Konu
:
Yiyeceklerdeki Zehirli Katkı Maddelerin Etkileri Nelerdir?
Yalnız Mesajı Göster
Yiyeceklerdeki Zehirli Katkı Maddelerin Etkileri Nelerdir?
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yiyeceklerdeki Zehirli Katkı Maddelerin Etkileri Nelerdir?
Yiyeceklerdeki Zehirli Katkı Maddelerin Etkileri Nelerdir?
Yiyeceklerin bileşiminde doğal olarak bulunmayan bazı maddeler yiyeceklere amaçlı olarak katılabilir
Bunların katılması ülke sağlık yetkililerinin iznine tabidir
Bunlara besin katkı maddeleri denir ve yiyecekteki besin öğelerinin kaybını önlemek
dayanıklılığını ve kalitesini artırmak
albeni sağlayarak görünümünü çekici hale getirmek
çeşni ve tat vermek
besin değerini yükseltmek vb
amaçlarla katılabilir
Gıdalara katılan sülfitler ve tartarazin gibi renk maddeleri çok yüksek oranda alerji tepkisine neden olabilmektedir
Ancak bunların aşırı ve denetimsiz kullanılmaları zehirleyici etki yaparak zarar verir
Katılan boyaların ve çeşni maddelerinin bazıları zamanla tehlikeli hale gelebilirler
En iyisi bu gibi katkı maddelerinin katıldığı yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmemek
son kullanma tarihi geçmiş besinleri satın almamaktır
Üzerinde Sağlık Bakanlığınca izin verildiği yazılmayan hiç bir katkı maddesi kullanılmamalıdır
Etiketleri dikkatle okunmalı
kuşkulanılan durumlarda sağlık yetkililerine danışılmalıdır
Toprak
su ve havadaki bazı zehirleyici etkenler yiyecekleri kirletebilir
Hayvanlarda kullanılan bazı ilaçlar hayvanın sütüne geçer
Yedikleri yiyeceklerdeki zehirli maddeler etine ve insanlarca tüketilen bölümlerine karışabilir
Böcek ve kemiricilerin yok edilmesi amacıyla kullanılan kimyasal maddelerin (haşerekırıcılar) besinlerimize karışması zehirleyici etki yapar
Bunların çok küçük miktarda alınmaları aldatıcı olmamalıdır
Çünkü bu gibi maddelerin bir bölümü yağ dokusu
karaciğer vb gibi dokularda birikerek zamanla zehirleyici düzeye çıkabilirler
Sözgelimi DDT besinlerle az miktarda alınsa bile insan vücudunda özellikle yağ dokusunda birikir ve bu birikim zamanla öldürücü boyutlara ulaşabilir
Haşerekırıcılar
kadmiyum
kurşun
cıva gibi maddeler yüksek oranda süte geçebilmektedir
Anne sütüyle bebeğe ulaşabilme olasılığı
aynı kirliliği hem anne hem de bebek sağlığı açısından önemli duruma getirir
Bebeğin karaciğeri
böbrekleri zehirli kimyasal maddelere karşı daha duyarlıdır
Bu durumda bir tehlike sınırı belirlenerek bunun aşılmamasının sağlık garantisi sağladığını düşünmek çok zordur
Tek bir besin maddesinin çok tüketilmesiyle bunlar çok yüksek miktarda alınmış olacaktır
Bazı maddeler ise yağ dokusunda birikir
Böylece yağda çözünmekte olan kimyasal maddelerin kalıcılığı dolayısıyla yaratabileceği etki daha yüksek olmaktadır
İşlenmiş yiyeceklerin içinde düşük düzeyde de olsa haşerekırıcı kalıntılarına rastlanabilmesi
meyve ve sebze denetiminin önemini artırmaktadır
Özellikle bebek ve çocuk yiyeceklerinde bu denetimin çok büyük önemi vardır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul