dınlendırılır sonrada baklava hamurundan az kalın normal hamurdan ince acılır ve temız bır bez üzerine serilir bıraz tepserme derız suyu cekılır 2 ayrı tencere bır ateşın üstünde kaynamakta olan tuzlu su dıgerı soguk su ve yanındada süzgeç hamuru 4 e böler önce sıcak suda pişirir 10-15 sn Fazla durursa suda erır alamazsınız sonra alır soguk suya oradanda süzgeç süstünde ıyıce suyu sızdırılır ve tepsıye döşenir en alt ıle en üst kata haşlamadan dırek yufka serılır her kat döşendikçe arzu ettıgınız yağ ile kat araları yağlanır tam yarı olunca kıymalı yada peynırlı iç döşenır tekrar aynı işlem üst katlardada devam eder
en üste yıne suda haşlanmadık yufka serılır
Malzemeler
6 Adet su böreği yufkası
3 Litre su
Yeteri kadar tuz
4-5 Yemek kaşığı tereyağı
İç Harcı Malzemeleri :
250 Gram orta yağlı dana kıyma
2-3 Soğan (İnce yemeklik doğranmış)
Yarım demet maydonoz
Tuz
Karabiber
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
Su Böreği Tarifi :
Öncelikle içimizi hazırlıyoruz
Kıymayı 2 yemek kaşığı sıvı yağla iyice kavuruyoruz
Etlerin rengi değişip birbirinden ayrılınca soğanını ilave ediyoruz
Arada karıştırarak soğanlar ölünceye kadar pişiriyoruz
Karabiberini ve tuzunu döküp karıştırdıktan sonra ateştan alıyoruz
İçine ince doğranmış maydonozu ilave ediyoruz
Karabiberin baskın olması su böreğine ayrı bir lezzet katıyor
Tencereye 2-3 litre kadar yufkaları haşlayabileceğimiz miktarda su koyuyoruz
Tuz miktarını damak tadımıza göre ayarlayabiliriz
Kaynamaya bırakıyoruz
Tereyağını köpürene kadar ocakta eritip, ocaktan indiriyoruz
Fırın tepsimizi bu yağla iyice yağlıyoruz
Benim kullandığım su böreklik yufkanın içerisinden 2 adet tüm yuvarlak yufka ve altı adet 4 eşit parçaya bölünmüş yufkalar çıkıyor
Bu paketlerin içerisinden markalara göre farklı sayıda yufka çıkabiliyor, fırın tepsisine 4 adet yufka tam yeterli geliyor
Ben 1 adet tüm parça (altına ve üstüne kullanmak için) 3 adette parçalara bölünmüş yufka kullanıyorum
Kalan parçaları daha sonra kullanmak üzere derin dondurucuya koyuyorum
Yağlanmış tepsiye yuvarlak tüm yufkayı seriyoruz
Tepsiden taşan kısmı bıçakla keserek parçalara bölüyoruz ve üzerine kullanmak üzere ayırıyoruz
Kalan 3 parçayı ikiye ayırıyoruz, yarısını böreğin altına yarısını üzerine kullanmak üzere
Daha önceden kaynamaya bıraktığımız suya 4 parçaya bölünmüş yufkamızdan 1 parçayı yavaşça bırakıyoruz
10-20 saniye suda haşladıktan sonra delikli kaşıkla yufkayı kaynar sudan çıkartıp genişçe bir kaba doldurduğumuz normal ısıdaki suyun içerisine atıyoruz
Bu sudan yufkayı zarif bir şekilde kalın tarafından tutarak çıkartıyoruz, bu şekilde elimizde suyunu 1-2 saniye süzdükten sonra tepsimize yufkayı yerleştiriyoruz
Yufkaları haşlarken daha kolay olması için ikiye bölebiliriz
Diğer parçaları da aynı şekilde haşlayıp tepsiye yerleştiriyoruz
İç harcımızı yufkanın üzerine eşit bir şekilde dağıtıyoruz
Kalan 1
5 yufkayı da aynı şekilde haşlayıp tepsiye yerleştiriyoruz
Üzerine sermek üzere ayırdığımız yufkayı en üste yerleştiriyoruz
Tereyağı ile iyice yağlayıp, susam döküyoruz
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz
Kesilebilecek sıcaklığa gelince karelere bölerek servis ediyoruz
Dipnot: Su böreği çatal bıçak ile değil de, el ile yenildiği zaman daha lezzetli olur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul