Konu
:
Buzdolabındaki Gizli Tehlikeler
Yalnız Mesajı Göster
Buzdolabındaki Gizli Tehlikeler
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Buzdolabındaki Gizli Tehlikeler
Aldığınız sebzeler
meyveler ya da yumurta veya peynir bozulmadan ne kadar süre dolapta duruyor
Peki
bu gıdaların bozulup bozulmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Foxnews
com isimli internet sitesinde yer alan habere göre
işte buzdolabınızda sizi bekleyen 7 gizli tehlike:
Meyve ve sebzeler:
Meyve ve sebzelerinizi uzun süre dolapta bekletirseniz
bir süre sonra sararmaya
buruşmaya ve bozulmaya başlayacaktır
Bugünlerde aldığınız pahalı meyve ve sebzelerinizi çöpe atmak istemiyorsanız
sık sık alışveriş yaparak bunları uzun süre dolapta bekletmeyin
Her seferinde en fazla 3-5 günlük sebze ve meyve satın almak para kaybınızı önleyecektir
Küf: Küf
miktarına ve hangi yiyeceklerde olduğuna bağlı olarak tehlikeli olabilir
Eğer küf yiyeceğin yüzeyinin büyük çoğunluğunu kapladıysa
bu gıdayı atabilirsiniz
Dolabınızdaki herhangi bir et çeşidinde küf belirtileri varsa
hemen çöpe atmalısınız
Ekmekte
reçellerde
yoğurtta
fındıklarda ve önceden pişmiş artan yemeklerinizde küf olup olmadığını kontrol edin
Bu yiyecekleri atmanız hastalanmanızdan iyidir
Et: Etiniz buzdolabında güvendeyse son tüketim tarihini kontrol etmelisiniz
Etiniz güzel görünmesine
kokmasına ve tadının iyi olmasına rağmen tehlikeli olabilir
Biftek ya da diğer kırmızı etler
paketteki tarihin üzerinde 4 gün geçerse yenmemelidir
Donmuş et daha uzun süre dayanır
ancak çözdükten sonra asla yeniden dondurmayın
Et kayganlaşmışsa
rengi ve kokusu tuhafsa
hemen çöpe atılmalı
Don yanığı: Et ya da tavuktaki beyaz kuru yerler don yanığının işaretidir
Çok uzun süre dondurulan veya paketlemesi tam olarak yapılamayan et ve tavukta bu yanmalar meydana gelebilir
Bu ürünler kullanmak güvenlidir ama don yanığından dolayı yanan kısımların tadı ve kokusu güzel değlidir
Don yanığı
beslenme değerinin düşmesine de neden oluyor
Bunu önlemenin en iyi yolu gıdayı dondurmadan önce güzelce paketlemektir
Balık: Taze çiğ balığın raf ömrü buzdolabında çok kısadır
Sadece 1-2 gün dolabınızda saklayabilirsiniz
Eğer balığınızı satın aldığınız tarihi hatırlamıyorsanız
balık buzdolabınızda ağır bir koku yayması bozulduğu anlamına gelir
Balığınız balık gibi kokmalı
bayıltıcı bir kokusu olmamalı
Yumurta: Marketten çok sayıda yumurta alıp saklayabilirsiniz
Çünkü kabuklu taze olan yumurtayı buzdolabınızda 3-5 hafta arasında saklayabilirsiniz
Süt ürünleri: Süt
bozulunca en kolay anlaşılan gıda maddesidir
Eğer
sütünüz ekşi kokuyorsa hemen dökmelisiniz
Krema
çiftlik peyniri ve ekşi kremanın ise bozulup bozulmadığını anlamak biraz daha marifet ister
Bunlar genellikle üretim tarihinden itibaren yaklaşık 10 gün boyunca taze kalıyor
Yoğurt
en geç son tüketim tarihi geçtikten birkaç gün içinde tüketilmelidir
Ancak
bu kadar süre beklerseniz yoğurdun tadı ve besin değerini kaybeder
Peynir ve tereyağı daha uzun süre dayanabiliyor
Ancak
siz yine de bunları 1 ay içinde tüketin
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul