Prof. Dr. Sinsi
|
Polonyanın En Ünlü Yemekleri Hakkında
Polonyanın En Ünlü Yemekleri
Polonyanın En Ünlü Yemekleri Neler
Polonya’nın en ünlü yemekleri (bu yemeklerin hepsi komşu ülkelerde de ünlüdür) arasında, hamur işleri, tahıl, erişte, lahana sarması, etli sebzeli yemek, çorbalar, (lahana çorbası, Krupnik, kırmızı pancar çorbası, “zur çorbası” da dahil olmak üzere) lahana ve patates ile yapılan her türlü yemek, ekmek (çavdar ve buğday ekmeği), kekler, sebzeler, meyveler (elma, armut, çeşitli çilek ve böğürtlenler, Frenk üzümü), kır peyniri ve er türlü et (çoğunlukla domuz, tavuk ve sığır eti) bulunmaktadır
Polonya tatlıları, tipik bir Faworkidir
Başka ünlü hamur tatlıları da vardır Bunlar, büyükanne kekini ya da lokmasını içermektedir
Polonya Peynirli Keki İçin Kullanılan Malzemeler
1 kg tuzsuz lor
10 adet yumurta
125 gr tereyağı
1,5 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı kuru üzüm
2 portakal kabuğu rendesi
50 gr yoğurt
2 çorba kaşığı irmik
1 paket vanilya
Polonya Peynirli Keki Tarifi
Lor peynirini, şeker, yağ, yoğurt ve yumurta sarıları ile birlikle mikserden geçirin Portakal kabuğu rendesini, üzümleri ve irmiği peynir karışımına ilave edin Yumurtaların beyazlarını karbeyaz oluncaya yani iyice sertleşinceye kadar çırpın Peynirli karışıma karbeyaz olarak çırptığınız yumurta beyazlarını katın Yumurta beyazlarını kırmamaya çalışarak karışımın altından üstüne doğru yavaş yavaş karıştırın
Büyük bir kek kabını yağlayın Kabın dibine bir parça galeta unu serpin Hem kekiniz kaba yapışmaz hem de kızarmış galeta unu kekinize hoş bir koku verir Hazırladığınız karışımı bekletmeden kek kabına boşaltın ve önceden orta ateşte kızdırılmış fırında 45-50 dakika kadar pişirin
Polonya Yemek Tarifleri
POLONYA USULÜ SAZAN
Malzemeler
1,5-2 kg'lık sazan balığı (temizlenmiş)
30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 orta boy soğan (ince doğranıp halkalara ayrılmış)
2 çorba kaşığı taze soğan (ince kıyılmış)
6 orta boy havuç (kazınıp halka biçimi dilimlenmiş)
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1+1/2 su bardağı balık suyu
15 gr (1 çorba kaşığı) unlu tereyağı (sıcak servis edilecekse)
Baharat torbası:
4 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 defne yaprağı
Hazırlanışı
Bir balık tenceresinde ya da derin, dar ve uzun bir tencerede, tereyağı ve zeytinyağı karıştırıp, orta ateşte eritiniz Yağ kızınca, soğan, taze soğan ve havucu ekleyip, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriniz Şeker, sirke, tuz ve biberi ekleyip arasıra karıştırarak 5 dakika daha pişiriniz Balığı sebzelerin üstüne yerleştirip, balık suyunu ekleyerek baharat torbasını katınız Ateşi yükseltip, pişme suyunu kaynatınız Pişme suyu kaynayınca, tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısarak, balığı 40-45 dakika, eti yumuşayana kadar ağır ateşte pişiriniz
Tencereyi ateşten alıp, balığı ısıtılmış bir servis tabağına aktararak, sıcak olarak saklayınız Sosu hazırlamak için, tenceredeki baharat torbasını çıkarıp atınız Tencereyi yeniden orta ateşe oturtup, pişme suyunu yeniden kaynatınız Pişme suyu kaynayınca ateşi kısıp, azar azar yedirerek unlu tereyağı katınız Sosu, sürekli karıştırarak 2 dakika hafifçe kalınlaşıp pürtüksüz olana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten alıp, sosu ve sebzeleri balığın üstüne dökerek, servis ediniz
POLONYA USULÜ PANCAR
Malzemeler
500 gr pancar (haşlanıp, kabukları soyularak dilimlenmiş ve sıcak tutulmuş)
15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı
2 tatlı kaşığı un
250 gr (1 su bardağı) krema
2 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı şeker
Hazırlanışı
Yağı orta boy bir tencerede, orta ateşte eritip, tencereyi ateşten indiriniz Tahta bir kaşıkla unu katıp, pürtüksüz bir bulamaç yapınız Yavaş yavaş krema, sirke, dereotu, tuz, biber ve şekeri katınız Tencereyi yeniden ateşe oturtup, sürekli (karıştırarak 5 dakika, sos sıcak ve pürtüksüz olana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten alıp, pancarları delikli kepçeyle ısıtılmış bir servis tabağına yerleştiriniz Tencerede kalan sosu üstlerine döküp, servis ediniz
PORTAKALLI POLONEZ TURTASI (POLONYA)
Malzemeler
1 tatlı kaşığı rafine yağ
180 gr (1 su bardağı) badem (dövülmüş)
90 gr (1/2 su bardağından biraz az) şeker
1/2 portakalın suyu
Üstü:
4 portakal (kabukları soyulup, beyaz kısımları temizlenerek dilimlenmiş)
3 portakalın suyu
120 gr (1/2 su bardağı) şeker
2 çorba kaşığı su
2 portakalın kabuğu (rendelenmiş)
Hazırlanışı
Önce, fırınınızı hafifçe (130 C) ısıtınız
1 tatlı kaşığı rafine yağla, 20 cm'lik yayvan bir turta kalıbını yağlayıp bir kenara bırakınız
Orta boy bir kasede badem ve şekeri karıştırınız Portakal suyunu ekleyip, bütün malzeme karışana kadar çırpınız
Karışımı yağladığınız kalıba döküp, üstünü bir bıçağın sırtıyla düzleştiriniz Kalıbı fırının orta katına sürüp 20-25 dakika, karışım sertleşene kadar pişiriniz Kalıbı fırından çıkarıp, bir kenarda ılınmaya bırakınız Ilınınca turtayı bir tel ızgaraya çıkarıp, tamamen soğumaya bırakınız Bu arada üstünü hazırlamak için, portakal dilimlerini orta boy bir kaseye, koyup kaseyi bir kenara bırakınız
Orta boy bir kapta portakal suyu, şeker ve suyu karıştırınız Kabı ağır ateşe oturtup, karışımı arasıra karıştırarak, şekerin tamamen erimesini sağlayınız Şeker eriyince ateşi yükseltip, karışımı 10 dakika, koyulaşana kadar kaynatınız Kabı ateşten alıp, portakal kabuğu rendesini ekleyerek, şurubu karıştırınız Kasedeki portakal dilimlerini turtanın üstüne süslü biçimde dizdikten sonra, şurubu üstüne döküp, ılınmaya bırakınız Turtayı buzdolabında bir saat soğuttuktan sonra, bir servis tabağına aktarıp, ılık bir bıçakla keserek, servis ediniz
|