Prof. Dr. Sinsi
|
Resimli Hamur İşleri Tarifi
Resimli hamur işleri tarifi
Hamur işi börek tarifleri
Çörek tarifleri resimli
Börek tarifleri resimli
Açma Tarifi
Malzemeler :
20 g kuru hamur mayası (veya 42 g Pakmaya yaş hamur mayası)
4,5 su bardağı un
50 g margarin
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1,5 su bardağı ılık su veya süt
1 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
Hazırlanışı :
Giriş bölümünde anlatılan yöntemle orta yumuşaklıkta mayalı hamur hazırlanıp, 20-25 dakika sıcak bir yerde dinlendirildikten sonra üst üste katlayarak uzun fitiller hazırlayın Bu fitillerden yumurta büyüklüğünde parçalar keserek yuvarlayın ve 15 dakika daha dinlendirin Tezgahın üzerini yağlayın ve yuvarlak hamur parçalarını 20 cm çapında açın Üzerlerine margarin sürün, bir ucundan kıvırarak rulo yapın, burarak katlayın, uçlarını birleştirin ve halka şeklini verin Açmaları yağlanmış tepsiye dizin ve yaklaşık 25-30 dakika mayalanmaya bırakın Daha sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çöreotu ile süsleyerek 200°C ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin
Baharatlı Kolay Poğaça
Malzemeler :
200 gr margarin
3 su bardağı un
2 adet yumurta
1 kahve fincanı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 tuz kaşığı tuz
1 tuz kaşığı kırmızı pul biber
½ demet dereotu
1 su bardağ beyaz peynir
1 su bardağı kaşar peynir
4 adet taze soğanın yeşil sapı
1 tuz kaşığı kekik
1 tuz kaşığı kuru nane
Üzeri için :
Çörek Otu
Baharatlı Kolay Poğaça
yemeğinin hazırlanışı:
1 adet yumurtanın sarı ve beyazını ayrı kaplara ayırın
Hazırlanışı :
Derin bir kasenin içine yumurtayı, yumurta beyazını, oda sıcaklığında yumuşattığınız margarini, ilave edip, yoğurun veya mikser ile çırpın Harcın içine bir süzgeç yardımı ile eleyerek unu, tuzu ve kabartma tozunu ilave edin
Daha sonra, kırmızı pul biberi, kekiği, kuru naneyi, rendelenmiş beyaz peyniri, kaşar peyniri, kıyılmış taze soğan saplarını, dereotunu ilave edip, iyice yoğurun (Hamur ele yapışmayacak hale gelinceye kadar Eğer hamur yoğrulduğu halde ele yapışıyorsa, içine ekstra un ilave edip, yoğurun )
Hamur kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, hamuru yuvarladıktan sonra hafifçe avcunuz içiyle üzerine bastırıp, ortadan ikiye katlayarak poğaca şekli verin Baharatlı kolay poğacaları sıvı margarin ile yağladığınız fırın tepsisine dizin Üzerine bir fırça yardımı ile ayırdığınız yumurta sarısını sürün En son poğaçaların üzerine çörek otu serpin Poğaçaları önceden 185 derecede ısıttığınız fırında 25-30 dak üzerleri kızarana kadar pişirip, sıcak olarak servis edin
Bohça Böreği
Malzemeler :
Un 4 1/2 su bardağı 500 gram
Tuz 1 1/2 yemek kaşığı 18 gram
Sıvı yağ 3/4 su bardağı 150 gram
Yumurta 1 adet 50 gram
Sirke 1 yemek kaşığı 10 gram
Su 1 su bardağı 200 gram
Soğan 1 büyük boy 110 gram
Kıyma 1 su bardağı 175 gram
Kara Biber 1 tatlı kaşığı 2 gram
Nişasta 1/2 su bardağı 50 gram
Hazırlanışı :
Unu geniş bir kaba ele, 1 yemek kaşığı tuz kat, karıştır, üzerine 2 yemek kaşığı yağ gezdir, ortasını aç, yumurtayı kır, sirkeyi koy, suyu azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yap, 7-8 dakika yoğur, biri biraz büyük olmak üzere onbir parçaya bölüp bezeler yap, nemli bez örterek 10 dakika dinlendir Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, kıyma ile birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırarak bıraktığı suyu çekinceye değin, yaklaşık 10 dakika işir Kara biber ve kalan tuzu kat, karıştır
Nişasta serperek küçük bezeleri 60 santimetre çapta, büyük bezeyi 65 santimetre çapta, yarım milimetre incelikte aç Büyük yufkanın üzerine diğerlerini düzgünce koy En üstteki yufkanın ortasına kıymalı içi 25x30 santimetre boyutlarında yay
Yufkaları tek tek bohça şeklinde katla, her katlayışta katlanan yüzeylere yağ sür, altıncı yufkaya gelince bohçayı ters çevir, katlamaya devam et Tepsiyi 1/2 yemek kaşığı yağ ile yağla
Katlanmış hamuru ters çevirip tepsiye yerleştir, enine üç, boyuna dört parçaya böl, oluşan karelerin köşelerinden geçerek verev şekilde kes Kalan yağı ısıt, böreğin üzerine gezdir Önceden ısıtılmış orta üstü sıcaklıktaki fırında yaklaşık 30 dakika pişir
|