Konu
:
Arapaşı Çorbası Tarifi-Arapaşı Çorbası Yapılışı
Yalnız Mesajı Göster
Arapaşı Çorbası Tarifi-Arapaşı Çorbası Yapılışı
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Arapaşı Çorbası Tarifi-Arapaşı Çorbası Yapılışı
Arapaşı Çorbası Nasıl Yapılır?-Arapaşı Çorbası Tarifi-Arapaşı Çorbası Yapılışı
Malzemeler:
Piliç 1 adet
Salça 1
5 yemek kaşığı
Margarin 200 gr
Un 4 yemek kaşığı
Toz kırmızı biber 2 tatlı kaşığı
Su 3 litre
Yapılışı
Tavuğu ayrı bir tencerede 1
5 litre su ile birlikte haşlamaya
bırakılır
ikinci bir tencereye 200 gram margarinle 4 yemek kaşığı
un hafif kahverengi renk alana kadar kavrulur
1
5 yemek kaşığı
salça ve 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ilave edilerek 1 veya 2
sefer karıştırıldıktan sonra 3 litre su ile beraber haşlanmış olan
pilicin suyu ilave edilerek kaynayana kadar topaklanmaması için
sürekli karıştırma işlemi devam eder
Kaynadıktan sonra 15 dk
daha
kısık ateşe bırakılır
15 dk sonra bir tarafta kaynatılmış olan
pilici kemiklerinden ayırıp ufak parçalar halinde çorbaya ilave
edilerek 5 dk
daha ateşte bırakıldıktan sonra çorba ateşten
alınarak servis yapılır
Arzuya göre pul biber
kara biber ve limon
eklenir
ÇORBAYLA YUTULACAK HAMUR İÇİN GEREKLİ MALZEME :
Fırın tepsisi 1 Adet
Su 6 çorba kasesi
Un 1 çorba kasesi
Nişasta 1 yemek kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Yapılışı
6 Kâse suyun 3 kasesi tencereye konulur ve 1 tatlı kaşığı tuz
atılarak kaynamaya bırakılır
Diğer 3 kâse su ise diğer bir tarafta
bir kâse un geniş bir kaba konularak bu üç kâse su ile iyice
karıştırılarak sıvı hale getirilerek kevgirden süzülür
(Kevgirden
süzülmesinin nedeni unun topak kalmaması içindir
)
Kaynayan suyun içerisine
kevgirden süzdüğümüz bu karışımı kaynayan
suyun içerisine iyice karıştırılarak yavaş yavaş karışım dökülür
Karıştırma ise işlem bitene kadar devam etmelidir
dikkat edilecek
en önemli husus ise karışımı dökerken hızlı daha sonrada normal ve
aralıksız karıştırmaya devam etmeliyiz
Karıştırma tam olmazsa hamur
topaklanır ve tam netice vermez
Kaynadıktan sonra ocağı kapatıp bekletmeden su ile ıslattığımız
tepsiye bu hamur dökülerek soğumaya bırakılır
Tepsiyi ıslatmamızda
amaç ise hamurun tepsiye yapışmaması içindir
Bu soğumaya
bıraktığımız hamur yaklaşık 4- 5 saat sonra servise hazır hale
gelmiş olur
Not: Arabaşıda unun kalitesi çok önemlidir
Unun kaliteli olduğunu
düşünerek eğer hamur tepsiyi bırakıyorsa tam netice almışınızdır
(Arabaşı genelde kış mevsiminde yapılır
)
NOT: Bu arabaşının en büyük özelliği bir kaşığa yutabileceğiniz
kadar hamur alınarak çorbaya batırılır ve çiğnenmeden yutulur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul